You are not connected. Please login or register

macam mana nk tukar altenator belt

Go to page : 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 1 of 2]

1 macam mana nk tukar altenator belt on Sun Jan 02, 2011 11:55 pm

nemesis


salam..bro2 semua penah tukar x alternator belt..berapa harga belt tu..kalau nk tukau sendiri senang ke susah...

2 Re: macam mana nk tukar altenator belt on Mon Jan 03, 2011 1:22 am

fairuz84


1.8 DOHC N/A
1.8 DOHC N/A
wasalam bro nk tukar tu mcm tak susah tapi sebaik nya hantar ke pomen jer senang.... Very Happy

3 Re: macam mana nk tukar altenator belt on Mon Jan 03, 2011 3:50 am

sparrowglock


1.6 DOHC N/A
1.6 DOHC N/A
fairuz84 wrote:wasalam bro nk tukar tu mcm tak susah tapi sebaik nya hantar ke pomen jer senang.... Very Happy

hehe btol tu...spare ongkos je

4 Re: macam mana nk tukar altenator belt on Mon Jan 03, 2011 7:09 pm

cap_ayam


1.8 DOHC N/A
1.8 DOHC N/A
kene bukak air cond belt dulu. tensioner, power stering n alternator. nak bukak power stereng susah sket. kene ikut celah2 pulley. kalo tools tak muat masuk, kene jack engine bukak mounting. yg alternator senang. dua-dua belt tak silap aku tak lebih rm60

5 Re: macam mana nk tukar altenator belt on Mon Jan 03, 2011 9:51 pm

fairuz84


1.8 DOHC N/A
1.8 DOHC N/A
cap_ayam wrote:kene bukak air cond belt dulu. tensioner, power stering n alternator. nak bukak power stereng susah sket. kene ikut celah2 pulley. kalo tools tak muat masuk, kene jack engine bukak mounting. yg alternator senang. dua-dua belt tak silap aku tak lebih rm60

betul kata cap ayam tu byk gak keje baik hantar pomen jer senang upah jer tak silap tak sampai rm150 kot... Cool

6 Re: macam mana nk tukar altenator belt on Tue Jan 04, 2011 12:30 am

nemesis


yaka..oo tq

7 Re: macam mana nk tukar altenator belt on Thu Oct 06, 2011 4:45 pm

adjust


tapi kalo buat sendiri pn elok sbnrnya.
kene buat lebih dari sorg. 2 org pn ok.
aku tukar sndiri je.
harga barang RM21.
kos kesuluruhan RM30 termasuk duit air dgn minyak moto pasal kete tersadai tepi jalan.
klau buat time siang tak susah.
3 jam jer tak lame. Razz

8 Re: macam mana nk tukar altenator belt on Thu Oct 06, 2011 9:15 pm

dave


adjust wrote:tapi kalo buat sendiri pn elok sbnrnya.
kene buat lebih dari sorg. 2 org pn ok.
aku tukar sndiri je.
harga barang RM21.
kos kesuluruhan RM30 termasuk duit air dgn minyak moto pasal kete tersadai tepi jalan.
klau buat time siang tak susah.
3 jam jer tak lame. Razz

3 JAM !! Shocked .. lama tu.. i pernah tengok gambar magyver buat dulu tu.. pakai tali pinggag kat alternator tu dan terus jalan je lol! ha ha.. nak pasang sendiri tu bukan susah sangat pun.. takut pasang terlalu ketat atau longgar je.. nanti timbul masalah lain pulak..

9 Re: macam mana nk tukar altenator belt on Fri Oct 07, 2011 2:52 am

jerung16


1.8 GSR TURBO
1.8 GSR TURBO
dave wrote:
adjust wrote:tapi kalo buat sendiri pn elok sbnrnya.
kene buat lebih dari sorg. 2 org pn ok.
aku tukar sndiri je.
harga barang RM21.
kos kesuluruhan RM30 termasuk duit air dgn minyak moto pasal kete tersadai tepi jalan.
klau buat time siang tak susah.
3 jam jer tak lame. Razz

3 JAM !! Shocked .. lama tu.. i pernah tengok gambar magyver buat dulu tu.. pakai tali pinggag kat alternator tu dan terus jalan je lol! ha ha.. nak pasang sendiri tu bukan susah sangat pun.. takut pasang terlalu ketat atau longgar je.. nanti timbul masalah lain pulak..


adoi dave...mcgyver tu ko jgn ikut...tali pinggang dio pon 100% leather tuuu...kikikiki


_________________
WC - 430
  jerung16


xox-017-3500970    
umobile-018-2793244

jerung16_yongtaufu@yahoo.com  
http://jerung16.multiply.com/
http://wcnegeri9.blogspot.com/
http://wajaclub.cjb.net/
https://www.facebook.com/jerung16

10 Re: macam mana nk tukar altenator belt on Fri Oct 07, 2011 4:59 am

adjust


jerung16 wrote:
dave wrote:
adjust wrote:tapi kalo buat sendiri pn elok sbnrnya.
kene buat lebih dari sorg. 2 org pn ok.
aku tukar sndiri je.
harga barang RM21.
kos kesuluruhan RM30 termasuk duit air dgn minyak moto pasal kete tersadai tepi jalan.
klau buat time siang tak susah.
3 jam jer tak lame. Razz

3 JAM !! Shocked .. lama tu.. i pernah tengok gambar magyver buat dulu tu.. pakai tali pinggag kat alternator tu dan terus jalan je lol! ha ha.. nak pasang sendiri tu bukan susah sangat pun.. takut pasang terlalu ketat atau longgar je.. nanti timbul masalah lain pulak..


adoi dave...mcgyver tu ko jgn ikut...tali pinggang dio pon 100% leather tuuu...kikikiki

adeh abe dave. 3 jam tu pasal den buat time malam. kete tersadai tepi jalan. tepi jalan gak den buat. masalah lightning lagi. seb baek ade torchlight yg cam disco tu. ekekeke. mcgyver tu jangan ikot. kang bebaik bole jalan, takleh jalan karang. kuikui.
den buat takde masalah, cuma berbunyi je la. rasanya bearing nk kene tuko tu. betul tu betul abam jerung/

11 Re: macam mana nk tukar altenator belt on Tue Oct 18, 2011 11:15 am

zamzama


aku hari tu pon plan nk tukar drive belt sendri... yg kat alternator tu mmg senang r nk longgar n ketat... byk ruang...
tp yg kat power steering tu tersembunyi belakang pulley...

yg kat power steering tu kalu nk longgarkan sume skali ada brape skru yg kene longgarkan eh?

lg 1 , kalau skru tu dihalang oleh pulley, kite kene pusingkan pulley tu counter clock wise ataupun clockwise?

ada effect tak kalau kita putar lawan pusingan enjin?

lg 1, nak pusing pulley tu camne eh?

12 Re: macam mana nk tukar altenator belt on Tue Oct 18, 2011 12:31 pm

cap_ayam


1.8 DOHC N/A
1.8 DOHC N/A
zamzama wrote:aku hari tu pon plan nk tukar drive belt sendri... yg kat alternator tu mmg senang r nk longgar n ketat... byk ruang...
tp yg kat power steering tu tersembunyi belakang pulley...

yg kat power steering tu kalu nk longgarkan sume skali ada brape skru yg kene longgarkan eh?

lg 1 , kalau skru tu dihalang oleh pulley, kite kene pusingkan pulley tu counter clock wise ataupun clockwise?

ada effect tak kalau kita putar lawan pusingan enjin?

lg 1, nak pusing pulley tu camne eh?

tade masalah nak pusing clockwise atau counter clockwise. nak pusing pulley tu, bukak cover timing belt yg atas tu, pusing campulley guna coupling atau ring 17. yg aku ingat 2 nat celah pulley power stereng kena longgarkan utk kendurkan belt tu. masa aku bukak dulu, L tengkuk panjang tak lepas nak masuk celah lubang pulley tu so kena bukak mounting tepi tu then jack engine ke atas. bukak nat yg ikat tapak power stereng tu pun bleh, tp tak bleh nak kendurkan atau tegangkan belt tu.

13 Re: macam mana nk tukar altenator belt on Tue Oct 18, 2011 9:39 pm

mohdizhar


Proses tukar alternator belt+water pum belt & a/c belt+pwr strg belt.(4g18)

a/c belt+pwr strg belt
-jack keter ikut keperluan n kesesuaian anda masuk bawah keter.
-pusing stereng habis kekanan
-buka plastik cover bhgn dlm fender utk memudahkan proses kerja. hanya buka bolt saiz 12 2bijik n button plastik
-longgarkan 2bijik bolt pada pwr stereng pump. kena pakai spanar saiz 14 masuk kat pulley pump tersebut.ruang terhad. pusing pulley utk dapat lubang yg sesuai pada pulley.pastu ejas bolt pada braket pwr strg sebelah kanan utk kendurkan belt
-ok belt dah bleh bukak

alt belt+wtr pump belt
-longgar bolt saiz 10 pada wtr pum pulley ada 4 bijik(kena longgar ni dulu baru mudah)belt dah bleh buka pun.


kod altr belt 5PK865 bando
kod a/c belt 5PK1080 bando

cara nak pasang reti dah kot

14 Re: macam mana nk tukar altenator belt on Tue Oct 18, 2011 9:56 pm

cap_ayam


1.8 DOHC N/A
1.8 DOHC N/A
mohdizhar wrote:Proses tukar alternator belt+water pum belt & a/c belt+pwr strg belt.(4g18)

a/c belt+pwr strg belt
-jack keter ikut keperluan n kesesuaian anda masuk bawah keter.
-pusing stereng habis kekanan
-buka plastik cover bhgn dlm fender utk memudahkan proses kerja. hanya buka bolt saiz 12 2bijik n button plastik
-longgarkan 2bijik bolt pada pwr stereng pump. kena pakai spanar saiz 14 masuk kat pulley pump tersebut.ruang terhad. pusing pulley utk dapat lubang yg sesuai pada pulley.pastu ejas bolt pada braket pwr strg sebelah kanan utk kendurkan belt
-ok belt dah bleh bukak

alt belt+wtr pump belt
-longgar bolt saiz 10 pada wtr pum pulley ada 4 bijik(kena longgar ni dulu baru mudah)belt dah bleh buka pun.


kod altr belt 5PK865 bando
kod a/c belt 5PK1080 bando

cara nak pasang reti dah kot

kat situ yg aku prob dulu. tade spanar coupling 14. pakai soket 14, batang L panjang plak sangkut dgn body. terpaksa ler cabut mounting tu kasi jack naik engine tu

15 Re: macam mana nk tukar altenator belt on Wed Oct 19, 2011 12:04 am

mohdizhar


cap_ayam wrote:
mohdizhar wrote:Proses tukar alternator belt+water pum belt & a/c belt+pwr strg belt.(4g18)

a/c belt+pwr strg belt
-jack keter ikut keperluan n kesesuaian anda masuk bawah keter.
-pusing stereng habis kekanan
-buka plastik cover bhgn dlm fender utk memudahkan proses kerja. hanya buka bolt saiz 12 2bijik n button plastik
-longgarkan 2bijik bolt pada pwr stereng pump. kena pakai spanar saiz 14 masuk kat pulley pump tersebut.ruang terhad. pusing pulley utk dapat lubang yg sesuai pada pulley.pastu ejas bolt pada braket pwr strg sebelah kanan utk kendurkan belt
-ok belt dah bleh bukak

alt belt+wtr pump belt
-longgar bolt saiz 10 pada wtr pum pulley ada 4 bijik(kena longgar ni dulu baru mudah)belt dah bleh buka pun.


kod altr belt 5PK865 bando
kod a/c belt 5PK1080 bando

cara nak pasang reti dah kot

kat situ yg aku prob dulu. tade spanar coupling 14. pakai soket 14, batang L panjang plak sangkut dgn body. terpaksa ler cabut mounting tu kasi jack naik engine tu

klu ada box14+rachet saiz kecik keja jadi mudah tang tu.

16 Re: macam mana nk tukar altenator belt on Wed Oct 19, 2011 12:45 am

mohdizhar


TIPS NAK PASANG

pastikan masuk belt pada pulley alt n wtr pump dulu kemudian baru crank
sama jugak pada belt a/c n pwrstrg dulu baru crank

17 Re: macam mana nk tukar altenator belt on Wed Oct 19, 2011 11:10 am

zamzama


mohdizhar wrote:TIPS NAK PASANG

pastikan masuk belt pada pulley alt n wtr pump dulu kemudian baru crank
sama jugak pada belt a/c n pwrstrg dulu baru crank

tak paham la.. camne tu? boleh tolong explain lebih lanjut x?
crank tu start enjin sikit ke?

lg 1 nk tegangkan belt kat power stereng tu camne eh? kene guna batang paip ke cungkin power steering tu bg ketat??

18 Re: macam mana nk tukar altenator belt on Wed Oct 19, 2011 7:16 pm

cap_ayam


1.8 DOHC N/A
1.8 DOHC N/A
zamzama wrote:
mohdizhar wrote:TIPS NAK PASANG

pastikan masuk belt pada pulley alt n wtr pump dulu kemudian baru crank
sama jugak pada belt a/c n pwrstrg dulu baru crank

tak paham la.. camne tu? boleh tolong explain lebih lanjut x?
crank tu start enjin sikit ke?

lg 1 nk tegangkan belt kat power stereng tu camne eh? kene guna batang paip ke cungkin power steering tu bg ketat??

crank yg izhar sebut tu maksudnye crank pulley. dia explain step2 nak masukkan belt pada pulley ikut turutan pulley2 macam dia sebut tu. info tambahan sket, ada sesetengah orang macam aku panggil 'crank' tu start engine. so harap tak keliru nanti.

yup kena guna batang paip atau ape2 la yg sesuai cungkil keluar utk ketatkan belt tu kat power stereng.

19 Re: macam mana nk tukar altenator belt on Wed Oct 19, 2011 9:12 pm

mohdizhar


cap_ayam wrote:
zamzama wrote:
mohdizhar wrote:TIPS NAK PASANG

pastikan masuk belt pada pulley alt n wtr pump dulu kemudian baru crank
sama jugak pada belt a/c n pwrstrg dulu baru crank

tak paham la.. camne tu? boleh tolong explain lebih lanjut x?
crank tu start enjin sikit ke?

lg 1 nk tegangkan belt kat power stereng tu camne eh? kene guna batang paip ke cungkin power steering tu bg ketat??

crank yg izhar sebut tu maksudnye crank pulley. dia explain step2 nak masukkan belt pada pulley ikut turutan pulley2 macam dia sebut tu. info tambahan sket, ada sesetengah orang macam aku panggil 'crank' tu start engine. so harap tak keliru nanti.

yup kena guna batang paip atau ape2 la yg sesuai cungkil keluar utk ketatkan belt tu kat power stereng.

ye..itu step dia
pasang wtrpum pulley n pasang bolt dia dgn tgn ..ketat sampai rapat..try pusing wtrpum pulley n lihat samada gelong ke atau bunyi xnormal ke..klu ok bermakna pemasangan kemas n wtrpum bearing pun cantik..masuk belt pd alt pulley kemudian pd wtrpum pulley kemudian pd crankpulley..pastu ejas ketegagan brket alt tersebut..pastu ketatkan 4bolt saiz 10 pada wtrpum pulley yg telah diketatkan dgn tgn td.(hati2 bolt ni.jgn over tightening dia 9Nm jer)..ok kawan2 jelas.

cuba guna spanar ring kat ada 1 bolt pada braket pwr strg tu..posisi paling kanan sebelah atas braket tersebut..bleh ejas disitu dgn spanar jer..

klu nak DIY timing belt pun aku boleh kongsi..best buat sendiri ni..feel n teliti terhadap keter sendiri..

20 Re: macam mana nk tukar altenator belt on Thu Oct 20, 2011 12:32 am

jerung16


1.8 GSR TURBO
1.8 GSR TURBO
mohdizhar wrote:
cap_ayam wrote:
zamzama wrote:
mohdizhar wrote:TIPS NAK PASANG

pastikan masuk belt pada pulley alt n wtr pump dulu kemudian baru crank
sama jugak pada belt a/c n pwrstrg dulu baru crank

tak paham la.. camne tu? boleh tolong explain lebih lanjut x?
crank tu start enjin sikit ke?

lg 1 nk tegangkan belt kat power stereng tu camne eh? kene guna batang paip ke cungkin power steering tu bg ketat??

crank yg izhar sebut tu maksudnye crank pulley. dia explain step2 nak masukkan belt pada pulley ikut turutan pulley2 macam dia sebut tu. info tambahan sket, ada sesetengah orang macam aku panggil 'crank' tu start engine. so harap tak keliru nanti.

yup kena guna batang paip atau ape2 la yg sesuai cungkil keluar utk ketatkan belt tu kat power stereng.

ye..itu step dia
pasang wtrpum pulley n pasang bolt dia dgn tgn ..ketat sampai rapat..try pusing wtrpum pulley n lihat samada gelong ke atau bunyi xnormal ke..klu ok bermakna pemasangan kemas n wtrpum bearing pun cantik..masuk belt pd alt pulley kemudian pd wtrpum pulley kemudian pd crankpulley..pastu ejas ketegagan brket alt tersebut..pastu ketatkan 4bolt saiz 10 pada wtrpum pulley yg telah diketatkan dgn tgn td.(hati2 bolt ni.jgn over tightening dia 9Nm jer)..ok kawan2 jelas.

cuba guna spanar ring kat ada 1 bolt pada braket pwr strg tu..posisi paling kanan sebelah atas braket tersebut..bleh ejas disitu dgn spanar jer..

klu nak DIY timing belt pun aku boleh kongsi..best buat sendiri ni..feel n teliti terhadap keter sendiri..


terbaek... cheers


_________________
WC - 430
  jerung16


xox-017-3500970    
umobile-018-2793244

jerung16_yongtaufu@yahoo.com  
http://jerung16.multiply.com/
http://wcnegeri9.blogspot.com/
http://wajaclub.cjb.net/
https://www.facebook.com/jerung16

21 Re: macam mana nk tukar altenator belt on Thu Oct 20, 2011 3:38 am

cap_ayam


1.8 DOHC N/A
1.8 DOHC N/A
mohdizhar wrote:
cap_ayam wrote:
zamzama wrote:
mohdizhar wrote:TIPS NAK PASANG

pastikan masuk belt pada pulley alt n wtr pump dulu kemudian baru crank
sama jugak pada belt a/c n pwrstrg dulu baru crank

tak paham la.. camne tu? boleh tolong explain lebih lanjut x?
crank tu start enjin sikit ke?

lg 1 nk tegangkan belt kat power stereng tu camne eh? kene guna batang paip ke cungkin power steering tu bg ketat??

crank yg izhar sebut tu maksudnye crank pulley. dia explain step2 nak masukkan belt pada pulley ikut turutan pulley2 macam dia sebut tu. info tambahan sket, ada sesetengah orang macam aku panggil 'crank' tu start engine. so harap tak keliru nanti.

yup kena guna batang paip atau ape2 la yg sesuai cungkil keluar utk ketatkan belt tu kat power stereng.

ye..itu step dia
pasang wtrpum pulley n pasang bolt dia dgn tgn ..ketat sampai rapat..try pusing wtrpum pulley n lihat samada gelong ke atau bunyi xnormal ke..klu ok bermakna pemasangan kemas n wtrpum bearing pun cantik..masuk belt pd alt pulley kemudian pd wtrpum pulley kemudian pd crankpulley..pastu ejas ketegagan brket alt tersebut..pastu ketatkan 4bolt saiz 10 pada wtrpum pulley yg telah diketatkan dgn tgn td.(hati2 bolt ni.jgn over tightening dia 9Nm jer)..ok kawan2 jelas.

cuba guna spanar ring kat ada 1 bolt pada braket pwr strg tu..posisi paling kanan sebelah atas braket tersebut..bleh ejas disitu dgn spanar jer..

klu nak DIY timing belt pun aku boleh kongsi..best buat sendiri ni..feel n teliti terhadap keter sendiri..

yeah sokong 100%. kalau ada kemahiran kerja2 tangan ni, better buat sendiri. bertambah ilmu. kalau rosak pun tangan sendiri yg rosakkan. so kurang dosa dgn tak memaki hamun pomen tu. hehehe Razz Razz

share je DIY timing belt. tukar timing belt pun tak susah sgt. maybe susah sket nak bukak bolt crank pulley tu sebab ketat. last time setengah jam gak la ketuk2 nak longgarkan bolt crank pulley tu. kena plak buat keje sorang2

22 Re: macam mana nk tukar altenator belt on Thu Oct 20, 2011 5:53 am

mohdizhar


cap_ayam wrote:
mohdizhar wrote:
cap_ayam wrote:
zamzama wrote:

tak paham la.. camne tu? boleh tolong explain lebih lanjut x?
crank tu start enjin sikit ke?

lg 1 nk tegangkan belt kat power stereng tu camne eh? kene guna batang paip ke cungkin power steering tu bg ketat??

crank yg izhar sebut tu maksudnye crank pulley. dia explain step2 nak masukkan belt pada pulley ikut turutan pulley2 macam dia sebut tu. info tambahan sket, ada sesetengah orang macam aku panggil 'crank' tu start engine. so harap tak keliru nanti.

yup kena guna batang paip atau ape2 la yg sesuai cungkil keluar utk ketatkan belt tu kat power stereng.

ye..itu step dia
pasang wtrpum pulley n pasang bolt dia dgn tgn ..ketat sampai rapat..try pusing wtrpum pulley n lihat samada gelong ke atau bunyi xnormal ke..klu ok bermakna pemasangan kemas n wtrpum bearing pun cantik..masuk belt pd alt pulley kemudian pd wtrpum pulley kemudian pd crankpulley..pastu ejas ketegagan brket alt tersebut..pastu ketatkan 4bolt saiz 10 pada wtrpum pulley yg telah diketatkan dgn tgn td.(hati2 bolt ni.jgn over tightening dia 9Nm jer)..ok kawan2 jelas.

cuba guna spanar ring kat ada 1 bolt pada braket pwr strg tu..posisi paling kanan sebelah atas braket tersebut..bleh ejas disitu dgn spanar jer..

klu nak DIY timing belt pun aku boleh kongsi..best buat sendiri ni..feel n teliti terhadap keter sendiri..

yeah sokong 100%. kalau ada kemahiran kerja2 tangan ni, better buat sendiri. bertambah ilmu. kalau rosak pun tangan sendiri yg rosakkan. so kurang dosa dgn tak memaki hamun pomen tu. hehehe Razz Razz

share je DIY timing belt. tukar timing belt pun tak susah sgt. maybe susah sket nak bukak bolt crank pulley tu sebab ketat. last time setengah jam gak la ketuk2 nak longgarkan bolt crank pulley tu. kena plak buat keje sorang2

akan diusahakan

23 Re: macam mana nk tukar altenator belt on Thu Oct 20, 2011 6:29 am

adjust


lari topic sat.
tumpang tanye.
brape banyak belting yg kita guna?
aku tau belting alternator.
yg kt belah depan tu ape name belting tu?
aku nk gi beli barang la esok nk tukar mende tu.
dah nak putus pn ade.

24 Re: macam mana nk tukar altenator belt on Thu Oct 20, 2011 10:38 am

zamzama


yg depan tu belting alternator bro...

waja 4g18 yg aku tau ada 3 belt je..

belt alt
belt pwr stering
timing belt....

satu lg nak tanye...

masa kita crank tu keras kan sebab ada pressure kat piston..
kalu kita buka sume spark plug ok x? jadi senang r nak pusing timing belt pulley utk adjust pulley power steering kan...

1 lg yg aku tau, jangan pusing timing belt pulley arah bertentangan drpd pusingan enjin, boleh jahanam... info dari parts manual 4G1 series punya buku....

25 Re: macam mana nk tukar altenator belt on Thu Oct 20, 2011 3:43 pm

adjust


zamzama wrote:yg depan tu belting alternator bro...

waja 4g18 yg aku tau ada 3 belt je..

belt alt
belt pwr stering
timing belt....

satu lg nak tanye...

masa kita crank tu keras kan sebab ada pressure kat piston..
kalu kita buka sume spark plug ok x? jadi senang r nak pusing timing belt pulley utk adjust pulley power steering kan...

1 lg yg aku tau, jangan pusing timing belt pulley arah bertentangan drpd pusingan enjin, boleh jahanam... info dari parts manual 4G1 series punya buku....

okey tq bro sbb info pasal belting.
esok aku nk pi beli belting power stering.
aku nengok dah nyawa-nyawa ikan.
dok berbunyi je belting tu. tensen haku.

Sponsored content


View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 1 of 2]

Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum