You are not connected. Please login or register

pencucuh rokok tak berfungsi

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 1 of 1]

1 pencucuh rokok tak berfungsi on Tue Dec 18, 2012 4:40 am

evo1738


1.6 SOHC N/A
1.6 SOHC N/A
salam semua..kebiasaan aper yg rosak pada pencucuh rokok tu...saya nak cas telepon tak boleh..mintak bantuan kawan2

2 Re: pencucuh rokok tak berfungsi on Tue Dec 18, 2012 9:17 am

soned


contact point dlm tu dah kong (haus/karat) kot .. tukau baru jer. Xpun soket belakang dia tanggal.

3 Re: pencucuh rokok tak berfungsi on Wed Dec 19, 2012 5:48 am

evo1738


1.6 SOHC N/A
1.6 SOHC N/A
soned wrote:contact point dlm tu dah kong (haus/karat) kot .. tukau baru jer. Xpun soket belakang dia tanggal.
macam mana nak chek benda tu semua dan kat mana soket tu berada...

4 Re: pencucuh rokok tak berfungsi on Fri Dec 21, 2012 3:45 am

soned


bukak pastu tgk belakang dia.. soket blkg tu jer.

contact point leh tgk dr depan.. kalau karat..baik tuko jer. Kalau xmpk (sbb payah nk tgk) kene bukak gak.

biasa org tuko baru jek..n Smile

5 Re: pencucuh rokok tak berfungsi on Fri Dec 21, 2012 4:45 am

evo1738


1.6 SOHC N/A
1.6 SOHC N/A
soned wrote:bukak pastu tgk belakang dia.. soket blkg tu jer.

contact point leh tgk dr depan.. kalau karat..baik tuko jer. Kalau xmpk (sbb payah nk tgk) kene bukak gak.

biasa org tuko baru jek..n Smile

ok nti cuba tengok....payah x der benda ni..nk cas hp x boleh....

6 Re: pencucuh rokok tak berfungsi on Fri Dec 21, 2012 7:00 pm

a.d.a.m


laa...ni kes fius tebako ni.
demo buka panel bawah steering tu ada kotak fius. cari simbol lighter, cabut fius kluaq. klu tbako tukar baru rega lima posen jer. 10v klu x silap.
x fius, demo tukar benda alah yang x nak panas tu Very Happy main soket jarang ada problem.

7 Re: pencucuh rokok tak berfungsi on Wed Dec 26, 2012 4:40 am

evo1738


1.6 SOHC N/A
1.6 SOHC N/A
a.d.a.m wrote:laa...ni kes fius tebako ni.
demo buka panel bawah steering tu ada kotak fius. cari simbol lighter, cabut fius kluaq. klu tbako tukar baru rega lima posen jer. 10v klu x silap.
x fius, demo tukar benda alah yang x nak panas tu Very Happy main soket jarang ada problem.

tengok dri bawah x nampok pun kotak fius...nak kena buka panel tu ker.....

8 Re: pencucuh rokok tak berfungsi on Fri Dec 28, 2012 11:59 am

a.d.a.m


evo1738 wrote:
a.d.a.m wrote:laa...ni kes fius tebako ni.
demo buka panel bawah steering tu ada kotak fius. cari simbol lighter, cabut fius kluaq. klu tbako tukar baru rega lima posen jer. 10v klu x silap.
x fius, demo tukar benda alah yang x nak panas tu Very Happy main soket jarang ada problem.

tengok dri bawah x nampok pun kotak fius...nak kena buka panel tu ker.....

a'ah, cabut panel bawah steering tu. ada 4 pin sumer kat tepi.pastu demo nampak kotak fius, tengok kat cover tang maner ada lighter symbol. cabut fius tu tengok kalo tebako.

9 Re: pencucuh rokok tak berfungsi on Thu Apr 11, 2013 9:02 pm

aiman adanan


broo , kalau pencucuh rokok kt belah blkng tak hidup mcm mana ea ? dkt blkng arm rest tue

10 Re: pencucuh rokok tak berfungsi on Sun Apr 14, 2013 8:35 pm

a.d.a.m


aiman adanan wrote:broo , kalau pencucuh rokok kt belah blkng tak hidup mcm mana ea ? dkt blkng arm rest tue

Selalu connection loose jer. Connection kaler putih biru longgar. Kadang wayar belakang tu masa screw sentuh body sebab design flaw.
buka armrest tu (ada 5 screw 2 kat dalam, 2 lagi kat depan area gear lever. Satu bawah ashtray. Cabut panel depan dulu, then ankat angkat armrest, ketatkan connection dan test secukup rasa sebelum screw balik.

11 Re: pencucuh rokok tak berfungsi on Fri May 10, 2013 3:25 am

-RaStA-


a.d.a.m wrote:
aiman adanan wrote:broo , kalau pencucuh rokok kt belah blkng tak hidup mcm mana ea ? dkt blkng arm rest tue

Selalu connection loose jer. Connection kaler putih biru longgar. Kadang wayar belakang tu masa screw sentuh body sebab design flaw.
buka armrest tu (ada 5 screw 2 kat dalam, 2 lagi kat depan area gear lever. Satu bawah ashtray. Cabut panel depan dulu, then ankat angkat armrest, ketatkan connection dan test secukup rasa sebelum screw balik.

dlu keta den pun same gak ade problm nie, den bukak armrest pastu sambung direct wayar pencucuh api yg depan tu...problm settle...tp keta beroww punye maybe ade problm wayering kot... Very Happy Very Happy Very Happy

12 Re: pencucuh rokok tak berfungsi on Thu Jun 06, 2013 11:02 pm

evo1738


1.6 SOHC N/A
1.6 SOHC N/A
saya sampai sekarang tak jumpa lagi fius pencucuh tu....tengok bawah stereng pon mcm x der jer.....ker kena buka mana2 part bawah stereng tu...

13 Re: pencucuh rokok tak berfungsi on Fri Jun 07, 2013 1:31 am

soned


evo1738 wrote:saya sampai sekarang tak jumpa lagi fius pencucuh tu....tengok bawah stereng pon mcm x der jer.....ker kena buka mana2 part bawah stereng tu...

bwh cover panel dshboard (driver side)..ada fusebox

14 Re: pencucuh rokok tak berfungsi on Sun Jun 09, 2013 10:41 pm

evo1738


1.6 SOHC N/A
1.6 SOHC N/A
soned wrote:
evo1738 wrote:saya sampai sekarang tak jumpa lagi fius pencucuh tu....tengok bawah stereng pon mcm x der jer.....ker kena buka mana2 part bawah stereng tu...

bwh cover panel dshboard (driver side)..ada fusebox

ok nti sy chek tengok....thanks

15 Re: pencucuh rokok tak berfungsi on Tue Jun 25, 2013 4:55 am

evo1738


1.6 SOHC N/A
1.6 SOHC N/A
evo1738 wrote:
soned wrote:
evo1738 wrote:saya sampai sekarang tak jumpa lagi fius pencucuh tu....tengok bawah stereng pon  mcm x der jer.....ker kena buka mana2 part bawah stereng tu...

bwh cover panel dshboard (driver side)..ada fusebox

ok nti sy chek tengok....thanks
ok dah jumpa...fius putus ganti dgn baru 20.....Rm1.00 jer.

16 Re: pencucuh rokok tak berfungsi on Tue Jun 25, 2013 8:45 am

soned


make sure guna fius yg sama rating .. kalau 10A buh le 10A ..kalau 10A buh 20A ... sendiri mau ingat. Twisted Evil

17 Re: pencucuh rokok tak berfungsi on Wed Aug 14, 2013 11:51 pm

k o


tq semua.
sangat2 membantu..

dah puas buka pasang pencucuh rokok ni.
x terpikir plak ada fius bawah stereng ni.
ingatkan fius kat area enjin tu je.
selamat tergerak hati nak tengok dalam forum ni.
kalau tak da tentu bg duit free2 kat kedai wayaring..
modal beli fius 40sen....

thanks semua.
banyak saya belajar dalam forum ni

18 Re: pencucuh rokok tak berfungsi on Mon Aug 19, 2013 1:24 am

evo1738


1.6 SOHC N/A
1.6 SOHC N/A
satu lagi ilmu yg bermanafaat utk semua....

Sponsored content


View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum