You are not connected. Please login or register

Masaalah Connector Fuel Pump DIY

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 1 of 1]

1 Masaalah Connector Fuel Pump DIY on Fri Feb 10, 2012 2:37 pm

7891


Kalau fuel pump rosak, nak test senang saja, buka fuel hose kat fuel rail tu dulu kalau tak bersembur minyak maknanya fuel pump tak pump petrol lah tu (Ini cara Gurkha) , ada cara professional, cabut fuse ECU start sampai agak kering, masuk fuse balik , dan start)

Tapi tak semestinya fuel pump tu rosak.

Angkat kerusi belakang tarik carpet kat bawah kaki passenger belakang drebar, nanti akan jumpa satu connector 4 pin (confirm Made in China 3rd grade punya). 3 dpd 4 pin Ok sebab tak bawa power 12V, yang satu tu yang bawa current ke Fuel Pump rajin hangus dan melonggarkan contact jadi current tak sampai lah kat pump.

Nak selamat tukar connector yang high grade sikit, mana-mana 4 pin connector kat jalan pasar dah lebih baik dari yang original punya.

Masa jadi kat saya dulu emergency punya pasal saya bypass saja connector tu pakai wayar plug rumah yang besar beli kat kedai hardware tempat kereta rosak dan pakai black tape saja. Yang tu saja pun dah cukup, tapi nampak hudoh sangat lah!! tapi tak nampak punya pasal, setahun juga lah saya pakai yg "emergency" punya wire tu tanpa masaalah.

Jadi fuel pump saya ni dah pakai sejak May 2004 dari baru 170,000 km dah! Yang saya beli sebab ingat kena tukar pun dah simpan 3 tahun (kat dalam boot lah!!)

Itulah nak share dengan sahabat sahabat yang belum pernah tukar fuel pump tu supaya sentiasa bawa 3 inci wire gauge 12 -14..Wire 3 pin plug dah Ok lah , plier dan black tape.

Kalau tak ada masaalah connector ini maka confirm lah fuel pump rosak.

Nak tau wire power mana satu pakai test lamp cucuk masa start kereta , yang menyala tu lah power cable.

Tapi kalau dah nampak pin warna hitam macam arang tu,yang tu lah dia..




2 Re: Masaalah Connector Fuel Pump DIY on Tue Feb 14, 2012 2:20 am

7891


Nak tumpang tanya macam mana nak upload gambar,ikut lojik pakai Host an Image lah , dah buat tapi gambar tak nampak pun.

Mungkin saya sorang tak nampak kot. Saya nak test upload lagi skali ni.

3 Re: Masaalah Connector Fuel Pump DIY on Sat Jul 21, 2012 7:17 pm

zauha4


7891 wrote:Nak tumpang tanya macam mana nak upload gambar,ikut lojik pakai Host an Image lah , dah buat tapi gambar tak nampak pun.

Mungkin saya sorang tak nampak kot. Saya nak test upload lagi skali ni.


dah boleh upload ke..kalo tak boleh meh sya tolong..email saja sya nanti Very Happy

4 Re: Masaalah Connector Fuel Pump DIY on Sun Jul 22, 2012 11:33 am

aku46


tips penting ni utk pengguna waja cheers

5 Re: Masaalah Connector Fuel Pump DIY on Fri Aug 03, 2012 6:37 am

adup


7891 wrote:Kalau fuel pump rosak, nak test senang saja, buka fuel hose kat fuel rail tu dulu kalau tak bersembur minyak maknanya fuel pump tak pump petrol lah tu (Ini cara Gurkha)


Fuel rail tu kat mana? boleh tak upload gambar?

6 Masaalah Connector Fuel Pump DIY on Fri Aug 03, 2012 8:47 am

7891


Ok dah tau cara upload dah.. rupanya lepas browse kat Host an Image, upload dulu, baru copy dan paste URL kat IMAGE icon !!

Ini gambar connector bawah seat belakang.



NOTE: Yang mungkin hangus dan longgar tu, pin yang bawa current 12V saja, semua ada 4 pin ,yg 3 pin lagi tak ada masaalah (wayar earth & signal0, current kecik.

Wayar asal pun OK. Cuma PIN besi ka hapa tu yg kualiti rendah, bila hangus dia kembang dan hilang contact & current tak jalan.

Jadi saya malas nak kacau yang mana tak ada masaalah.

Pasal tu connector baru ada satu wayar sahaja!

Kalau pakai single pin connector pun OK, yg 3 lagi tu tinggal saja kat tempat asal sebab contact dah cukup kuat.

Bro ADUP,
FUEL RAIL tu benda ni, saya dah buka dan kalihkan untuk buka Injector masa saya tukar micro filter dulu. Kalau nak buat test cara Gurkha, buka hose sebelah anak panah atas didalam gambar , kalau kat dalam kereta tu, sebelah passenger.



Yang Fuel Injector filter tu saya beli kat MUDAH. Kalau sda masa saya buka topik baru DIY tukar fuel injector filter dan cuci keledak dalam injector pula. Nak kena transfer gambar dari phone dulu,yg tu yg makan masa sikit.


7 Re: Masaalah Connector Fuel Pump DIY on Fri Aug 03, 2012 8:53 am

zamzama


informasi yg teramat bagus utk pengguna waja...
syabas bro...
kalau ada DIY lg upload r kat cni.... cheers

8 Re: Masaalah Connector Fuel Pump DIY on Sun Sep 02, 2012 1:29 pm

fazleysyam


salam bro..tanya sket..kalo fuel meter tak gerak, ada kaitan dengan wayar yg bawa current 12V ni gak ker..or psl lain..mmg pump dah kong..?

dah 3-4 bln dah meter minyak tak naik..

9 Re: Masaalah Connector Fuel Pump DIY on Mon Sep 03, 2012 4:36 am

7891


fazleysyam wrote:salam bro..tanya sket..kalo fuel meter tak gerak, ada kaitan dengan wayar yg bawa current 12V ni gak ker..or psl lain..mmg pump dah kong..?

dah 3-4 bln dah meter minyak tak naik..



Ada 4 wayar. 2 wayar untuk fuel pump. Lagi 2 untuk "fuel meter". Taka ada sangkut wiring antara fuel pump dan meter ni.

2 Wire yang purple tu hantar signal dan terima signal bagi fuel meter yakni iannya adalah sejenis sensor. Yang memberitahu level petrol E atu F adalah pelampong yang naik turun yang menggerakkan "potentiometer" yang mana dua wayar purple kesitu.



JADI KEMUNGKINAN-KEMUNGKINAN meter tak jalan adalah :-

1. Contact kedua2 wayar purple tak kemas (kemaskan contact kat dalam atau tukar connector kat luar)...ini ikhtiar yg murah lah ikut nasiblah!!
2. Potentiometer tu hilang contact (tentukan ada contact, bengkok kan "jarum" yang lalu kat atas tembaga kawasan putih dalm gambar tu)

Kalau yang fuel pump tu masih yang ASAL.... mungkin masaalah kat contact sahaja, kalau owner dulu dah tukar yang tak tau asal usul...maka tak dapat lah den nak menolong!!

cara malas nak pikior kalu, beli seketul baru. Ada made in china 1st grade dan 2nd grade Very Happy . itu kedai spare part kata. Tanya harga dulu.

Walaupun fuel pump dan meter ni tak ada sangkut menyangkut, tapi ini jenis 2 spare part dua dalam satu.

TAPI realiti barang2 spare part hari ni, AUDI, BMW,MERCEDES pun semua dah outsource kat from China, cuma selain 1st grade ada juga banyak tiruan2 grade B,C,D dsb.

Kedai spare part sini beli yang paling murah dan tunggu customer complain, kalau tak complain dia orang terus beli, tapi yang naya tu, lepas 20,000 orang customer terkena baru dia orang cari yang murah tapi boleh tahan sikit dan seterusnya...tunggu lagi 20,000 pakai dan seterusnya...ini ONTONG punya hal bukan KEBAJIKAN pengguna.

Kereta saya masih pakai yang asal dari tahun 2004 dan dah 200,000 km, masa dituduh "rosak" dulu dalam 80,000 mekanik dah nak tukar , tapi saya tak percaya benda ni boleh rosak begitu cepat, itulah saya dapat tahu trick ini.

DAN banyak mekanik akan ambil yang ASAL yang dituduh rosak tapi yg rosak cuma contact, tapi ganti yg baru untuk customer dan jual yg asal tu second hand!!!! Kelemahan contact ni banyak mekanik dah tau tapi takkan dia orang nak bagitau customer kot!!

BTW, pasal fuel meter ni saya personally tak pernah lalui setelah 200,000 km jadi kalau bro fazlet dapat solve masaalah ini dengan cara perbetulkan contact baguslah dan jangan lupa posting pula.




10 Re: Masaalah Connector Fuel Pump DIY on Mon Sep 03, 2012 8:48 am

a.d.a.m


cara nak elak fuel pump waja kong' cuma 1 jer...
refill petrol bila jarum fuel gauge jatuh suku. jangan tunggu fuel warning light menyala.
dah tu tukar fuel filter tiap 10k km. fuel filter x sampai 30 hengget pon.

11 Re: Masaalah Connector Fuel Pump DIY on Mon Sep 03, 2012 12:27 pm

fazleysyam


7891 wrote:
fazleysyam wrote:salam bro..tanya sket..kalo fuel meter tak gerak, ada kaitan dengan wayar yg bawa current 12V ni gak ker..or psl lain..mmg pump dah kong..?

dah 3-4 bln dah meter minyak tak naik..



Ada 4 wayar. 2 wayar untuk fuel pump. Lagi 2 untuk "fuel meter". Taka ada sangkut wiring antara fuel pump dan meter ni.

2 Wire yang purple tu hantar signal dan terima signal bagi fuel meter yakni iannya adalah sejenis sensor. Yang memberitahu level petrol E atu F adalah pelampong yang naik turun yang menggerakkan "potentiometer" yang mana dua wayar purple kesitu.



JADI KEMUNGKINAN-KEMUNGKINAN meter tak jalan adalah :-

1. Contact kedua2 wayar purple tak kemas (kemaskan contact kat dalam atau tukar connector kat luar)...ini ikhtiar yg murah lah ikut nasiblah!!
2. Potentiometer tu hilang contact (tentukan ada contact, bengkok kan "jarum" yang lalu kat atas tembaga kawasan putih dalm gambar tu)

Kalau yang fuel pump tu masih yang ASAL.... mungkin masaalah kat contact sahaja, kalau owner dulu dah tukar yang tak tau asal usul...maka tak dapat lah den nak menolong!!

cara malas nak pikior kalu, beli seketul baru. Ada made in china 1st grade dan 2nd grade Very Happy . itu kedai spare part kata. Tanya harga dulu.

Walaupun fuel pump dan meter ni tak ada sangkut menyangkut, tapi ini jenis 2 spare part dua dalam satu.

TAPI realiti barang2 spare part hari ni, AUDI, BMW,MERCEDES pun semua dah outsource kat from China, cuma selain 1st grade ada juga banyak tiruan2 grade B,C,D dsb.

Kedai spare part sini beli yang paling murah dan tunggu customer complain, kalau tak complain dia orang terus beli, tapi yang naya tu, lepas 20,000 orang customer terkena baru dia orang cari yang murah tapi boleh tahan sikit dan seterusnya...tunggu lagi 20,000 pakai dan seterusnya...ini ONTONG punya hal bukan KEBAJIKAN pengguna.

Kereta saya masih pakai yang asal dari tahun 2004 dan dah 200,000 km, masa dituduh "rosak" dulu dalam 80,000 mekanik dah nak tukar , tapi saya tak percaya benda ni boleh rosak begitu cepat, itulah saya dapat tahu trick ini.

DAN banyak mekanik akan ambil yang ASAL yang dituduh rosak tapi yg rosak cuma contact, tapi ganti yg baru untuk customer dan jual yg asal tu second hand!!!! Kelemahan contact ni banyak mekanik dah tau tapi takkan dia orang nak bagitau customer kot!!

BTW, pasal fuel meter ni saya personally tak pernah lalui setelah 200,000 km jadi kalau bro fazlet dapat solve masaalah ini dengan cara perbetulkan contact baguslah dan jangan lupa posting pula.





hehehe..hamba mengharapkan agar tuan hamba sudi menDIYkan fuel pump hamba..versi asal, dah tukar original proton

12 Re: Masaalah Connector Fuel Pump DIY on Tue Sep 04, 2012 5:33 am

7891


a.d.a.m wrote:cara nak elak fuel pump waja kong' cuma 1 jer...
refill petrol bila jarum fuel gauge jatuh suku. jangan tunggu fuel warning light menyala.
dah tu tukar fuel filter tiap 10k km. fuel filter x sampai 30 hengget pon.


Petua ni ikut lojik kalau fuel pump TIDAK di banjiri petrol dalam tank, motor dalam fuel pump akan overheat, overheat kalu motor rosak cepat lah (petrol main peranan semacam coolant lah juga...Kalau nak ikut lojik ni memnag ada asasnya.Boleh ikut petua ni...

Tapi ada lojik lain bahawa selagi ada petrol yang lalu kat DALAM BADAN fuel pump motor (selagi tak kering) pump tak akan overheat.Sebab petrol yang lalu dalam badan pun keluarkan haba.Ini memang amalan yang kurang baiklah (minyak petrol selalu kering)


Tetapi ikut pengalaman saya selama pakai 200,000 km, beribu ribu kali level jatuh bawah suku dan fuel pump MOTOR tak rosak...tapi yang rosak contact kat connector luar sahaja pada 120,000 km...yang overheat dan hangus cuma CONNECTOR Made in China sahaja...ganti connector yang lebih baik boleh jalan sampai hari ini. Jadi ini membuktikan bahawa secara experiment yang tak semestinya kita kena isi minyak lebih daripada suku tank sepanjang masa.


Lagi satu memang filter kalau tersumbat akan mengurangkan flow dan menyebabkan Motor bekerja lebih kuat dan Resistance akan naik dan Motor fuel pump pun akan cepat rosak.

Tapi kalau BETUL BETUL nak ikut rule ini, ada lagi EMPAT filter yang selari dengan fuel filter ia itu Micro Filter dalam Fuel Injector yang mungkin juga tersumbat.Lihat gambar posting awal kat atas. Siapa yg pernah tukar Micro filter ni?


Bro Fazleysham,

Kena tunggu fuel level saya rosak dululah!! baru boleh DIY.

13 Re: Masaalah Connector Fuel Pump DIY on Sun Sep 23, 2012 2:34 pm

bezita1


leh mnta no x bro.u dok mn.ada bza x pas tkr micro filter yg bru 2.sketul rm10 kan

14 Re: Masaalah Connector Fuel Pump DIY on Sun Sep 23, 2012 8:17 pm

a.d.a.m


Bro 7891,

Petua tu kawe baca dari forum lain Smile x tunggu fuel warning nyala baru refill.
setakat ni dah lepas 150k km, alhamdullilah fuel pump x pernah ada problem lagi.
kat hos besar ke tangki tu ada satu filter besa kan? yang tu kawe x pernah tukar lagi
tapi fule filter yang kat bawah tu dah beberapa kali tukar. micro filter x tau ler tapi
dah masuk 240cc. saja gatal tangan nak p tukar masa tambah fuel regulator.

Terima kasih tips baik. kawe belajar benda baru.

15 Re: Masaalah Connector Fuel Pump DIY on Mon Sep 24, 2012 7:32 am

cap_ayam


1.8 DOHC N/A
1.8 DOHC N/A
macam sy kena dulu connector wire ke motor dalam fuel pump tu yg hangus. fuel pump ori lagi. buat sendiri ganti wire baru pakai rumah punya still oke smpai hari ni. minyak pun hari2 indicator menyala. hehehe sekadar berkongsi pendapat

16 Re: Masaalah Connector Fuel Pump DIY on Wed Sep 26, 2012 3:04 am

7891


bezita1 wrote:leh mnta no x bro.u dok mn.ada bza x pas tkr micro filter yg bru 2.sketul rm10 kan


Memang ada beza lepas buka Mikro filter lama dan rendam muncung (pintle tip)dalam fuel injector cleaner dan spray dalam dalam badan injector tu,idling dan acceleration smooth Ekonomi pun memang improve (atau balik asal lah)..tapi bila dah rasa smooth tu faham faham lah...kaki kanan pun kerja nak lenjan lah....ekonomi bergantung pada kaki kanan kita juga lah.

Filter saya dapat kat mudah.my

http://www.mudah.my/Penapis+Mikro+Fuel+Injector+Proton+Mitsubishi-17814345.htm?last=1

17 Re: Masaalah Connector Fuel Pump DIY on Sat Sep 29, 2012 12:03 am

zamzama


salam.. baru bukak connector fuel pump td tgk manalah tau ada wayar dah nak kong ke...

alhandullilah masih steady lg connector ngan wayar tu...

gambar ada kat bawah...






macam ok lg connection dia... x buat pape... pasang balik





cheers

Sponsored content


View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum