You are not connected. Please login or register

DIY tukar reverse sensor switch

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 1 of 1]

1 DIY tukar reverse sensor switch on Sun Dec 02, 2012 6:00 am

zamzama


salam... hari ini saya nak kongsi DIY yang saya buat baru2 ini...

tujuan DIY ini dibuat: Lampu reverse x nyala dan tiada bunyi beep. driver lain x tau kita nak reverse dan kita pon x leh nk agak jarak kete bila reverse...

root cause: reverse switch dah rosak... kadang2 ok, kadang sebaliknya

tahap kesukaran: amat mudah wei!!




alatan:

1. Ratchet handle
2. extension yg panjang ( kalau x pakai ni susah sket sbb tempat switch tu ruang x besar)
3. socket saiz 24mm kalau dpt yg panjang nyer, takut sangkut ngan connector switch tu.
4. t handle saiz 10 mm.. utk bukak cover enjin 16v tu dan air pipe kat atas radiator.. x bukak pon x pe (cover enjin)... aku bukak ni pon sbb nk cuci enjin skali pastu...
5. screwdriver philips


cara2..



1. bukak cover enjin guna t handle saiz 10mm
2. buka pula hos angin dan filter yg attach kat throttle body


3. buka tapak housing filter guna spanar / t handle 10mm
4. guna skrudriver philips utk bukak intake angin kat atas radiator tu.. ada 2 skru je...


5. reverse switch tu ada kat bawah air filter box je...

6. bukak socket sensor tu dan guna spanar saiz 24mm td utk keluarkan sensor tu. jaga washer dia jgn sampai terjatuh.. susah nk carik kang... kalau x pasang washer ni nanti bocor lak...


ni gambar reverse switch yg dah dikeluarkan.. belah kanan tu yg baru.. beli kat kedai spare part RM25 je... brand rexar.. made in malaysia la tuh...





7. pasang balik reverse switch yg baru dan sambung semula soket wayar padanya... pasang semula air filter assy tu. siap!!

total duit yg aku keluarkan: RM25 + RM0.50 duit minyak merempit pergi dan balik kedai spare part.
masa: 1 jam je.. tu aku yg buat r... kalau org lain mungkin lg cepat kot... What a Face

note: gearbox aku ni manual... kalau auto pon mungkin sama je switch dia sebab owner kedai spare part tu cakap switch tu boleh pakai utk auto dan manual...

sekian dari saya



2 Re: DIY tukar reverse sensor switch on Tue Dec 04, 2012 2:48 am

*


2.0 TURBO
2.0 TURBO
terbaik cheers

3 Re: DIY tukar reverse sensor switch on Wed Dec 05, 2012 12:52 am

essjay


Moderator
Moderator
Masa sy pakai waja dulu tkde pulak orang post mender ni. So sy hantar kedai kena RM95.00
Teng q 4 info bro

http://www.wajaclub.com

4 Re: DIY tukar reverse sensor switch on Wed Dec 05, 2012 9:26 am

zamzama


essjay wrote:Masa sy pakai waja dulu tkde pulak orang post mender ni. So sy hantar kedai kena RM95.00
Teng q 4 info bro

benda yg baik elok dikongsi bersama.... afro

5 Waja Auto Reverse Sensor on Thu Oct 10, 2013 1:51 am

aadil28


Bro,

Assalam'kum Wr Wb.
How to change Reverse sensor for Waja Auto Year 2004 ?

Thanks
Aadil
Tmn Universiti

zamzama wrote:salam... hari ini saya nak kongsi DIY yang saya buat baru2 ini...

tujuan DIY ini dibuat: Lampu reverse x nyala dan tiada bunyi beep. driver lain x tau kita nak reverse dan kita pon x leh nk agak jarak kete bila reverse...

root cause: reverse switch dah rosak... kadang2 ok, kadang sebaliknya

tahap kesukaran: amat mudah wei!!




alatan:

1. Ratchet handle
2. extension yg panjang ( kalau x pakai ni susah sket sbb tempat switch tu ruang x besar)
3. socket saiz 24mm kalau dpt yg panjang nyer, takut sangkut ngan connector switch tu.
4. t handle saiz 10 mm.. utk bukak cover enjin 16v tu dan air pipe kat atas radiator.. x bukak pon x pe (cover enjin)... aku bukak ni pon sbb nk cuci enjin skali pastu...
5. screwdriver philips


cara2..



1. bukak cover enjin guna t handle saiz 10mm
2. buka pula hos angin dan filter yg attach kat throttle body


3. buka tapak housing filter guna spanar / t handle 10mm
4. guna skrudriver philips utk bukak intake angin kat atas radiator tu.. ada 2 skru je...


5. reverse switch tu ada kat bawah air filter box je...

6. bukak socket sensor tu dan guna spanar saiz 24mm td utk keluarkan sensor tu. jaga washer dia jgn sampai terjatuh.. susah nk carik kang... kalau x pasang washer ni nanti bocor lak...


ni gambar reverse switch yg dah dikeluarkan.. belah kanan tu yg baru.. beli kat kedai spare part RM25 je... brand rexar.. made in malaysia la tuh...





7. pasang balik reverse switch yg baru dan sambung semula soket wayar padanya... pasang semula air filter assy tu. siap!!

total duit yg aku keluarkan: RM25 + RM0.50 duit minyak merempit pergi dan balik kedai spare part.
masa: 1 jam je.. tu aku yg buat r... kalau org lain mungkin lg cepat kot...  What a Face

note: gearbox aku ni manual... kalau auto pon mungkin sama je switch dia sebab owner kedai spare part tu cakap switch tu boleh pakai utk auto dan manual...

sekian dari saya



6 Re: DIY tukar reverse sensor switch on Thu Oct 10, 2013 8:21 am

zamzama


sama je rasenye... dah try tgk kat gearbox tu? kalau lebih kurang same x de masalah nk ikut DIY yg aku post kat atas tu..

7 Re: DIY tukar reverse sensor switch on Thu Oct 10, 2013 9:38 pm

hairul gsr wc025


2.0 TURBO
2.0 TURBO
zamzama wrote:
essjay wrote:Masa sy pakai waja dulu tkde pulak orang post mender ni. So sy hantar kedai kena RM95.00
Teng q 4 info bro
benda yg baik elok dikongsi bersama....  afro
tobaaiikkkkk:cheers: cheers cheers cheers 

Sponsored content


View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum