You are not connected. Please login or register

cara2 cuci throttle body waja 4G18

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 1 of 1]

1 cara2 cuci throttle body waja 4G18 on Tue Aug 16, 2011 2:34 am

zamzama


salam...
hari ni aku nak share sikit tentang cara2 cuci throttle body (TB)4G18...

sori yer gambar x de sgt sbb buat keje sorang2... pale

alatan yg diperlukan...
i) skrudriver philip
ii) carburetor cleaner
iii) spanar saiz 10
cara2nye;

-buka cover plastik atas head tuh gunakan spanar saiz 10 (4 biji skru)

-buka air filter box dan hose yg ke TB tu menggunakan skrudriver philip

-bila dah buka leh la nampak TB tu, cuba buka sket butterfly valve tuh...
cam TB aku bila aku bukak valve tuh mmg nampak r minyak melekat kat belah dalam...

-hidupkan enjin, kemudian sembur carb cleaner tu ke dalam throttle body dan pada masa sama revkan enjin kuat2... kalu x takut enjin mati...

- asap akan kelihatan keluar menandakan ada kotoran yg telah dibuang..

-semburkan secukup rasa sehingga berasa puas hati akan kebersihannya....

setelah selesai. pasang balik air filter box dan cuba buat test drive.. mesti ada bezanye....

ni contoh carb cleaner....



harga dia sebotol RM10 jer, ada brand yg baik lg cam stp, 3m, tp kedai spare part tempat aku tu x de jual yg tu....

p/s: benda ni menghakis gak la... jgn bubuh lebih2, takut ada side effect lak.. hehe...
selamat mencuba....

PENAFIAN:
DBKL tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini. cheers

2 Re: cara2 cuci throttle body waja 4G18 on Tue Aug 16, 2011 2:48 am

Kamm Matt


2.0 DOHC N/A
2.0 DOHC N/A
bro..nape tak ambik gambo stiap kali buka ke ape ke..lg cun.. ke aku yg tak bole nampak ni?? huhu

3 Re: cara2 cuci throttle body waja 4G18 on Tue Aug 16, 2011 3:04 am

zamzama


aku x amek gamba la... buat keje sorang2... tangan sume kotor... sayang kamera.. hehe... What a Face
x pe r.. kalu ada pape kemusykilan blh je tanye aku, kalu aku tau aku jawab nyer....

ada plan nak buat ke?

4 Re: cara2 cuci throttle body waja 4G18 on Tue Aug 16, 2011 4:30 am

Kamm Matt


2.0 DOHC N/A
2.0 DOHC N/A
ada... dh 11 taun tak cuci TB haha Razz

5 Re: cara2 cuci throttle body waja 4G18 on Tue Aug 16, 2011 4:53 am

*


2.0 TURBO
2.0 TURBO
member aku ckp...asap yg kuar berkepul2 tuh bukan tanda TB tuh dah bersih...

tp asap tuh adalah asap dr cleaner tuh...

member aku ckp lg...kalau tak caya cuba masukkan minyak itam melalui TB tuh...kompom akan kuar asap berkepul2 jugak...

asap tuh adalah hasil pembakaran minyak itam atau cecair cleaner yg kita masukkan ke dlm TB tuh...

pendapat kawan aku la...aku pon tak tahu btul ker tidak....

6 Re: cara2 cuci throttle body waja 4G18 on Tue Aug 16, 2011 8:53 am

zamzama


owh.. aku pon tak pasti pasal tu.. mungkin betol gak...
tp dah tentu cleaner tu dah pusing satu satu enjin sampai kuar kat ekzos ye x...

tp aku ada baca kat tenet, cara sembur ke TB tu tak 100% efektif,
kalu nak bersih kene bukak terus TB tu, cuci betul2 setiap part dia... aku mmg x berani takut kacau idle dia dll... What a Face

7 Re: cara2 cuci throttle body waja 4G18 on Thu Aug 18, 2011 2:51 am

evo1738


1.6 SOHC N/A
1.6 SOHC N/A
zamzama wrote:salam...
hari ni aku nak share sikit tentang cara2 cuci throttle body (TB)4G18...

sori yer gambar x de sgt sbb buat keje sorang2... pale

alatan yg diperlukan...
i) skrudriver philip
ii) carburetor cleaner
iii) spanar saiz 10
cara2nye;

-buka cover plastik atas head tuh gunakan spanar saiz 10 (4 biji skru)

-buka air filter box dan hose yg ke TB tu menggunakan skrudriver philip

-bila dah buka leh la nampak TB tu, cuba buka sket butterfly valve tuh...
cam TB aku bila aku bukak valve tuh mmg nampak r minyak melekat kat belah dalam...

-hidupkan enjin, kemudian sembur carb cleaner tu ke dalam throttle body dan pada masa sama revkan enjin kuat2... kalu x takut enjin mati...

- asap akan kelihatan keluar menandakan ada kotoran yg telah dibuang..

-semburkan secukup rasa sehingga berasa puas hati akan kebersihannya....

setelah selesai. pasang balik air filter box dan cuba buat test drive.. mesti ada bezanye....

ni contoh carb cleaner....



harga dia sebotol RM10 jer, ada brand yg baik lg cam stp, 3m, tp kedai spare part tempat aku tu x de jual yg tu....

p/s: benda ni menghakis gak la... jgn bubuh lebih2, takut ada side effect lak.. hehe...
selamat mencuba....

PENAFIAN:
DBKL tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini. cheers

macam mana rupa throttle pun aku tak tahu....kat kawasan mana duduk dia tu....kasi gambar sikit bro....

8 Re: cara2 cuci throttle body waja 4G18 on Thu Aug 18, 2011 9:40 am

zamzama


ni gambar dia.. amek kat tenet jer...

9 Re: cara2 cuci throttle body waja 4G18 on Thu Aug 18, 2011 10:48 pm

evo1738


1.6 SOHC N/A
1.6 SOHC N/A
zamzama wrote:ni gambar dia.. amek kat tenet jer...


ini rupa nyer ...tahu la mana satu....tk bro

10 Re: cara2 cuci throttle body waja 4G18 on Mon Feb 20, 2012 6:37 am

anip


Kamm Matt wrote:bro..nape tak ambik gambo stiap kali buka ke ape ke..lg cun.. ke aku yg tak bole nampak ni?? huhu

just nak kongsi link je

http://www.majalahkereta.com.my/forum/viewtopic.php?id=4694

11 Re: cara2 cuci throttle body waja 4G18 on Mon Feb 20, 2012 9:06 pm

Kamm Matt


2.0 DOHC N/A
2.0 DOHC N/A
anip wrote:
Kamm Matt wrote:bro..nape tak ambik gambo stiap kali buka ke ape ke..lg cun.. ke aku yg tak bole nampak ni?? huhu

just nak kongsi link je

http://www.majalahkereta.com.my/forum/viewtopic.php?id=4694


tq tq

12 wat video kt youtube la on Mon Feb 20, 2012 11:07 pm

mohamadfiruz


kalu ade video kn best bro...

13 Re: cara2 cuci throttle body waja 4G18 on Tue Feb 21, 2012 10:37 pm

cap_ayam


1.8 DOHC N/A
1.8 DOHC N/A
mohamadfiruz wrote:kalu ade video kn best bro...

nanti aku buat video live utk ko. hehhehehe

14 Re: cara2 cuci throttle body waja 4G18 on Sat Mar 24, 2012 3:56 pm

john_pablo


saya tiap2 bulan buat..ok ja..mmg rasa ringan la...
kalo dh alang2 service TB tu,sapa2 yg pkai open pod air filter boleh la basuh skali air filter tu cheers

15 Re: cara2 cuci throttle body waja 4G18 on Sun Mar 25, 2012 1:09 am

jerung16


1.8 GSR TURBO
1.8 GSR TURBO
cap_ayam wrote:
mohamadfiruz wrote:kalu ade video kn best bro...

nanti aku buat video live utk ko. hehhehehe


ko jgn buek bideo lucah sudah padil...wakakakakaka


_________________
WC - 430
  jerung16


maxis-017-3500970    
umobile-018-2793244

jerung16_yongtaufu@yahoo.com  
http://jerung16.multiply.com/
http://wcnegeri9.blogspot.com/
http://wajaclub.cjb.net/
https://www.facebook.com/jerung16

View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum