You are not connected. Please login or register

DIY Voltage Stabiliser

Go to page : 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 1 of 2]

1 DIY Voltage Stabiliser on Mon Feb 20, 2012 11:26 pm

xeratos_85


Ni Projek wat time bosan2 .huhu

2 Re: DIY Voltage Stabiliser on Mon Feb 20, 2012 11:29 pm

xeratos_85


Dlm peringkat percubaan lagi. tapi antara effect yang dah boleh rasa :

1. Enjin rasa ringan antara 0kmh-60kmh
2. Lampu xberkelip masa air cond kick-in.

yang lain2, kena tunggu pakai lama sikit.hehe

3 Re: DIY Voltage Stabiliser on Tue Feb 21, 2012 11:37 pm

cap_ayam


1.8 DOHC N/A
1.8 DOHC N/A
cayalah. sama macam aku gak. voltage stabilizer buat sendiri. dah pakai 2 tahun masih beraksi dgn cemerlang. hehhehehe

4 Re: DIY Voltage Stabiliser on Wed Feb 22, 2012 11:19 am

rainger


berapa farad nie bro?byk gak caps tue...

5 Re: DIY Voltage Stabiliser on Wed Feb 22, 2012 12:26 pm

zmamad


xeratos_85 wrote:Dlm peringkat percubaan lagi. tapi antara effect yang dah boleh rasa :

1. Enjin rasa ringan antara 0kmh-60kmh
2. Lampu xberkelip masa air cond kick-in.

yang lain2, kena tunggu pakai lama sikit.hehe
Very Happy tebaek bro

6 Re: DIY Voltage Stabiliser on Wed Feb 22, 2012 1:02 pm

xeratos_85


rainger wrote:berapa farad nie bro?byk gak caps tue...


59 000uf bro. sbb masa beli hari tu mcm byk sgt dah, tkt xmuat pcb board tu. tapi bila dah pasang, byk la capasitor yang boleh masuk. so , plan sabtu ni nak tambah lagi capasitor tu.huhu

7 Re: DIY Voltage Stabiliser on Wed Feb 22, 2012 1:08 pm

jerung16


1.8 GSR TURBO
1.8 GSR TURBO
oit...padil...bilo ko nk buek kn den bondo ni...lapan taun dah ko janji nk buek kn...hahahaha


_________________
WC - 430
  jerung16


xox-017-3500970    
umobile-018-2793244

jerung16_yongtaufu@yahoo.com  
http://jerung16.multiply.com/
http://wcnegeri9.blogspot.com/
http://wajaclub.cjb.net/
https://www.facebook.com/jerung16

8 Re: DIY Voltage Stabiliser on Wed Feb 22, 2012 1:23 pm

xeratos_85


jerung16 wrote:oit...padil...bilo ko nk buek kn den bondo ni...lapan taun dah ko janji nk buek kn...hahahaha


haha..apa la. try diy sendiri la. sbb aritu aku buat yang ni, barang2 eletronik nya baru abis dlm rm40. tapi kalau diorang jual, mesti harga dlm rm100.jimat tu..

9 Re: DIY Voltage Stabiliser on Wed Feb 22, 2012 1:30 pm

zmamad


jerung16 wrote:oit...padil...bilo ko nk buek kn den bondo ni...lapan taun dah ko janji nk buek kn...hahahaha
bapak.. 8 taun tu.,. lamanya What a Face

10 Re: DIY Voltage Stabiliser on Thu Feb 23, 2012 1:11 am

NAZ_6151


Salam bro.. takde ke list barang yang kene beli nak buat bende nihhh...kalau ade diagram sekali lagi cunn ble try wat gek hehe...cayalah.. study

http://www.meymeyla.blogspot.com

11 Re: DIY Voltage Stabiliser on Thu Feb 23, 2012 1:12 am

NAZ_6151


Salam bro.. takde ke list barang yang kene beli nak buat bende nihhh...kalau ade diagram sekali lagi cunn ble try wat gek hehe...cayalah.. study

http://www.meymeyla.blogspot.com

12 Re: DIY Voltage Stabiliser on Thu Feb 23, 2012 1:51 am

cap_ayam


1.8 DOHC N/A
1.8 DOHC N/A
jerung16 wrote:oit...padil...bilo ko nk buek kn den bondo ni...lapan taun dah ko janji nk buek kn...hahahaha

lapan taun ehh? den ingatkan 10 taun. hehehhehe alaaaa den lupo la nak buekkan. nanti den buekkan yoo. den buekkan sebijik macam kajang hugo senawang tu jual kaler merah. hehehehhe

13 Re: DIY Voltage Stabiliser on Thu Feb 23, 2012 1:54 am

cap_ayam


1.8 DOHC N/A
1.8 DOHC N/A
NAZ_6151 wrote:Salam bro.. takde ke list barang yang kene beli nak buat bende nihhh...kalau ade diagram sekali lagi cunn ble try wat gek hehe...cayalah.. study

dulu aku ada share schematic voltage stabilizer ni. kat thread mana ehh? tak jumpa dah

14 Re: DIY Voltage Stabiliser on Thu Feb 23, 2012 2:02 am

xeratos_85


NAZ_6151 wrote:Salam bro.. takde ke list barang yang kene beli nak buat bende nihhh...kalau ade diagram sekali lagi cunn ble try wat gek hehe...cayalah.. study


actually , dia xde barang yang specific. cuma gabungan suai dan padan je. kalau nak simple kan dia , 9x 4700uf pun mmg dah boleh rasa kesannya (pernah diy dan cuba kat persona elegant). yang ni buat gabungan cap kecik ke besar. untuk filterkan lain-lain frekuansi.

15 Re: DIY Voltage Stabiliser on Thu Feb 23, 2012 5:50 am

jerung16


1.8 GSR TURBO
1.8 GSR TURBO
cap_ayam wrote:
jerung16 wrote:oit...padil...bilo ko nk buek kn den bondo ni...lapan taun dah ko janji nk buek kn...hahahaha

lapan taun ehh? den ingatkan 10 taun. hehehhehe alaaaa den lupo la nak buekkan. nanti den buekkan yoo. den buekkan sebijik macam kajang hugo senawang tu jual kaler merah. hehehehhe


hahahaha...x kiro la...janji ko buekkn den pnyo sudah...tobaik yo


_________________
WC - 430
  jerung16


xox-017-3500970    
umobile-018-2793244

jerung16_yongtaufu@yahoo.com  
http://jerung16.multiply.com/
http://wcnegeri9.blogspot.com/
http://wajaclub.cjb.net/
https://www.facebook.com/jerung16

16 Re: DIY Voltage Stabiliser on Thu Feb 23, 2012 5:57 am

c_mamir


1.6 SOHC N/A
1.6 SOHC N/A
zmamad wrote:
jerung16 wrote:oit...padil...bilo ko nk buek kn den bondo ni...lapan taun dah ko janji nk buek kn...hahahaha
bapak.. 8 taun tu.,. lamanya What a Face

8 taun tggu? berjanggut Shocked Shocked

17 Re: DIY Voltage Stabiliser on Thu Feb 23, 2012 8:51 am

zamzama


voltage stabilizer ni kalau pasang x payah off kan ke kalau x off enjin kete? ataupun memang ia perlu sentiasa on sepanjang masa??

18 Re: DIY Voltage Stabiliser on Thu Feb 23, 2012 9:17 am

rainger


bnda nie nak buat susun caps secara selari.....kira mcm wat barisan...dri saiz kecik ker besor...kat terminal positif dari power supply letak fius sblom ke board...kalo nak berlampu kat ujung barisan bru letak led....aku dlu letak kat bateri kete...kalo kat socket lgi bguskan...on suiz bru die idup....xterfikir lak nak boh kat situ dulu...thumbs up utk idea bru... cheers cheers cheers cheers

19 Re: DIY Voltage Stabiliser on Thu Feb 23, 2012 10:43 am

xeratos_85


zamzama wrote:voltage stabilizer ni kalau pasang x payah off kan ke kalau x off enjin kete? ataupun memang ia perlu sentiasa on sepanjang masa??

kalau letak kat bateri , dia mmg sentiasa on la. yang versi tu haritu aku DIY n letak kat waja. yang neo ni buat letak kat tempat rokok tu. sbb boleh la nak tunjukkan kat sape2 yang tumpang tu beza pkai VS ni ngan xpakai.sbb senang nak cabut2. lagipun nak buat yang kat bateri direct tu, kos dia tinggi sikit dari yang ni.

20 Re: DIY Voltage Stabiliser on Thu Feb 23, 2012 9:13 pm

Blackheart


1.8 DOHC N/A
1.8 DOHC N/A
xeratos_85 wrote:
zamzama wrote:voltage stabilizer ni kalau pasang x payah off kan ke kalau x off enjin kete? ataupun memang ia perlu sentiasa on sepanjang masa??

kalau letak kat bateri , dia mmg sentiasa on la. yang versi tu haritu aku DIY n letak kat waja. yang neo ni buat letak kat tempat rokok tu. sbb boleh la nak tunjukkan kat sape2 yang tumpang tu beza pkai VS ni ngan xpakai.sbb senang nak cabut2. lagipun nak buat yang kat bateri direct tu, kos dia tinggi sikit dari yang ni.

antara VS yg kat bateri n tmpt rokok tu ada beza x

21 Re: DIY Voltage Stabiliser on Fri Feb 24, 2012 5:53 am

xeratos_85


Blackheart wrote:
xeratos_85 wrote:
zamzama wrote:voltage stabilizer ni kalau pasang x payah off kan ke kalau x off enjin kete? ataupun memang ia perlu sentiasa on sepanjang masa??

kalau letak kat bateri , dia mmg sentiasa on la. yang versi tu haritu aku DIY n letak kat waja. yang neo ni buat letak kat tempat rokok tu. sbb boleh la nak tunjukkan kat sape2 yang tumpang tu beza pkai VS ni ngan xpakai.sbb senang nak cabut2. lagipun nak buat yang kat bateri direct tu, kos dia tinggi sikit dari yang ni.

antara VS yg kat bateri n tmpt rokok tu ada beza x

mmg ada beza pun. lagi baik dan bagus pasang kat bateri, sbb dapat maksimumkan vs yang kita buat tu. tapi ikut pengalaman aku, yang dari tempat rokok tu lagi byk membantu untuk radio terutamanya. sbb ianya dapat stabilkan arus dan voltan untuk power amp.

22 Re: DIY Voltage Stabiliser on Mon Feb 27, 2012 2:56 am

a.d.a.m


kawe pun guna vs. pivot cap ayam untuk monitor voltage jer Very Happy
grounding cable semua buat sendiri.
lepas masuk grounding cable rasa cam ada effect lak...

1. pick up ringan sket (placebo effect kot...)
2. air-cond cepat sejuk
3. power window x sekat2
4. time air-cond kick in x der ler 'termalap' sangat lampu2 lain.

23 Re: DIY Voltage Stabiliser on Mon Feb 27, 2012 5:33 am

NAZ_6151


huuuu kene blajo elektronik gek la cam ni....... study What a Face

http://www.meymeyla.blogspot.com

24 Re: DIY Voltage Stabiliser on Mon Feb 27, 2012 6:19 am

xeratos_85


a.d.a.m wrote:kawe pun guna vs. pivot cap ayam untuk monitor voltage jer Very Happy
grounding cable semua buat sendiri.
lepas masuk grounding cable rasa cam ada effect lak...

1. pick up ringan sket (placebo effect kot...)
2. air-cond cepat sejuk
3. power window x sekat2
4. time air-cond kick in x der ler 'termalap' sangat lampu2 lain.

klau kita yang bawak, mmg placeboo effect. tapi kalau suh org lain, mmg btl2 tau. mcm yg buat ni, aku masukkan dalam keter Peugeot 508 abg aku, tetiba dia tanya nape tetiba jd ringan.huhu

25 Re: DIY Voltage Stabiliser on Mon Feb 27, 2012 9:05 am

mazrul4


xeratos_85 wrote:
a.d.a.m wrote:kawe pun guna vs. pivot cap ayam untuk monitor voltage jer Very Happy
grounding cable semua buat sendiri.
lepas masuk grounding cable rasa cam ada effect lak...

1. pick up ringan sket (placebo effect kot...)
2. air-cond cepat sejuk
3. power window x sekat2
4. time air-cond kick in x der ler 'termalap' sangat lampu2 lain.

klau kita yang bawak, mmg placeboo effect. tapi kalau suh org lain, mmg btl2 tau. mcm yg buat ni, aku masukkan dalam keter Peugeot 508 abg aku, tetiba dia tanya nape tetiba jd ringan.huhu

Salam, bro xeratos_85,
boleh share diagram tuk buat v.s ni?
saya x pandai sgt bab2 elektrikal ni,
tp nk try gak...

Http://iluvurl.com/7534

26 Re: DIY Voltage Stabiliser Today at 4:20 pm

Sponsored content


View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 1 of 2]

Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum