You are not connected. Please login or register

DIY smoked foglamp

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 1 of 1]

1 DIY smoked foglamp on Wed Aug 22, 2012 1:54 pm

zamzama


Di ksempatan ini aku nak share cara diy smoked foglamp


Barang2 yg perlu


1.
-Screwdriver Philip dan leper


2.
-Silicon warna hitam


3. -
Spray tin flat black dan chrome


4. -
Kuali saiz besar


5.
-Kertas pasir


6.
-Masking tape


7.
-Jack 2 tan


8.
-Scissor jack yg didatangkan dengan kereta





Cara2 nk buat


1.
Jack kan kereta anda pada bahagian crossmember
bar ikut sesedap rasa ketinggiannya


2.
Safety: letakkan juga scissor jack di bawah,
kalau kes aku letak kat bahagian tepi. Manalah tau jack 2 ton tu tiba2 fail kanů.



3.
Gunakan screwdriver mata Philips untuk membuka
kedua dua foglampů total ada 6 skru kiri dan kanan


4.
Cabut connector yg menghubungkan foglamp


5.
Keluarkan mentol signal dan bulb H3 kedua dua foglamp . jangan sentuh kaca bulb H3 tu dgn
tanganů berdosa besarů.


6.
Panaskan air menggunakan kuali / periuk besar
dan masukkan foglamp tersebut ke dalam apabila air sudah mendidih. Biarkan dalam
15 min



7.
Keluarkan foglamp dari kuali dan cepat2 umpil
kaca foglamp menggunakan screwdriver mata leper. Kene apply pressure yg balance
kerana kaca ni boleh pecah kalau umpil x sama rata



8.
Keluarkan reflector yg warna chrome tu


9.
Gunakan kertas pasir dan gosok bahagian yg kita
nak spray warna flat black spt gambar di bawah



10.
kes aku ni dia nyer reflector dan cair dan berlubang... so tampal balik dan spray kawasan tu ngan warna chrome

Tampal bahagian yg tidak diperlukan menggunakan
masking tape


11.
Spray reflector tersebut



12.
Pasang semula reflector ke dalam housing foglamp
dan letakkan silicon di keliling foglamp tersebut


13.
Masukkan kaca foglamp dan klipkan supaya rapat


14.
Pasangkan semula mentol signal dan H3 bulb




15.
Pasangkan pada bumper dan sambung connector

16.
Siap~~
gambar final yg dah siap pasang kat bumper x sempat nk snap.. nnt aku upload bila ada masa



***gambar x byk sgt sebab nk cepat buat dah nak maghrib.... lol!


na

2 Re: DIY smoked foglamp on Wed Aug 22, 2012 9:20 pm

soned


Good DIY. cheers

Nak share skit:

Kalau nak bagi itam reflector tapi berkilat (bukan itam flat)..cuma rendam bahagian yg nak dihitamkan tu dlm clorox selama kira2 10 minit sahaja. Pastu cuci dengan air biasa.

3 Re: DIY smoked foglamp on Thu Aug 30, 2012 1:25 am

NAZ_6151


heh...silikom hitam apee fungsunye....kalau nak wat kat lampu besar pun same gek ke

http://www.meymeyla.blogspot.com

4 Re: DIY smoked foglamp on Thu Aug 30, 2012 2:48 pm

zamzama


NAZ_6151 wrote:heh...silikom hitam apee fungsunye....kalau nak wat kat lampu besar pun same gek ke

fungsu silikom hitam tu sebagai sealant untuk elak air masuk je... lampu besor pon pakai tu gak....

5 Re: DIY smoked foglamp on Mon Sep 24, 2012 7:38 am

cap_ayam


1.8 DOHC N/A
1.8 DOHC N/A
umangaii siap rebus lampu tu. kenape tak jemur foglamp tu bawah matahari je. hehehe takpun pakai hair dryer

6 Re: DIY smoked foglamp on Mon Sep 24, 2012 10:48 am

zamzama


cap_ayam wrote:umangaii siap rebus lampu tu. kenape tak jemur foglamp tu bawah matahari je. hehehe takpun pakai hair dryer

hehe... time buat dah petang.. matahari x terik... so worst case kene masuk kuali gak r...

kalau beli hairdryer dah x cost saving.. aku ni berkira sket.. haha.. tp bkn kedekut k...

7 Re: DIY smoked foglamp on Thu Sep 27, 2012 7:37 am

cap_ayam


1.8 DOHC N/A
1.8 DOHC N/A
tunggu hari siang la kalau tade hair dryer. lagi cost saving takyah nak bazir gas masak dgn air. hehhehee

8 Re: DIY smoked foglamp Today at 3:00 am

Sponsored content


View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum