You are not connected. Please login or register

lampu HID waja

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 1 of 1]

1 lampu HID waja on Thu Mar 24, 2011 4:58 am

dave


nak tau ada sesiapa pernah diy HID kat waja ke ?? saya dah beli lampu hid high beam halogen(lampu kuning) low beam xeon.. tak tau pasang pulak...Crying or Very sad kata kedai acc bukan semua HID boleh pasang kat waja... ada yang khas untuk waja.. betul ke ??

2 Re: lampu HID waja on Thu Mar 24, 2011 5:20 am

soned


tgk gaya ko beli tu mcm H4 base jer ... sbb ada Hi/Lo ..

waja guna H1 base bulb bro ... Low H1, Hi pun H1 ..so kalau na kbeli, beli H1 nyer base

btw.. intro urself dulu la kot (sbb tgk ni ur 1st post, if not mistaken)

3 Re: lampu HID waja on Thu Mar 24, 2011 10:48 pm

dave


soned wrote:tgk gaya ko beli tu mcm H4 base jer ... sbb ada Hi/Lo ..

waja guna H1 base bulb bro ... Low H1, Hi pun H1 ..so kalau na kbeli, beli H1 nyer base

btw.. intro urself dulu la kot (sbb tgk ni ur 1st post, if not mistaken)


sorry bro... dah kelam kabut sikit... masih barulah katakan... memang betul... saya dah silap beli jenis h4... i dah pun tukar hid kit ke h1 semalam... masalahnya tak reti pasang... saya tengok kaki mentol dan wayarnya berada didalam kotak lampu... sya kena tebuk lubang ke ?? ada sesiapa pernah diy hid sendiri tolong lah share sikit...

4 Re: lampu HID waja on Fri Mar 25, 2011 12:20 am

jerung16


1.8 GSR TURBO
1.8 GSR TURBO
dave wrote:
soned wrote:tgk gaya ko beli tu mcm H4 base jer ... sbb ada Hi/Lo ..

waja guna H1 base bulb bro ... Low H1, Hi pun H1 ..so kalau na kbeli, beli H1 nyer base

btw.. intro urself dulu la kot (sbb tgk ni ur 1st post, if not mistaken)


sorry bro... dah kelam kabut sikit... masih barulah katakan... memang betul... saya dah silap beli jenis h4... i dah pun tukar hid kit ke h1 semalam... masalahnya tak reti pasang... saya tengok kaki mentol dan wayarnya berada didalam kotak lampu... sya kena tebuk lubang ke ?? ada sesiapa pernah diy hid sendiri tolong lah share sikit...


haa...tolong2...xdo sapo2 yg ponah pasang sendri ko...


_________________
WC - 430
  jerung16


xox-017-3500970    
umobile-018-2793244

jerung16_yongtaufu@yahoo.com  
http://jerung16.multiply.com/
http://wcnegeri9.blogspot.com/
http://wajaclub.cjb.net/
https://www.facebook.com/jerung16

5 Re: lampu HID waja on Sun Mar 27, 2011 10:32 pm

sparrowglock


1.6 DOHC N/A
1.6 DOHC N/A
kotak lampu tu dia ade soket bulat to ko kene bikin lubang besar duit 20 sen kalu rase besar ko bik besar duit 15sen hahaha ade ke?? pastu baru blh ko lau kn wayar nyer kt sito utk ke ballast dia...nt ballast pepandai ko arr nak sorok dlm poket ke kan haha...
selamat mencoba....

6 Re: lampu HID waja on Mon Mar 28, 2011 9:43 am

dave


i dah pun berjaya pasang hid dah... tak susah sangat pun.. rupa-rupanya plug and play je kena beli yang jenis H1(nanti i upload gambarnya).... cover pulak i bukak je.. nak tebuk lubang rasanya susah... sebab cover nya bentuk bujur... 4300k tu dah oklah tu... nak sangat cuba 10000k tapi takut kena saman pulak.. ha ha..

sebelum ni i ingat hid makan banyak watt.. tapi rupanya tidak.. sebelum ni i pakai lampu halogen bila i belasah woofer ianya berkelip tapi bila pakai hid tak berkelip pulak... memang puas hati beb !!

7 Re: lampu HID waja on Mon Mar 28, 2011 10:46 am

waja tsunami


dave wrote:i dah pun berjaya pasang hid dah... tak susah sangat pun.. rupa-rupanya plug and play je kena beli yang jenis H1(nanti i upload gambarnya).... cover pulak i bukak je.. nak tebuk lubang rasanya susah... sebab cover nya bentuk bujur... 4300k tu dah oklah tu... nak sangat cuba 10000k tapi takut kena saman pulak.. ha ha..

sebelum ni i ingat hid makan banyak watt.. tapi rupanya tidak.. sebelum ni i pakai lampu halogen bila i belasah woofer ianya berkelip tapi bila pakai hid tak berkelip pulak... memang puas hati beb !!

memang sempoi kata org penang...jgn lupa upload gambaq...

8 Re: lampu HID waja on Mon Mar 25, 2013 12:20 am

syahmi.shukri


Salam semua.
Saya ni orang baru dalam forum Proton Waja Club ni. Nak tanya,kalau nak upgrade mentol lampu depan waja ke 100watt,boleh ke?. Saya pernah pergi ke kedai aksesori untuk upgrade,tapi dorang cakap tak boleh buat takut lampu depan tu terbakar. Harap otai² boleh bagi pendapat. Terima kasih.

9 Re: lampu HID waja on Mon Mar 25, 2013 9:00 am

soned


boleh upgrade tapi nanti reflector bowl cair bro, xpun kusam (sbb panas sgt) ... paling kritikal sekali, getah wayar2 tu cair..trus shorting (sbb current dah tggi).

Kalau nak buat gak..buh wiring lain yag tebal skit, 2 biji relay (1 biji utk 1 bulb) ..tapi tu la..takut reflector bowl jer yg xtahan..

boleh la kalau nk try. Embarassed

10 Re: lampu HID waja on Tue Mar 26, 2013 1:21 pm

syahmi.shukri


Terima kasih Otai Soned atas info tu.

11 Re: lampu HID waja on Wed Mar 27, 2013 10:44 pm

FAZLI


dave wrote:
soned wrote:tgk gaya ko beli tu mcm H4 base jer ... sbb ada Hi/Lo ..

waja guna H1 base bulb bro ... Low H1, Hi pun H1 ..so kalau na kbeli, beli H1 nyer base

btw.. intro urself dulu la kot (sbb tgk ni ur 1st post, if not mistaken)


sorry bro... dah kelam kabut sikit... masih barulah katakan... memang betul... saya dah silap beli jenis h4... i dah pun tukar hid kit ke h1 semalam... masalahnya tak reti pasang... saya tengok kaki mentol dan wayarnya berada didalam kotak lampu... sya kena tebuk lubang ke ?? ada sesiapa pernah diy hid sendiri tolong lah share sikit...

Exclamation nie hid brape watt kecerahannye nie..jgn besar2 sangat kecerahannyer bro..silau orang depan!!tp klo nk pkai hid nie,biar pakai yg brand ckit(bosch,hella,philips etc)...imbasan cahaya yg di keluarkan lebih calibrate..

12 Re: lampu HID waja on Fri May 10, 2013 3:27 am

-RaStA-


FAZLI wrote:
dave wrote:
soned wrote:tgk gaya ko beli tu mcm H4 base jer ... sbb ada Hi/Lo ..

waja guna H1 base bulb bro ... Low H1, Hi pun H1 ..so kalau na kbeli, beli H1 nyer base

btw.. intro urself dulu la kot (sbb tgk ni ur 1st post, if not mistaken)


sorry bro... dah kelam kabut sikit... masih barulah katakan... memang betul... saya dah silap beli jenis h4... i dah pun tukar hid kit ke h1 semalam... masalahnya tak reti pasang... saya tengok kaki mentol dan wayarnya berada didalam kotak lampu... sya kena tebuk lubang ke ?? ada sesiapa pernah diy hid sendiri tolong lah share sikit...

Exclamation nie hid brape watt kecerahannye nie..jgn besar2 sangat kecerahannyer bro..silau orang depan!!tp klo nk pkai hid nie,biar pakai yg brand ckit(bosch,hella,philips etc)...imbasan cahaya yg di keluarkan lebih calibrate..

seperti yg rakan2 kiter terangkn tu..pkai hid nie ade syarat piawaian yg ditetapkn..klu xsilap kenderaan kiter hanya lepas 4300k..iaitu lampu kuning campuran putih...lebih drpd tu kantoi ngan pak jay... Very Happy Very Happy Very Happy

13 Re: lampu HID waja Today at 4:17 pm

Sponsored content


View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum