You are not connected. Please login or register

Suis on/off tambahan untuk lampu

Go to page : 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 1 of 2]

1 Suis on/off tambahan untuk lampu on Wed Apr 13, 2011 10:55 pm

irman86


Assalamualaikum,

Ada tak siapa2 pernah buat suis on/off extra kat dashboard untuk lampu luar? Contoh: nak buat suis untuk on/off ccfl je. Kalo ade leh perturunkan ilmu kat sini tak? Tengah gian diy sekarang ni..huhu

http://irman.net

2 Re: Suis on/off tambahan untuk lampu on Thu Apr 14, 2011 1:18 am

jerung16


1.8 GSR TURBO
1.8 GSR TURBO
den ghaso sonang yo tu...dah ado diy relay...itu je yg nk copy yg lain2 tu blh tgk dan ikut blk wiring asal..


_________________
WC - 430
  jerung16


xox-017-3500970    
umobile-018-2793244

jerung16_yongtaufu@yahoo.com  
http://jerung16.multiply.com/
http://wcnegeri9.blogspot.com/
http://wajaclub.cjb.net/
https://www.facebook.com/jerung16

3 Suis on/off tambahan untuk lampu on Thu Apr 14, 2011 4:59 am

rauna


kawan tak buat suis utk lampu, tp kawan buat suis untuk tutup pintu( central lock)...biasa klu waja lame klu nak lock semua pintu kan kena tarik lock kat sebelah driver..tp kawan buat satu suis letak tengah sikit, tujuan dia bila kita gi tuang minyak atau gi kedai kejap ,wife ke atau passenger sebelah boleh tutup pintu dgn tlg tekan suis tu..jd klu ade penjenayah nak terpa masuk kena kerja keras sikit...biasa yg kat kedai org buat masa turunkan handbreak baru central lock turun..atau jalan kedepan sikit baru turun..

4 Re: Suis on/off tambahan untuk lampu on Thu Apr 14, 2011 5:04 am

irman86


rauna wrote:kawan tak buat suis utk lampu, tp kawan buat suis untuk tutup pintu( central lock)...biasa klu waja lame klu nak lock semua pintu kan kena tarik lock kat sebelah driver..tp kawan buat satu suis letak tengah sikit, tujuan dia bila kita gi tuang minyak atau gi kedai kejap ,wife ke atau passenger sebelah boleh tutup pintu dgn tlg tekan suis tu..jd klu ade penjenayah nak terpa masuk kena kerja keras sikit...biasa yg kat kedai org buat masa turunkan handbreak baru central lock turun..atau jalan kedepan sikit baru turun..

menarik gak tu..leh la kongsi bersama..hehe..btw, bro Waja Tsunami ade bagi instruction and diagram untuk buat suis extra ni. thanx bro! hujung minggu ni nak try buat.

http://irman.net

5 Re: Suis on/off tambahan untuk lampu on Thu Apr 14, 2011 5:19 am

rauna


irman86 wrote:
rauna wrote:kawan tak buat suis utk lampu, tp kawan buat suis untuk tutup pintu( central lock)...biasa klu waja lame klu nak lock semua pintu kan kena tarik lock kat sebelah driver..tp kawan buat satu suis letak tengah sikit, tujuan dia bila kita gi tuang minyak atau gi kedai kejap ,wife ke atau passenger sebelah boleh tutup pintu dgn tlg tekan suis tu..jd klu ade penjenayah nak terpa masuk kena kerja keras sikit...biasa yg kat kedai org buat masa turunkan handbreak baru central lock turun..atau jalan kedepan sikit baru turun..

menarik gak tu..leh la kongsi bersama..hehe..btw, bro Waja Tsunami ade bagi instruction and diagram untuk buat suis extra ni. thanx bro! hujung minggu ni nak try buat.


klu ikut diagram ni kena guna relay jugak ke? nampak simpel je..

6 Re: Suis on/off tambahan untuk lampu on Thu Apr 14, 2011 5:22 am

irman86


rauna wrote:klu ikut diagram ni kena guna relay jugak ke? nampak simpel je..

untuk lebih safety, pasang fius 10a..tp ni untuk lampu yg bese je..kalo spotlight,kene guna relay la..kalo tak terbakor kete nanti..ni ayat petik dari bro Waja Tsunami la..

http://irman.net

7 Re: Suis on/off tambahan untuk lampu on Thu Apr 14, 2011 5:32 am

rauna


irman86 wrote:Assalamualaikum,

Ada tak siapa2 pernah buat suis on/off extra kat dashboard untuk lampu luar? Contoh: nak buat suis untuk on/off ccfl je. Kalo ade leh perturunkan ilmu kat sini tak? Tengah gian diy sekarang ni..huhu

Apa lg yg kau dah buat DIY kat keta kau imran?boleh share

8 Re: Suis on/off tambahan untuk lampu on Thu Apr 14, 2011 5:38 am

irman86


rauna wrote:
irman86 wrote:Assalamualaikum,

Ada tak siapa2 pernah buat suis on/off extra kat dashboard untuk lampu luar? Contoh: nak buat suis untuk on/off ccfl je. Kalo ade leh perturunkan ilmu kat sini tak? Tengah gian diy sekarang ni..huhu

Apa lg yg kau dah buat DIY kat keta kau imran?boleh share

dulu sebelum eksiden, ade la sket diy lampu and spotlight. ni kete pun baru siap tak banyak lagi buat tapi so far pasang carbon fiber sticker je. ujung minggu ni insyaAllah nak buat lampu and push start button lak. tu yg nak tau camne nak buat suis extra tu..dulu buat spotlight sket2 hangus..huhu

http://irman.net

9 Re: Suis on/off tambahan untuk lampu on Sun Apr 17, 2011 10:42 pm

rauna


irman86 wrote:
rauna wrote:
irman86 wrote:Assalamualaikum,

Ada tak siapa2 pernah buat suis on/off extra kat dashboard untuk lampu luar? Contoh: nak buat suis untuk on/off ccfl je. Kalo ade leh perturunkan ilmu kat sini tak? Tengah gian diy sekarang ni..huhu

Apa lg yg kau dah buat DIY kat keta kau imran?boleh share

dulu sebelum eksiden, ade la sket diy lampu and spotlight. ni kete pun baru siap tak banyak lagi buat tapi so far pasang carbon fiber sticker je. ujung minggu ni insyaAllah nak buat lampu and push start button lak. tu yg nak tau camne nak buat suis extra tu..dulu buat spotlight sket2 hangus..huhu


push start button pun aku nak cuba pasang. yg aku dah tengok jenis pivot tu cantik dan sesuai kat waja..klu yg biasa siap ade suis turun naik dan sebelah ade push on mcm nak hidupkan helli tu tak berapa cantik..

10 Re: Suis on/off tambahan untuk lampu on Mon Apr 18, 2011 9:26 am

irman86


rauna wrote:push start button pun aku nak cuba pasang. yg aku dah tengok jenis pivot tu cantik dan sesuai kat waja..klu yg biasa siap ade suis turun naik dan sebelah ade push on mcm nak hidupkan helli tu tak berapa cantik..

dah pasang dah ke? katne ek sesuai letak? kat area stereng tu da tersorok sume, tempat yang paling stylo aku rase kat centre panel tempat hazard light tu..sape2 pernah pasang kat ctu tak? lagi satu hujung minggu lepas pasang brake cover brembo..saje nak poyos tapi sebab niat xbetol, sangkut lak cover tu ngan rim..huhu

http://irman.net

11 Re: Suis on/off tambahan untuk lampu on Mon Apr 18, 2011 9:47 am

jerung16


1.8 GSR TURBO
1.8 GSR TURBO
irman86 wrote:
rauna wrote:push start button pun aku nak cuba pasang. yg aku dah tengok jenis pivot tu cantik dan sesuai kat waja..klu yg biasa siap ade suis turun naik dan sebelah ade push on mcm nak hidupkan helli tu tak berapa cantik..

dah pasang dah ke? katne ek sesuai letak? kat area stereng tu da tersorok sume, tempat yang paling stylo aku rase kat centre panel tempat hazard light tu..sape2 pernah pasang kat ctu tak? lagi satu hujung minggu lepas pasang brake cover brembo..saje nak poyos tapi sebab niat xbetol, sangkut lak cover tu ngan rim..huhu


lg pn mcm x elok utk brake yo den ghaso..takut paneh2 cair lak cover tu


_________________
WC - 430
  jerung16


xox-017-3500970    
umobile-018-2793244

jerung16_yongtaufu@yahoo.com  
http://jerung16.multiply.com/
http://wcnegeri9.blogspot.com/
http://wajaclub.cjb.net/
https://www.facebook.com/jerung16

12 Re: Suis on/off tambahan untuk lampu on Mon Apr 18, 2011 9:57 am

irman86


jerung16 wrote:
irman86 wrote:
rauna wrote:push start button pun aku nak cuba pasang. yg aku dah tengok jenis pivot tu cantik dan sesuai kat waja..klu yg biasa siap ade suis turun naik dan sebelah ade push on mcm nak hidupkan helli tu tak berapa cantik..

dah pasang dah ke? katne ek sesuai letak? kat area stereng tu da tersorok sume, tempat yang paling stylo aku rase kat centre panel tempat hazard light tu..sape2 pernah pasang kat ctu tak? lagi satu hujung minggu lepas pasang brake cover brembo..saje nak poyos tapi sebab niat xbetol, sangkut lak cover tu ngan rim..huhu


lg pn mcm x elok utk brake yo den ghaso..takut paneh2 cair lak cover tu

hehe..tu la hikmahnya kot sangkut kat rim..kawan2 ada idea tak camne nak kasi lekat wire kat body kereta?sy ada pasang el wire (bercahaya cam LED) kat body guna glue gun tapi comot je..takut bila basuh tanggal lak gam tu

http://irman.net

13 Re: Suis on/off tambahan untuk lampu on Mon Apr 18, 2011 1:41 pm

jerung16


1.8 GSR TURBO
1.8 GSR TURBO
irman86 wrote:
jerung16 wrote:
irman86 wrote:
rauna wrote:push start button pun aku nak cuba pasang. yg aku dah tengok jenis pivot tu cantik dan sesuai kat waja..klu yg biasa siap ade suis turun naik dan sebelah ade push on mcm nak hidupkan helli tu tak berapa cantik..

dah pasang dah ke? katne ek sesuai letak? kat area stereng tu da tersorok sume, tempat yang paling stylo aku rase kat centre panel tempat hazard light tu..sape2 pernah pasang kat ctu tak? lagi satu hujung minggu lepas pasang brake cover brembo..saje nak poyos tapi sebab niat xbetol, sangkut lak cover tu ngan rim..huhu


lg pn mcm x elok utk brake yo den ghaso..takut paneh2 cair lak cover tu

hehe..tu la hikmahnya kot sangkut kat rim..kawan2 ada idea tak camne nak kasi lekat wire kat body kereta?sy ada pasang el wire (bercahaya cam LED) kat body guna glue gun tapi comot je..takut bila basuh tanggal lak gam tu


stakat ni den tgk double sided kek LED tepek tu kuat gak...ado tulis 3M...cubo la carik yg mcm tu...


_________________
WC - 430
  jerung16


xox-017-3500970    
umobile-018-2793244

jerung16_yongtaufu@yahoo.com  
http://jerung16.multiply.com/
http://wcnegeri9.blogspot.com/
http://wajaclub.cjb.net/
https://www.facebook.com/jerung16

14 Re: Suis on/off tambahan untuk lampu on Mon Apr 18, 2011 8:58 pm

irman86


jerung16 wrote:stakat ni den tgk double sided kek LED tepek tu kuat gak...ado tulis 3M...cubo la carik yg mcm tu...

tapi el wire ni nipis je..saiz cam satu wayar je..kalo pasang double sided, nampak lak tape nye..tu yg try pakai glue gun tapi glue gun punya glue berasaskan lilin..nnt basuh mau tanggal plak..huhu

http://irman.net

15 Re: Suis on/off tambahan untuk lampu on Mon Apr 18, 2011 10:14 pm

rauna


irman86 wrote:
jerung16 wrote:stakat ni den tgk double sided kek LED tepek tu kuat gak...ado tulis 3M...cubo la carik yg mcm tu...

tapi el wire ni nipis je..saiz cam satu wayar je..kalo pasang double sided, nampak lak tape nye..tu yg try pakai glue gun tapi glue gun punya glue berasaskan lilin..nnt basuh mau tanggal plak..huhu

no idea scratch

16 Re: Suis on/off tambahan untuk lampu on Mon Apr 18, 2011 11:07 pm

jerung16


1.8 GSR TURBO
1.8 GSR TURBO
irman86 wrote:
jerung16 wrote:stakat ni den tgk double sided kek LED tepek tu kuat gak...ado tulis 3M...cubo la carik yg mcm tu...

tapi el wire ni nipis je..saiz cam satu wayar je..kalo pasang double sided, nampak lak tape nye..tu yg try pakai glue gun tapi glue gun punya glue berasaskan lilin..nnt basuh mau tanggal plak..huhu


itu je la cara yg ada...heat glue tu...apply la cun2..

klu nk cun,cantik lg...kasik taruk bungah...hahahaha flower


_________________
WC - 430
  jerung16


xox-017-3500970    
umobile-018-2793244

jerung16_yongtaufu@yahoo.com  
http://jerung16.multiply.com/
http://wcnegeri9.blogspot.com/
http://wajaclub.cjb.net/
https://www.facebook.com/jerung16

17 Re: Suis on/off tambahan untuk lampu on Sun Apr 24, 2011 1:04 am

waja tsunami


x de gambaq ke

18 Re: Suis on/off tambahan untuk lampu on Sun Apr 24, 2011 2:12 am

jerung16


1.8 GSR TURBO
1.8 GSR TURBO
waja tsunami wrote:x de gambaq ke


ha ni dia pakar...cube ang utarakan permasalahan ang...waja tsunami sedia membantu


_________________
WC - 430
  jerung16


xox-017-3500970    
umobile-018-2793244

jerung16_yongtaufu@yahoo.com  
http://jerung16.multiply.com/
http://wcnegeri9.blogspot.com/
http://wajaclub.cjb.net/
https://www.facebook.com/jerung16

19 Re: Suis on/off tambahan untuk lampu on Sun Apr 24, 2011 3:13 am

irman86


el wire nye da cabut dari kete tapi akan dipasang semula..comot sket la pakai glue gun tapi dari jauh xnampak la..da pasang nnt sy upload gambar. Suis extra pun da setel..connect ke wire lampu kecik pastu sambung satu suis..kat bawah ni gambar suis untuk headlamp yang tgh dimodify..




http://irman.net

20 Re: Suis on/off tambahan untuk lampu on Tue Apr 26, 2011 9:20 pm

cap_ayam


1.8 DOHC N/A
1.8 DOHC N/A
irman86 wrote:el wire nye da cabut dari kete tapi akan dipasang semula..comot sket la pakai glue gun tapi dari jauh xnampak la..da pasang nnt sy upload gambar. Suis extra pun da setel..connect ke wire lampu kecik pastu sambung satu suis..kat bawah ni gambar suis untuk headlamp yang tgh dimodify..





led biru tu yg menarik. hehe

21 Re: Suis on/off tambahan untuk lampu on Wed Apr 27, 2011 3:22 am

jerung16


1.8 GSR TURBO
1.8 GSR TURBO
wah...somat la klu mlm2...tapi nk membuek eh den maleh boto la...ado x sapo2 yg rajin blh tlg buek kn...wahahahaha


_________________
WC - 430
  jerung16


xox-017-3500970    
umobile-018-2793244

jerung16_yongtaufu@yahoo.com  
http://jerung16.multiply.com/
http://wcnegeri9.blogspot.com/
http://wajaclub.cjb.net/
https://www.facebook.com/jerung16

22 Re: Suis on/off tambahan untuk lampu on Thu Apr 28, 2011 10:00 am

irman86


jerung16 wrote:wah...somat la klu mlm2...tapi nk membuek eh den maleh boto la...ado x sapo2 yg rajin blh tlg buek kn...wahahahaha

boleh..no problem..bagi je lampu siap led..nanti kita gubah2 la led tu ikut cita rasa masing2..hehe

http://irman.net

23 Re: Suis on/off tambahan untuk lampu on Mon Sep 05, 2011 1:06 am

kamarudin81


Salam Bro sekalian...saje je nak refresh balik DIY psl suis extra ni...

ada ke yg leh membantu dan kasi tunjuk ajar camner nak DIY pasang suis extra tuk central lock especially bagi menyenangkan penumpang yg belah kiri kita on/off lock time pemandu keluar dari kete...

harap otai2 yg dh ada pengalaman DIY suis tu leh bagi tunjuk ajar. kalo beserta gambar pun untuk memudahkan pemahaman..

TQ

24 Re: Suis on/off tambahan untuk lampu on Mon Sep 05, 2011 2:11 am

soned


tap suis kat relay central lock module

25 Re: Suis on/off tambahan untuk lampu on Mon Sep 05, 2011 3:04 am

kamarudin81


soned wrote:tap suis kat relay central lock module

Thanks for the info Bro...

Sponsored content


View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 1 of 2]

Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum