You are not connected. Please login or register

PENGGUNAAN RELAY 12V+

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 1 of 1]

1 PENGGUNAAN RELAY 12V+ on Sat Mar 26, 2011 3:16 pm

waja tsunami


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SATU MALAYA

jom kita belajar skit cara2 nak wat wiring yang menggunakan relay 12v+..

sekurang2 nya kita dapat menjimatkan duit ..walau pun rm10...jom kita pelajari..


30 = kod no ini adalah untuk SUPPLY 12V+
87 & 87a = kod no nie untuk KOMPONEN @ BARANG
85 = kod no nie untuk SIGNAL SUPPLY
86 = Kod no nie untuk EARTH

SEDIKIT PENERANGAN:-

SUPPLY 12V+

membawa maksud satu wayer yang harus mempunyai supply 12v+ apabila key switch di ON..dan di sambungkan kepada terminal no30 pada relay

untuk langkah keselamatan wayar ini haruslah di pasang satu fius 10-25 amp...bagi mengelakan kan kejadian litar pintas dalam system wiring sekiranya mengalami apa2 lintar pintas..

[b]KOMPONEN @ BARANG


ini membawa maksud terminal no 87 & 87a akan mengeluar kan supply 12v+ untuk komponen atau barang yang hendak digunakan..

dgn kata lain wayar dari terminal ini akan disambung kepada barang yg digunakan..selalunya terminal 87a akan di pakai....

SIGNAL SUPPLY

membawa maksud wayar asal yang mempunyai supply dan ia dipasang pada komponen..

wayar ini akan disambungkan pada terminal no85

EARTH

Wayer ini akan di pasang pada terminal no86 dan kemudian dipasangkan sepenuhnya pada body kenderaan

2 Re: PENGGUNAAN RELAY 12V+ on Sat Mar 26, 2011 9:43 pm

soned


nak beli relay pun kene tengok2 gak jenis nyer

SPDT ada, SPST ada,.depend pada kegunaan apa utk guna relay tu..kalau kata nak guna utk spotlite, so masa beli tu kadang2 depa tanya relay utk apa..bgtau utk wiring spotlite so depa akan bagi SPST nyer.

Apa bezanya? dari segi luaran sama jer, kaki dia pun ada 5 gak (30,85,86,87,87a).
SPST - Single Pole Single Throw
SPDT - Single Pole Double Throw

SPST - masuk 1 signal utk trigger (86, tapi kalau 85 pun leh gak ... salah satu tu mesti groundkan dia) 2 contact point (87 dan 87a) dlm relay tu..so leh kuar 2 circuit dr power supply 12V tu (dari kaki 30)

SPDT - masuk 1 signal trigger, ada 2 contact point..bila signal masuk..dia akan trigger salah 1 contact point (87) bila signal off dia akan trigger plak 1 contact point lagi (87a)..jadinya hanya satu circuit saja dalam satu2 masa (bergantung pada input signal trigger tu). Salah satu contoh kaedah yang biasa nmpk adalah macam lampu wira bila kita nak tukar dr low beam ke hi beam ... bila dr low ke hi, yg low beam akan off dan sebaliknya. Contoh jer la tu camner SPDT ni berfungsi.

3 Re: PENGGUNAAN RELAY 12V+ on Sun Mar 27, 2011 1:57 am

jerung16


1.8 GSR TURBO
1.8 GSR TURBO
cheers cheers cheers cheers cheers


_________________
WC - 430
  jerung16


xox-017-3500970    
umobile-018-2793244

jerung16_yongtaufu@yahoo.com  
http://jerung16.multiply.com/
http://wcnegeri9.blogspot.com/
http://wajaclub.cjb.net/
https://www.facebook.com/jerung16

4 Re: PENGGUNAAN RELAY 12V+ on Sun Mar 27, 2011 11:29 am

waja tsunami


betui2.....
Very Happy Very Happy Very Happy

5 Re: PENGGUNAAN RELAY 12V+ on Sun Mar 27, 2011 10:29 pm

sparrowglock


1.6 DOHC N/A
1.6 DOHC N/A
waja tsunami aku balik permatang rambai nt aku koling hang okey...hahaha

6 Re: PENGGUNAAN RELAY 12V+ on Sun Mar 27, 2011 10:30 pm

*


2.0 TURBO
2.0 TURBO
korang nih mmg budak electrical ek?

7 Re: PENGGUNAAN RELAY 12V+ on Mon Mar 28, 2011 4:08 am

soned


belajo drpd tgk org kat kedai esesori ... kalau tanya mmg haram la nak bg ilmu... perati jer la Very Happy

8 Re: PENGGUNAAN RELAY 12V+ on Mon Mar 28, 2011 10:41 am

waja tsunami


sparrowglock wrote:waja tsunami aku balik permatang rambai nt aku koling hang okey...hahaha

boleh ja ..rojer awai skit..takut aku balik kg ja..aku asal alor setar..ermmmm

9 Re: PENGGUNAAN RELAY 12V+ on Mon Mar 28, 2011 10:42 am

waja tsunami


* wrote:korang nih mmg budak electrical ek?

he..he..he..aku nie dulu pomen keta..pastu keja ngan tan chong motor tp bukan repair keta..aku repair battery forklift ha..h..ha

10 Re: PENGGUNAAN RELAY 12V+ on Mon Mar 28, 2011 8:43 pm

cap_ayam


1.8 DOHC N/A
1.8 DOHC N/A
hahaha betoi tu. tanye kedai lagi kena tipu. macam aku dah memang belajar psl electronics2 ni, application byk kat kete. gate logic volt current embedded system sume2 lagi la. dalam proses belajar ecu plak. hehehe

11 Re: PENGGUNAAN RELAY 12V+ on Tue Mar 29, 2011 12:57 pm

waja tsunami


cap_ayam wrote:hahaha betoi tu. tanye kedai lagi kena tipu. macam aku dah memang belajar psl electronics2 ni, application byk kat kete. gate logic volt current embedded system sume2 lagi la. dalam proses belajar ecu plak. hehehe
TERBAIK BRO..pas nie ECU rosak ang leh tolong repair kan..kalau hantar ke kedai mau kelaut rega dia....nt leh tolong recip skali Laughing Laughing Laughing

12 Re: PENGGUNAAN RELAY 12V+ on Thu Apr 07, 2011 2:48 am

jerung16


1.8 GSR TURBO
1.8 GSR TURBO
waja tsunami wrote:
cap_ayam wrote:hahaha betoi tu. tanye kedai lagi kena tipu. macam aku dah memang belajar psl electronics2 ni, application byk kat kete. gate logic volt current embedded system sume2 lagi la. dalam proses belajar ecu plak. hehehe
TERBAIK BRO..pas nie ECU rosak ang leh tolong repair kan..kalau hantar ke kedai mau kelaut rega dia....nt leh tolong recip skali Laughing Laughing Laughing


cayok la dil...


_________________
WC - 430
  jerung16


xox-017-3500970    
umobile-018-2793244

jerung16_yongtaufu@yahoo.com  
http://jerung16.multiply.com/
http://wcnegeri9.blogspot.com/
http://wajaclub.cjb.net/
https://www.facebook.com/jerung16

13 Re: PENGGUNAAN RELAY 12V+ on Thu Apr 07, 2011 2:08 pm

cap_ayam


1.8 DOHC N/A
1.8 DOHC N/A
jerung16 wrote:
waja tsunami wrote:
cap_ayam wrote:hahaha betoi tu. tanye kedai lagi kena tipu. macam aku dah memang belajar psl electronics2 ni, application byk kat kete. gate logic volt current embedded system sume2 lagi la. dalam proses belajar ecu plak. hehehe
TERBAIK BRO..pas nie ECU rosak ang leh tolong repair kan..kalau hantar ke kedai mau kelaut rega dia....nt leh tolong recip skali Laughing Laughing Laughing


cayok la dil...

hehhehe insyallah kalo pembelajaran aku penuh di dada. ni baru suku je. maybe korang tau pasal reflash ecutu kan, itu yg aku cube buat. juz masalah aku skang equipment die yg susah nak dapat. susah utk aku proceed lagi pembelajaran aku. lagipun dulu tempat ayah aku keje dulu, team ayah aku penah buat satu prototype ecu utk proton based on various motor distributor punya. mase utk kete proton still gune ecu mitsubishi n nak pakai ecu made in malaysia. tp malangnye, siemens yg berjaye dapat supply ecu utk proton sampai skang. so jd la vdo malaysia oleh siemens. hehehe

14 Re: PENGGUNAAN RELAY 12V+ on Fri Apr 08, 2011 2:02 am

jerung16


1.8 GSR TURBO
1.8 GSR TURBO
cap_ayam wrote:
jerung16 wrote:
waja tsunami wrote:
cap_ayam wrote:hahaha betoi tu. tanye kedai lagi kena tipu. macam aku dah memang belajar psl electronics2 ni, application byk kat kete. gate logic volt current embedded system sume2 lagi la. dalam proses belajar ecu plak. hehehe
TERBAIK BRO..pas nie ECU rosak ang leh tolong repair kan..kalau hantar ke kedai mau kelaut rega dia....nt leh tolong recip skali Laughing Laughing Laughing


cayok la dil...

hehhehe insyallah kalo pembelajaran aku penuh di dada. ni baru suku je. maybe korang tau pasal reflash ecutu kan, itu yg aku cube buat. juz masalah aku skang equipment die yg susah nak dapat. susah utk aku proceed lagi pembelajaran aku. lagipun dulu tempat ayah aku keje dulu, team ayah aku penah buat satu prototype ecu utk proton based on various motor distributor punya. mase utk kete proton still gune ecu mitsubishi n nak pakai ecu made in malaysia. tp malangnye, siemens yg berjaye dapat supply ecu utk proton sampai skang. so jd la vdo malaysia oleh siemens. hehehe


good luck bro...


_________________
WC - 430
  jerung16


xox-017-3500970    
umobile-018-2793244

jerung16_yongtaufu@yahoo.com  
http://jerung16.multiply.com/
http://wcnegeri9.blogspot.com/
http://wajaclub.cjb.net/
https://www.facebook.com/jerung16

15 Re: PENGGUNAAN RELAY 12V+ Today at 2:58 am

Sponsored content


View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum