You are not connected. Please login or register

DIY Voltage Stabiliser

Go to page : Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 2 of 2]

26 Re: DIY Voltage Stabiliser on Mon Feb 27, 2012 9:30 am

zamzama


mazrul4 wrote:
xeratos_85 wrote:
a.d.a.m wrote:kawe pun guna vs. pivot cap ayam untuk monitor voltage jer Very Happy
grounding cable semua buat sendiri.
lepas masuk grounding cable rasa cam ada effect lak...

1. pick up ringan sket (placebo effect kot...)
2. air-cond cepat sejuk
3. power window x sekat2
4. time air-cond kick in x der ler 'termalap' sangat lampu2 lain.

klau kita yang bawak, mmg placeboo effect. tapi kalau suh org lain, mmg btl2 tau. mcm yg buat ni, aku masukkan dalam keter Peugeot 508 abg aku, tetiba dia tanya nape tetiba jd ringan.huhu

Salam, bro xeratos_85,
boleh share diagram tuk buat v.s ni?
saya x pandai sgt bab2 elektrikal ni,
tp nk try gak...
like.. like!!
share la bro.. saya pon nk try wat gak cheers

27 Re: DIY Voltage Stabiliser on Mon Feb 27, 2012 10:12 am

soned


kalau beli dan pasang capacitor yang geng2 ICE pakai tuh... apa beza? Yang tu xsilap ada 1F, 2F, 3F dll ... so maknanaya lagik beso kapasitinyer, lagik byk karen yang disimpannya.. lagik stabil la kan karen?

ker camner? nubis nk tau gak.. Question

28 Re: DIY Voltage Stabiliser on Mon Feb 27, 2012 11:42 am

xeratos_85


soned wrote:kalau beli dan pasang capacitor yang geng2 ICE pakai tuh... apa beza? Yang tu xsilap ada 1F, 2F, 3F dll ... so maknanaya lagik beso kapasitinyer, lagik byk karen yang disimpannya.. lagik stabil la kan karen?

ker camner? nubis nk tau gak.. Question

lagi besar nilai F, lagi tinggi capacitance sesuatu capasitor tu. so maknanya lagi tinggi F, lagi byk la dia boleh simpan cas. tapi kelemahan nilai F tinggi tu ialah, makin tinggi F, makin lambat proses cas/discas. sbb tunjuan utama kita letak capasitor kat keter, adalah untuk stabilkan graf eletrical keter. capasitor ni tolong kekalkan voltan/amp bila ada voltage drop. voltage drop ni terjadi daripada penggunaan eletrik dari alatan eletronik dalam keter, aircond, dan alternator tu sendiri.

29 Re: DIY Voltage Stabiliser on Mon Feb 27, 2012 11:45 am

xeratos_85


mazrul4 wrote:
xeratos_85 wrote:
a.d.a.m wrote:kawe pun guna vs. pivot cap ayam untuk monitor voltage jer Very Happy
grounding cable semua buat sendiri.
lepas masuk grounding cable rasa cam ada effect lak...

1. pick up ringan sket (placebo effect kot...)
2. air-cond cepat sejuk
3. power window x sekat2
4. time air-cond kick in x der ler 'termalap' sangat lampu2 lain.

klau kita yang bawak, mmg placeboo effect. tapi kalau suh org lain, mmg btl2 tau. mcm yg buat ni, aku masukkan dalam keter Peugeot 508 abg aku, tetiba dia tanya nape tetiba jd ringan.huhu

Salam, bro xeratos_85,
boleh share diagram tuk buat v.s ni?
saya x pandai sgt bab2 elektrikal ni,
tp nk try gak...

hehehe..alaa.. yang bab VS ni, pakai pengetahuan basic eletronik je. yang penting, kombinasi capasitor kena btl. kalau xbetul, still jadi, tapi xmaksimun la kejadian tu.heheh .. den pun mula2 xcaya jugak alat2 mcm ni. mcm abis kan duit je. tapi bila kira2 budjet, xde la sampai rm50, apa salahnya mencuba kan. Basketball

30 Re: DIY Voltage Stabiliser on Wed Feb 29, 2012 2:50 pm

jerung16


1.8 GSR TURBO
1.8 GSR TURBO
xeratos_85 wrote:
mazrul4 wrote:
xeratos_85 wrote:
a.d.a.m wrote:kawe pun guna vs. pivot cap ayam untuk monitor voltage jer Very Happy
grounding cable semua buat sendiri.
lepas masuk grounding cable rasa cam ada effect lak...

1. pick up ringan sket (placebo effect kot...)
2. air-cond cepat sejuk
3. power window x sekat2
4. time air-cond kick in x der ler 'termalap' sangat lampu2 lain.

klau kita yang bawak, mmg placeboo effect. tapi kalau suh org lain, mmg btl2 tau. mcm yg buat ni, aku masukkan dalam keter Peugeot 508 abg aku, tetiba dia tanya nape tetiba jd ringan.huhu

Salam, bro xeratos_85,
boleh share diagram tuk buat v.s ni?
saya x pandai sgt bab2 elektrikal ni,
tp nk try gak...

hehehe..alaa.. yang bab VS ni, pakai pengetahuan basic eletronik je. yang penting, kombinasi capasitor kena btl. kalau xbetul, still jadi, tapi xmaksimun la kejadian tu.heheh .. den pun mula2 xcaya jugak alat2 mcm ni. mcm abis kan duit je. tapi bila kira2 budjet, xde la sampai rm50, apa salahnya mencuba kan. Basketball


buek kn la den satu gop....huhuhu


_________________
WC - 430
  jerung16


xox-017-3500970    
umobile-018-2793244

jerung16_yongtaufu@yahoo.com  
http://jerung16.multiply.com/
http://wcnegeri9.blogspot.com/
http://wajaclub.cjb.net/
https://www.facebook.com/jerung16

31 Re: DIY Voltage Stabiliser on Wed Feb 29, 2012 8:02 pm

xeratos_85


jerung16 wrote:
xeratos_85 wrote:
mazrul4 wrote:
xeratos_85 wrote:

klau kita yang bawak, mmg placeboo effect. tapi kalau suh org lain, mmg btl2 tau. mcm yg buat ni, aku masukkan dalam keter Peugeot 508 abg aku, tetiba dia tanya nape tetiba jd ringan.huhu

Salam, bro xeratos_85,
boleh share diagram tuk buat v.s ni?
saya x pandai sgt bab2 elektrikal ni,
tp nk try gak...

hehehe..alaa.. yang bab VS ni, pakai pengetahuan basic eletronik je. yang penting, kombinasi capasitor kena btl. kalau xbetul, still jadi, tapi xmaksimun la kejadian tu.heheh .. den pun mula2 xcaya jugak alat2 mcm ni. mcm abis kan duit je. tapi bila kira2 budjet, xde la sampai rm50, apa salahnya mencuba kan. Basketball


buek kn la den satu gop....huhuhu

DIY la yang terbaik :p

32 Re: DIY Voltage Stabiliser on Thu Mar 01, 2012 2:28 am

NAZ_6151


Salam nak share sket DIY VLTGE STBLZR nih..
http://meymeyla.blogspot.com/2012/02/apa-pendapat-anda.html

http://www.meymeyla.blogspot.com

33 Re: DIY Voltage Stabiliser on Fri Mar 02, 2012 12:41 pm

jerung16


1.8 GSR TURBO
1.8 GSR TURBO
poning den...sesapo yg blh tlg buek kn den bg upah eh rasuah yongtofu...kikikiki


_________________
WC - 430
  jerung16


xox-017-3500970    
umobile-018-2793244

jerung16_yongtaufu@yahoo.com  
http://jerung16.multiply.com/
http://wcnegeri9.blogspot.com/
http://wajaclub.cjb.net/
https://www.facebook.com/jerung16

34 Re: DIY Voltage Stabiliser on Tue Mar 06, 2012 9:21 am

a.d.a.m


xeratos_85 wrote:
a.d.a.m wrote:kawe pun guna vs. pivot cap ayam untuk monitor voltage jer Very Happy
grounding cable semua buat sendiri.
lepas masuk grounding cable rasa cam ada effect lak...

1. pick up ringan sket (placebo effect kot...)
2. air-cond cepat sejuk
3. power window x sekat2
4. time air-cond kick in x der ler 'termalap' sangat lampu2 lain.

klau kita yang bawak, mmg placeboo effect. tapi kalau suh org lain, mmg btl2 tau. mcm yg buat ni, aku masukkan dalam keter Peugeot 508 abg aku, tetiba dia tanya nape tetiba jd ringan.huhu

meme betol. bagi kawan bawak dia komen ringan drpd waja dia.
dulu kawe pun ada cuba2 nasib diy tapi voltage meter x menjadi. tu yang
beli pivot celup sekadar nak monitor voltage Smile

35 Re: DIY Voltage Stabiliser Today at 3:01 pm

Sponsored content


View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 2 of 2]

Go to page : Previous  1, 2

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum