You are not connected. Please login or register

pasang relay tambahan untuk starter motor

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 1 of 1]

1 pasang relay tambahan untuk starter motor on Tue Mar 29, 2011 1:07 pm

waja tsunami


sesapa yg nak menguatkan curent semasa cranking enjin leh le pasang benda nie...aku pun malas nak cite banyak jom kita tengok,,,,,

2 Re: pasang relay tambahan untuk starter motor on Tue Mar 29, 2011 10:13 pm

*


2.0 TURBO
2.0 TURBO
aku pernah psg kat iswara aku dulu...masa tuh mmg maslaah susah nak start...

kena rm25 jer...

3 Re: pasang relay tambahan untuk starter motor on Wed Mar 30, 2011 12:55 am

waja tsunami


* wrote:aku pernah psg kat iswara aku dulu...masa tuh mmg maslaah susah nak start...

kena rm25 jer...
part barang nie kalau pandai cari modal dlm RM15 je...relay RM5 set wiring RM8 n lain-lain bahan RM2....

tp sekarang nak pasang menatang ni je pun dh mau dekat RM50..macam sial....

kalau gi kedai pomen ..mula2 pasti dia rekomen suh service starter motor (cuci, tukar carbon brush)nie pun dh dekat RM60, pas tu dia mesti rekomen benda alah nie plak...dia akan kata nie bagus untuk battery n starter motor....melayang lg RM50 ..so jumlah keseluruhan sekali ngan upah mau dekat RM130...isi minyak leh penuh tangki oooooo..fikir n renung2 kn..he..he

4 Re: pasang relay tambahan untuk starter motor on Wed Mar 30, 2011 2:42 am

*


2.0 TURBO
2.0 TURBO
kita kena cari pomen yg btul dan bleh bg harga berpatutan...

kat ipoh cam aku nih...alhamdulillah la ader satu brader slalu bg info...

kat mana nak buat wiring..
kat mana nak beli spaperepart murah...
kat mana nak beli bateri murah...
kat mana nak buat alignment murah...

so aku pon senang skit la...

5 Re: pasang relay tambahan untuk starter motor on Wed Mar 30, 2011 3:22 am

jerung16


1.8 GSR TURBO
1.8 GSR TURBO
* wrote:kita kena cari pomen yg btul dan bleh bg harga berpatutan...

kat ipoh cam aku nih...alhamdulillah la ader satu brader slalu bg info...

kat mana nak buat wiring..
kat mana nak beli spaperepart murah...
kat mana nak beli bateri murah...
kat mana nak buat alignment murah...

so aku pon senang skit la...


ke ko ugut pomen tu bad...xpn den ghaso pomen tu takut dgn ko...keh3 lol!


_________________
WC - 430
  jerung16


xox-017-3500970    
umobile-018-2793244

jerung16_yongtaufu@yahoo.com  
http://jerung16.multiply.com/
http://wcnegeri9.blogspot.com/
http://wajaclub.cjb.net/
https://www.facebook.com/jerung16

6 Re: pasang relay tambahan untuk starter motor on Wed Mar 30, 2011 4:03 am

*


2.0 TURBO
2.0 TURBO
POMEN LG TAKUT NGAN EKAU LA JERUNG...

SKALI EKAU NGAP AJO!!! Laughing

7 Re: pasang relay tambahan untuk starter motor on Wed Mar 30, 2011 1:08 pm

jerung16


1.8 GSR TURBO
1.8 GSR TURBO
* wrote:POMEN LG TAKUT NGAN EKAU LA JERUNG...

SKALI EKAU NGAP AJO!!! Laughing


wakakakaka...eden x mkn org bad...den mkn kontang gereng yo..


_________________
WC - 430
  jerung16


xox-017-3500970    
umobile-018-2793244

jerung16_yongtaufu@yahoo.com  
http://jerung16.multiply.com/
http://wcnegeri9.blogspot.com/
http://wajaclub.cjb.net/
https://www.facebook.com/jerung16

8 Re: pasang relay tambahan untuk starter motor on Wed Mar 30, 2011 1:12 pm

waja tsunami


jerung16 wrote:
* wrote:POMEN LG TAKUT NGAN EKAU LA JERUNG...

SKALI EKAU NGAP AJO!!! Laughing


wakakakaka...eden x mkn org bad...den mkn kontang gereng yo..

kontang goreng pun sodap

9 Re: pasang relay tambahan untuk starter motor on Fri Jul 29, 2011 4:27 am

alfian


waja tsunami wrote:
jerung16 wrote:
* wrote:POMEN LG TAKUT NGAN EKAU LA JERUNG...

SKALI EKAU NGAP AJO!!! Laughing


wakakakaka...eden x mkn org bad...den mkn kontang gereng yo..

kontang goreng pun sodap


Bro 'Waja Tsunami',
Jika tak keberatan, boleh attach tak litar wiring rajah untuk sebelum dan selepas + lokasi sebenar(gambr) kawasan yang hendak di modify tu...mungkin kekawan len boleh dapat lebih manfaat dari info itu...

thx for cooperation and great advise
Very Happy

10 Re: pasang relay tambahan untuk starter motor on Thu Aug 04, 2011 4:32 am

xeratos_85


baru lps pasang relay ni kat kedai td.
kena rm100 :p

tapi kira ok la kot, sbb kalau nak diy pun , mau2 abis dlm rm60 jugak tu.

- relay
- tapak relay
- 8wg power cable 4 meter
- audio fuse

lps pasang tu , nak start pun kira senang la, pusing sikit je , dah start :p

11 Re: pasang relay tambahan untuk starter motor on Thu Aug 04, 2011 3:38 pm

jerung16


1.8 GSR TURBO
1.8 GSR TURBO
xeratos_85 wrote:baru lps pasang relay ni kat kedai td.
kena rm100 :p

tapi kira ok la kot, sbb kalau nak diy pun , mau2 abis dlm rm60 jugak tu.

- relay
- tapak relay
- 8wg power cable 4 meter
- audio fuse

lps pasang tu , nak start pun kira senang la, pusing sikit je , dah start :p


post ler diagram...boleh meniru sikit...hahahaha


_________________
WC - 430
  jerung16


xox-017-3500970    
umobile-018-2793244

jerung16_yongtaufu@yahoo.com  
http://jerung16.multiply.com/
http://wcnegeri9.blogspot.com/
http://wajaclub.cjb.net/
https://www.facebook.com/jerung16

12 Re: pasang relay tambahan untuk starter motor on Thu Aug 04, 2011 8:43 pm

xeratos_85


jerung16 wrote:
xeratos_85 wrote:baru lps pasang relay ni kat kedai td.
kena rm100 :p

tapi kira ok la kot, sbb kalau nak diy pun , mau2 abis dlm rm60 jugak tu.

- relay
- tapak relay
- 8wg power cable 4 meter
- audio fuse

lps pasang tu , nak start pun kira senang la, pusing sikit je , dah start :p


post ler diagram...boleh meniru sikit...hahahaha

diagram nya simple je.lbh kurang mcm diagram kat atas tu la. masalahnya start tu duk tersorok kat bwah tu. kalau sampai tgn sana, senang le nak buat. igt aritu nak diy je, kalau diy, mesti aku terpkai wayar halus je. smlm pasang dia guna wayar power cable untuk audio tu. kira ok la kena rm100 :. ekeke

13 Re: pasang relay tambahan untuk starter motor on Fri Aug 05, 2011 1:42 am

jerung16


1.8 GSR TURBO
1.8 GSR TURBO
xeratos_85 wrote:
jerung16 wrote:
xeratos_85 wrote:baru lps pasang relay ni kat kedai td.
kena rm100 :p

tapi kira ok la kot, sbb kalau nak diy pun , mau2 abis dlm rm60 jugak tu.

- relay
- tapak relay
- 8wg power cable 4 meter
- audio fuse

lps pasang tu , nak start pun kira senang la, pusing sikit je , dah start :p


post ler diagram...boleh meniru sikit...hahahaha

diagram nya simple je.lbh kurang mcm diagram kat atas tu la. masalahnya start tu duk tersorok kat bwah tu. kalau sampai tgn sana, senang le nak buat. igt aritu nak diy je, kalau diy, mesti aku terpkai wayar halus je. smlm pasang dia guna wayar power cable untuk audio tu. kira ok la kena rm100 :. ekeke


yo la...byk gak nk pakai wayar eh tu...klu rm100 yo baik anta kek kodai...huhuhu


_________________
WC - 430
  jerung16


xox-017-3500970    
umobile-018-2793244

jerung16_yongtaufu@yahoo.com  
http://jerung16.multiply.com/
http://wcnegeri9.blogspot.com/
http://wajaclub.cjb.net/
https://www.facebook.com/jerung16

14 Re: pasang relay tambahan untuk starter motor on Fri Aug 05, 2011 4:07 am

xeratos_85


jerung16 wrote:
xeratos_85 wrote:
jerung16 wrote:
xeratos_85 wrote:baru lps pasang relay ni kat kedai td.
kena rm100 :p

tapi kira ok la kot, sbb kalau nak diy pun , mau2 abis dlm rm60 jugak tu.

- relay
- tapak relay
- 8wg power cable 4 meter
- audio fuse

lps pasang tu , nak start pun kira senang la, pusing sikit je , dah start :p


post ler diagram...boleh meniru sikit...hahahaha

diagram nya simple je.lbh kurang mcm diagram kat atas tu la. masalahnya start tu duk tersorok kat bwah tu. kalau sampai tgn sana, senang le nak buat. igt aritu nak diy je, kalau diy, mesti aku terpkai wayar halus je. smlm pasang dia guna wayar power cable untuk audio tu. kira ok la kena rm100 :. ekeke


yo la...byk gak nk pakai wayar eh tu...klu rm100 yo baik anta kek kodai...huhuhu

den kalau bab diy mmg den suko. tapi kalau tangan keno2 minyak tu , tu yang den maleh nak buek. anta kodai, settle masalah den, siap jaminan 3 bulan laei .ekeke

15 Re: pasang relay tambahan untuk starter motor on Sat Aug 06, 2011 12:21 am

jerung16


1.8 GSR TURBO
1.8 GSR TURBO
xeratos_85 wrote:
jerung16 wrote:
xeratos_85 wrote:
jerung16 wrote:


post ler diagram...boleh meniru sikit...hahahaha

diagram nya simple je.lbh kurang mcm diagram kat atas tu la. masalahnya start tu duk tersorok kat bwah tu. kalau sampai tgn sana, senang le nak buat. igt aritu nak diy je, kalau diy, mesti aku terpkai wayar halus je. smlm pasang dia guna wayar power cable untuk audio tu. kira ok la kena rm100 :. ekeke


yo la...byk gak nk pakai wayar eh tu...klu rm100 yo baik anta kek kodai...huhuhu

den kalau bab diy mmg den suko. tapi kalau tangan keno2 minyak tu , tu yang den maleh nak buek. anta kodai, settle masalah den, siap jaminan 3 bulan laei .ekeke


hahahaha...bereh2


_________________
WC - 430
  jerung16


xox-017-3500970    
umobile-018-2793244

jerung16_yongtaufu@yahoo.com  
http://jerung16.multiply.com/
http://wcnegeri9.blogspot.com/
http://wajaclub.cjb.net/
https://www.facebook.com/jerung16

16 Re: pasang relay tambahan untuk starter motor on Tue Jul 16, 2013 4:00 am

mansang


Lokasi starter motor tu kat mana ?
Boleh tunjuk gambar tak ?

Sponsored content


View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum