You are not connected. Please login or register

DIY (sapa yg reti tukar Lampu Meter ... Tak Nyala)

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 1 of 1]

mnnuht


mohon tunjuk ajar dari sahabat sahabat yg reti buka meter untuk tukar lampu meter ...


soalan : Lampu Meter Campro pakai bulb ke LED ek ????

sham378


lampu meter aku pun dh malap...bleh ke tuka lampu dia je?

noa629


bole tuka der...sng jek...

mnnuht


tapi macam mana ???

cap_ayam


1.8 DOHC N/A
1.8 DOHC N/A
bukak cover belakang stereng tu. ade skru kat bawah. tak ingat bape bijik ade. then ade 1 skru bawah kat cover meter tu. tarik pelan2. yg lain sume klip. pastu nampak skru ikat meter tu. cabut sume then terkeluar la meter tu. bulb cabut dgn playar

jerung16


1.8 GSR TURBO
1.8 GSR TURBO
cap_ayam wrote:bukak cover belakang stereng tu. ade skru kat bawah. tak ingat bape bijik ade. then ade 1 skru bawah kat cover meter tu. tarik pelan2. yg lain sume klip. pastu nampak skru ikat meter tu. cabut sume then terkeluar la meter tu. bulb cabut dgn playar


bereh2...elok gak tu...milage meter den pon x nmpk sgt dah... cheers cheers cheers cheers


_________________
WC - 430
  jerung16


xox-017-3500970    
umobile-018-2793244

jerung16_yongtaufu@yahoo.com  
http://jerung16.multiply.com/
http://wcnegeri9.blogspot.com/
http://wajaclub.cjb.net/
https://www.facebook.com/jerung16

yie


aku punya pun sama tapi meter millage

Musang120


1.6 SOHC N/A
1.6 SOHC N/A
cap_ayam wrote:bukak cover belakang stereng tu. ade skru kat bawah. tak ingat bape bijik ade. then ade 1 skru bawah kat cover meter tu. tarik pelan2. yg lain sume klip. pastu nampak skru ikat meter tu. cabut sume then terkeluar la meter tu. bulb cabut dgn playar

just nak perhalusi langkah2nya..jgn marah bro. study Question

Peralatan
1. Skrudriver philip saiz sederhana.
2. Mentol secukupnya.
3. Air 100plus setin buat dahaga kang hehe Very Happy

Langkah2 kerja
1. Rendahkan stering kereta anda.
2. Cari '1' biji skru dekat bawah cover meter yg warna hitam tu kasi bukak.
3. Tarik keluar cover meter hitam tue.
4. Pasti akan nampak lagi '4' biji skru, dimana dua dibhg atas & dua bhg bawah, pastu bukak.
5. Tarik keluar meter module,pandang belakang akan nampak semua mentol lampu utk meter anda,(kebarangkalian agak ketat sikit disebabkan oleh wayar sambungan panel meter pendek, jadi berhati2)
6. Beli mentol kat kat kedal sparepart harga mahal jugaklaa rm5 sebijik sebab apa mahal kerana jarang rosak,pastikan 'brand osram' baru dpt tapak yang sama mcm asal.
7. Lepas tukar bolehlaa pasang balik,,ikut revese step 4-1

sekian
* Maaflaa camera rosak gambar tak dpt attached,, Sad
Very Happy cheers

jerung16


1.8 GSR TURBO
1.8 GSR TURBO
Musang120 wrote:
cap_ayam wrote:bukak cover belakang stereng tu. ade skru kat bawah. tak ingat bape bijik ade. then ade 1 skru bawah kat cover meter tu. tarik pelan2. yg lain sume klip. pastu nampak skru ikat meter tu. cabut sume then terkeluar la meter tu. bulb cabut dgn playar

just nak perhalusi langkah2nya..jgn marah bro. study Question

Peralatan
1. Skrudriver philip saiz sederhana.
2. Mentol secukupnya.
3. Air 100plus setin buat dahaga kang hehe Very Happy

Langkah2 kerja
1. Rendahkan stering kereta anda.
2. Cari '1' biji skru dekat bawah cover meter yg warna hitam tu kasi bukak.
3. Tarik keluar cover meter hitam tue.
4. Pasti akan nampak lagi '4' biji skru, dimana dua dibhg atas & dua bhg bawah, pastu bukak.
5. Tarik keluar meter module,pandang belakang akan nampak semua mentol lampu utk meter anda,(kebarangkalian agak ketat sikit disebabkan oleh wayar sambungan panel meter pendek, jadi berhati2)
6. Beli mentol kat kat kedal sparepart harga mahal jugaklaa rm5 sebijik sebab apa mahal kerana jarang rosak,pastikan 'brand osram' baru dpt tapak yang sama mcm asal.
7. Lepas tukar bolehlaa pasang balik,,ikut revese step 4-1

sekian
* Maaflaa camera rosak gambar tak dpt attached,, Sad
Very Happy cheers


percayo lah...halussssssss camni haaa


_________________
WC - 430
  jerung16


xox-017-3500970    
umobile-018-2793244

jerung16_yongtaufu@yahoo.com  
http://jerung16.multiply.com/
http://wcnegeri9.blogspot.com/
http://wajaclub.cjb.net/
https://www.facebook.com/jerung16

cap_ayam


1.8 DOHC N/A
1.8 DOHC N/A
ado air 100plus tu yg tak tahan tu. omak den buek air nescafe paneh. lagi berpeluh den di bueknyo. den tanyo asal tak buek air sejuk, omak den koba minum potang mano ado air sejuk. adeii

jerung16


1.8 GSR TURBO
1.8 GSR TURBO
cap_ayam wrote:ado air 100plus tu yg tak tahan tu. omak den buek air nescafe paneh. lagi berpeluh den di bueknyo. den tanyo asal tak buek air sejuk, omak den koba minum potang mano ado air sejuk. adeii


wakakakaka...xpo aip paneh baek utk kesetanan...


_________________
WC - 430
  jerung16


xox-017-3500970    
umobile-018-2793244

jerung16_yongtaufu@yahoo.com  
http://jerung16.multiply.com/
http://wcnegeri9.blogspot.com/
http://wajaclub.cjb.net/
https://www.facebook.com/jerung16

cap_ayam


1.8 DOHC N/A
1.8 DOHC N/A
jerung16 wrote:
cap_ayam wrote:ado air 100plus tu yg tak tahan tu. omak den buek air nescafe paneh. lagi berpeluh den di bueknyo. den tanyo asal tak buek air sejuk, omak den koba minum potang mano ado air sejuk. adeii


wakakakaka...xpo aip paneh baek utk kesetanan...

itu la baguih kurang skek dosa den. hehhe

jerung16


1.8 GSR TURBO
1.8 GSR TURBO
cap_ayam wrote:
jerung16 wrote:
cap_ayam wrote:ado air 100plus tu yg tak tahan tu. omak den buek air nescafe paneh. lagi berpeluh den di bueknyo. den tanyo asal tak buek air sejuk, omak den koba minum potang mano ado air sejuk. adeii


wakakakaka...xpo aip paneh baek utk kesetanan...

itu la baguih kurang skek dosa den. hehhe


anak omak la neh ye...kui3


_________________
WC - 430
  jerung16


xox-017-3500970    
umobile-018-2793244

jerung16_yongtaufu@yahoo.com  
http://jerung16.multiply.com/
http://wcnegeri9.blogspot.com/
http://wajaclub.cjb.net/
https://www.facebook.com/jerung16

cap_ayam


1.8 DOHC N/A
1.8 DOHC N/A
jerung16 wrote:
cap_ayam wrote:
jerung16 wrote:
cap_ayam wrote:ado air 100plus tu yg tak tahan tu. omak den buek air nescafe paneh. lagi berpeluh den di bueknyo. den tanyo asal tak buek air sejuk, omak den koba minum potang mano ado air sejuk. adeii


wakakakaka...xpo aip paneh baek utk kesetanan...

itu la baguih kurang skek dosa den. hehhe


anak omak la neh ye...kui3

iyo den anak omak. sian omak den penat2 dio buek air den tak minum. heheh

jerung16


1.8 GSR TURBO
1.8 GSR TURBO
cap_ayam wrote:
jerung16 wrote:
cap_ayam wrote:
jerung16 wrote:


wakakakaka...xpo aip paneh baek utk kesetanan...

itu la baguih kurang skek dosa den. hehhe


anak omak la neh ye...kui3

iyo den anak omak. sian omak den penat2 dio buek air den tak minum. heheh


heh3...smpi ati ko dil...


_________________
WC - 430
  jerung16


xox-017-3500970    
umobile-018-2793244

jerung16_yongtaufu@yahoo.com  
http://jerung16.multiply.com/
http://wcnegeri9.blogspot.com/
http://wajaclub.cjb.net/
https://www.facebook.com/jerung16

narizman


Odometer dah tak menyala ... nak ganti mentol sendiri..

Apa saiz mentol untuk odometer ?

T4 ?, T5 ? T3 ?

Yang mana satu ?

Sponsored content


View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum