You are not connected. Please login or register

Pintu Belakang Tak Boleh Bukak Dr Luar..

Go to page : 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 1 of 2]

1 Pintu Belakang Tak Boleh Bukak Dr Luar.. on Sat Jan 15, 2011 12:15 pm

sabrium


Salam kawan2 semua...masalah keter aku....pintu belakang belah kiri...x boleh bukak dr luar....tp leh bukak dr dalam....ade benda yg patah ke?..ape yg perlu aku tuka..& bagaimana cara nk tanggalkan cover pintu belah dalam nk keluarkan pemegang/pembuka pintu belah luar tu.....

t.kasih

2 Re: Pintu Belakang Tak Boleh Bukak Dr Luar.. on Mon Jan 17, 2011 1:03 am

hairul gsr wc025


2.0 TURBO
2.0 TURBO
sabrium wrote:Salam kawan2 semua...masalah keter aku....pintu belakang belah kiri...x boleh bukak dr luar....tp leh bukak dr dalam....ade benda yg patah ke?..ape yg perlu aku tuka..& bagaimana cara nk tanggalkan cover pintu belah dalam nk keluarkan pemegang/pembuka pintu belah luar tu.....

t.kasih

kena tukau pmbukak pntu (door handle) tu bro..dah patah..masalah waja mmg mcm ni...x silap..harga sparepart bawah rm20.

3 Re: Pintu Belakang Tak Boleh Bukak Dr Luar.. on Mon Jan 17, 2011 10:09 pm

sabrium


hairul gsr wc025 wrote:
sabrium wrote:Salam kawan2 semua...masalah keter aku....pintu belakang belah kiri...x boleh bukak dr luar....tp leh bukak dr dalam....ade benda yg patah ke?..ape yg perlu aku tuka..& bagaimana cara nk tanggalkan cover pintu belah dalam nk keluarkan pemegang/pembuka pintu belah luar tu.....

t.kasih

kena tukau pmbukak pntu (door handle) tu bro..dah patah..masalah waja mmg mcm ni...x silap..harga sparepart bawah rm20.

oo ye ker...saya nk cuba bukak sendiri pembukak luar tu...kene bukak dr dalam kan?...cover pintu belah dalam..saya leh bukak button keliling tu jer...lg 2 button tgh2 (penarik pintu dr dalam) x tau camner nk tanggalkan...hehehehe..ader kawan2 yang penah D.I.Y benda nih?

t.kasih bro hairul...

4 Re: Pintu Belakang Tak Boleh Bukak Dr Luar.. on Mon Jan 17, 2011 10:55 pm

mie_aplus


1.8 GSR TURBO
1.8 GSR TURBO
rasanya bukak dr lua je kot...
tgk sebelh tepi ada lubang skru
Very Happy Very Happy Very Happy



Tu contoh Gambar... hehehe
yg aku tulis lubang skru tu
try la... kalau pintu depan mcm tu la... pintu blakang sama je kot
tp leceh gak la keje nye
cheers cheers cheers cheers

http://www.waja-club.blogspot.com

5 Re: Pintu Belakang Tak Boleh Bukak Dr Luar.. on Tue Jan 18, 2011 5:48 am

sabrium


mie_aplus wrote:rasanya bukak dr lua je kot...
tgk sebelh tepi ada lubang skru
Very Happy Very Happy Very Happy



Tu contoh Gambar... hehehe
yg aku tulis lubang skru tu
try la... kalau pintu depan mcm tu la... pintu blakang sama je kot
tp leceh gak la keje nye
cheers cheers cheers cheers

ok...blk kang saya try..harap2 boleh..hehehe....

tq bro mie_aplus...

6 Re: Pintu Belakang Tak Boleh Bukak Dr Luar.. on Wed Jan 19, 2011 7:50 am

cap_ayam


1.8 DOHC N/A
1.8 DOHC N/A
aku penah bawak keluar door handle belakang dgn depan. yg belakang patah dalam, yg depan aku tarik kuat sgt, patah luar. hehe yg aku bukak, aku bukak dari belah dalam. tak tau plak dari tepi pun boleh bawak keluar mende alah tu. power window satu panel aku bawak keluar. pastu nak cabut handle tu, kalo 1st time tengok pastu pk nak bukak, confirm 2 jam pk camne nak bukak. bukan ade skru pun. rupenye senang je. main selak2 tolak2. tup dah tercabut. hehehe

7 Re: Pintu Belakang Tak Boleh Bukak Dr Luar.. on Thu Jan 20, 2011 9:02 pm

sabrium


cap_ayam wrote:aku penah bawak keluar door handle belakang dgn depan. yg belakang patah dalam, yg depan aku tarik kuat sgt, patah luar. hehe yg aku bukak, aku bukak dari belah dalam. tak tau plak dari tepi pun boleh bawak keluar mende alah tu. power window satu panel aku bawak keluar. pastu nak cabut handle tu, kalo 1st time tengok pastu pk nak bukak, confirm 2 jam pk camne nak bukak. bukan ade skru pun. rupenye senang je. main selak2 tolak2. tup dah tercabut. hehehe

salam bro...leh ajar sket..cara nk tolak2 tu...saya masih x jmpa cara2nya la...pintu blakang belah kiri...ade 1 getah untk sumbat lobang..pastu saya dh bukak getah tu..leh masuk 1 jari...tu pn sempit...tp..x jmpa cara nk kluarkan door handle tu...adussss....bkan 2 jam lg dah...nk masuk 3 jam pikir..hehehe..

8 Re: Pintu Belakang Tak Boleh Bukak Dr Luar.. on Sat Jan 22, 2011 7:02 pm

cap_ayam


1.8 DOHC N/A
1.8 DOHC N/A
sabrium wrote:
cap_ayam wrote:aku penah bawak keluar door handle belakang dgn depan. yg belakang patah dalam, yg depan aku tarik kuat sgt, patah luar. hehe yg aku bukak, aku bukak dari belah dalam. tak tau plak dari tepi pun boleh bawak keluar mende alah tu. power window satu panel aku bawak keluar. pastu nak cabut handle tu, kalo 1st time tengok pastu pk nak bukak, confirm 2 jam pk camne nak bukak. bukan ade skru pun. rupenye senang je. main selak2 tolak2. tup dah tercabut. hehehe

salam bro...leh ajar sket..cara nk tolak2 tu...saya masih x jmpa cara2nya la...pintu blakang belah kiri...ade 1 getah untk sumbat lobang..pastu saya dh bukak getah tu..leh masuk 1 jari...tu pn sempit...tp..x jmpa cara nk kluarkan door handle tu...adussss....bkan 2 jam lg dah...nk masuk 3 jam pikir..hehehe..

sori2. aku dah reply email ko. hehehe

9 Re: Pintu Belakang Tak Boleh Bukak Dr Luar.. on Sun Feb 13, 2011 3:38 pm

jerung16


1.8 GSR TURBO
1.8 GSR TURBO
cap_ayam wrote:
sabrium wrote:
cap_ayam wrote:aku penah bawak keluar door handle belakang dgn depan. yg belakang patah dalam, yg depan aku tarik kuat sgt, patah luar. hehe yg aku bukak, aku bukak dari belah dalam. tak tau plak dari tepi pun boleh bawak keluar mende alah tu. power window satu panel aku bawak keluar. pastu nak cabut handle tu, kalo 1st time tengok pastu pk nak bukak, confirm 2 jam pk camne nak bukak. bukan ade skru pun. rupenye senang je. main selak2 tolak2. tup dah tercabut. hehehe

salam bro...leh ajar sket..cara nk tolak2 tu...saya masih x jmpa cara2nya la...pintu blakang belah kiri...ade 1 getah untk sumbat lobang..pastu saya dh bukak getah tu..leh masuk 1 jari...tu pn sempit...tp..x jmpa cara nk kluarkan door handle tu...adussss....bkan 2 jam lg dah...nk masuk 3 jam pikir..hehehe..

sori2. aku dah reply email ko. hehehe


kek lobang bosa satu jari tu kono guno allenkey...stakat ni klu den buek sojam yo...dah ponah tuka dopan dgn blkg..


_________________
WC - 430
  jerung16


xox-017-3500970    
umobile-018-2793244

jerung16_yongtaufu@yahoo.com  
http://jerung16.multiply.com/
http://wcnegeri9.blogspot.com/
http://wajaclub.cjb.net/
https://www.facebook.com/jerung16

10 Re: Pintu Belakang Tak Boleh Bukak Dr Luar.. on Sun Feb 13, 2011 4:01 pm

cap_ayam


1.8 DOHC N/A
1.8 DOHC N/A
jerung16 wrote:

kek lobang bosa satu jari tu kono guno allenkey...stakat ni klu den buek sojam yo...dah ponah tuka dopan dgn blkg..

laa iyo ko abam jerung. allenkey bosa mano? den tau tau dulu den bawak keluar jo power window tu. lotih gak la macam maen futsal duo jam. hahhaha

11 Re: Pintu Belakang Tak Boleh Bukak Dr Luar.. on Sun Feb 13, 2011 4:12 pm

jerung16


1.8 GSR TURBO
1.8 GSR TURBO
cap_ayam wrote:
jerung16 wrote:

kek lobang bosa satu jari tu kono guno allenkey...stakat ni klu den buek sojam yo...dah ponah tuka dopan dgn blkg..

laa iyo ko abam jerung. allenkey bosa mano? den tau tau dulu den bawak keluar jo power window tu. lotih gak la macam maen futsal duo jam. hahhaha


itu kalau nk bukak/longgarkan doorhandle tu la...ntah apo size eh

ko perli den yo dil...xpo nnt den carik point kek ko plak...tgu kito lawan futsal nnt yo...tapi fut den tongah sakit ni...tersepak bucu katil...kui3


_________________
WC - 430
  jerung16


xox-017-3500970    
umobile-018-2793244

jerung16_yongtaufu@yahoo.com  
http://jerung16.multiply.com/
http://wcnegeri9.blogspot.com/
http://wajaclub.cjb.net/
https://www.facebook.com/jerung16

12 Re: Pintu Belakang Tak Boleh Bukak Dr Luar.. on Sun Feb 13, 2011 4:20 pm

cap_ayam


1.8 DOHC N/A
1.8 DOHC N/A
jerung16 wrote:
cap_ayam wrote:
jerung16 wrote:

kek lobang bosa satu jari tu kono guno allenkey...stakat ni klu den buek sojam yo...dah ponah tuka dopan dgn blkg..

laa iyo ko abam jerung. allenkey bosa mano? den tau tau dulu den bawak keluar jo power window tu. lotih gak la macam maen futsal duo jam. hahhaha


itu kalau nk bukak/longgarkan doorhandle tu la...ntah apo size eh

ko perli den yo dil...xpo nnt den carik point kek ko plak...tgu kito lawan futsal nnt yo...tapi fut den tongah sakit ni...tersepak bucu katil...kui3

mano ado den perli. den koba jo. itu hari lepas budak2 mlako pun banyak tak do. nasib baik la noghori tak bleh. kalo tak mampuih den nak cari budak. hehhe camno nyo bulih tersepak bucu. lain kali kalo golap nak jalan bukak lampu

13 Re: Pintu Belakang Tak Boleh Bukak Dr Luar.. on Sun Feb 13, 2011 4:46 pm

jerung16


1.8 GSR TURBO
1.8 GSR TURBO
cap_ayam wrote:
jerung16 wrote:
cap_ayam wrote:
jerung16 wrote:

kek lobang bosa satu jari tu kono guno allenkey...stakat ni klu den buek sojam yo...dah ponah tuka dopan dgn blkg..

laa iyo ko abam jerung. allenkey bosa mano? den tau tau dulu den bawak keluar jo power window tu. lotih gak la macam maen futsal duo jam. hahhaha


itu kalau nk bukak/longgarkan doorhandle tu la...ntah apo size eh

ko perli den yo dil...xpo nnt den carik point kek ko plak...tgu kito lawan futsal nnt yo...tapi fut den tongah sakit ni...tersepak bucu katil...kui3

mano ado den perli. den koba jo. itu hari lepas budak2 mlako pun banyak tak do. nasib baik la noghori tak bleh. kalo tak mampuih den nak cari budak. hehhe camno nyo bulih tersepak bucu. lain kali kalo golap nak jalan bukak lampu


eden nk buek susu baby,lampu maleh nk bukak...x psl2 seliuh jari kaki den..

tu la...klu xdo respon kito buek lawan badminton yo la...x pon kito lawan congkak ko..
utat mano utat...ado bran ko lawan congkak


_________________
WC - 430
  jerung16


xox-017-3500970    
umobile-018-2793244

jerung16_yongtaufu@yahoo.com  
http://jerung16.multiply.com/
http://wcnegeri9.blogspot.com/
http://wajaclub.cjb.net/
https://www.facebook.com/jerung16

14 Re: Pintu Belakang Tak Boleh Bukak Dr Luar.. on Mon Feb 14, 2011 3:49 pm

cap_ayam


1.8 DOHC N/A
1.8 DOHC N/A
jerung16 wrote:
cap_ayam wrote:
jerung16 wrote:
cap_ayam wrote:

laa iyo ko abam jerung. allenkey bosa mano? den tau tau dulu den bawak keluar jo power window tu. lotih gak la macam maen futsal duo jam. hahhaha


itu kalau nk bukak/longgarkan doorhandle tu la...ntah apo size eh

ko perli den yo dil...xpo nnt den carik point kek ko plak...tgu kito lawan futsal nnt yo...tapi fut den tongah sakit ni...tersepak bucu katil...kui3

mano ado den perli. den koba jo. itu hari lepas budak2 mlako pun banyak tak do. nasib baik la noghori tak bleh. kalo tak mampuih den nak cari budak. hehhe camno nyo bulih tersepak bucu. lain kali kalo golap nak jalan bukak lampu


eden nk buek susu baby,lampu maleh nk bukak...x psl2 seliuh jari kaki den..

tu la...klu xdo respon kito buek lawan badminton yo la...x pon kito lawan congkak ko..
utat mano utat...ado bran ko lawan congkak

apo pulak main congkak. main galah panjang la baru best. kito booking court badminton buek main galah panjang. best gak tu

15 Re: Pintu Belakang Tak Boleh Bukak Dr Luar.. on Mon Feb 14, 2011 9:02 pm

Kamm Matt


2.0 DOHC N/A
2.0 DOHC N/A
pintu belakang den pun samo.. jarang guno..tapi tetibe je takleh buka..dari lua mahupun dalam..camno nk buek ek?? tulun

16 Re: Pintu Belakang Tak Boleh Bukak Dr Luar.. on Tue Feb 15, 2011 4:38 pm

jerung16


1.8 GSR TURBO
1.8 GSR TURBO
itu kono kua masuk ikut tingkap la kot...kui3...

makno eh child lock dah set tu...x blh bukak tang dlm..camno pon kono bukak tang lua dulu..baru adjust blk child lock tu...klu anak dah bosa2 x yah pakai child lock..buek susah yo


_________________
WC - 430
  jerung16


xox-017-3500970    
umobile-018-2793244

jerung16_yongtaufu@yahoo.com  
http://jerung16.multiply.com/
http://wcnegeri9.blogspot.com/
http://wajaclub.cjb.net/
https://www.facebook.com/jerung16

17 Re: Pintu Belakang Tak Boleh Bukak Dr Luar.. on Tue Feb 15, 2011 11:03 pm

Kamm Matt


2.0 DOHC N/A
2.0 DOHC N/A
huhu bukan child lock..keto den ni xpenah naik lebeh dr 2orang..2orang pun jarang2..lama tak buka..terus jem..nak bukak dari lua pun jem..dari dalam pun jem..tu tatau nk buek camno.. Razz

18 Re: Pintu Belakang Tak Boleh Bukak Dr Luar.. on Tue Feb 15, 2011 11:06 pm

mie_aplus


1.8 GSR TURBO
1.8 GSR TURBO
Kamm Matt wrote:huhu bukan child lock..keto den ni xpenah naik lebeh dr 2orang..2orang pun jarang2..lama tak buka..terus jem..nak bukak dari lua pun jem..dari dalam pun jem..tu tatau nk buek camno.. Razz

cable putus kot... Razz Razz Razz Razz

http://www.waja-club.blogspot.com

19 Re: Pintu Belakang Tak Boleh Bukak Dr Luar.. on Tue Feb 15, 2011 11:37 pm

Kamm Matt


2.0 DOHC N/A
2.0 DOHC N/A
rasa nya camtu jugak..sebab tempat tolak lock dalam tu loose je..leh pusing kiri kanan lembik je..

20 Re: Pintu Belakang Tak Boleh Bukak Dr Luar.. on Wed Feb 16, 2011 12:46 am

jerung16


1.8 GSR TURBO
1.8 GSR TURBO
Kamm Matt wrote:rasa nya camtu jugak..sebab tempat tolak lock dalam tu loose je..leh pusing kiri kanan lembik je..


klu lombik kono kasik stim dulu la...lalalalala


_________________
WC - 430
  jerung16


xox-017-3500970    
umobile-018-2793244

jerung16_yongtaufu@yahoo.com  
http://jerung16.multiply.com/
http://wcnegeri9.blogspot.com/
http://wajaclub.cjb.net/
https://www.facebook.com/jerung16

21 Re: Pintu Belakang Tak Boleh Bukak Dr Luar.. on Wed Sep 14, 2011 1:23 pm

sabrium


masalah dh selosai...kodai yg bukakkan....heh...teghobang rm38

22 Re: Pintu Belakang Tak Boleh Bukak Dr Luar.. on Wed Sep 14, 2011 11:29 pm

ae101_83


sy pernah bukak gak pintu depan belakang tue..
mmg menyumpah2 la..bondo ae mmg main solak2 jo..tp skru boleh tahan byk, doortrim je ado 2 lapis..keh keh keh.
tgn ko nk pegang kabel, tgn tue jugak nk pogang motor power window..
salah masuk center clip utk adjust cermin, melongsor laju atau xnaek2 la cermin tue jawab ae..

byk kemungkinan, bleh jd patah, kadang2 kabel putus, mcm den kabel xputuih, cumo tercabut mcm putuih, nk masukkan balik hujung kabel tu kat clip mcm nk turun henjin..cait!!!

23 Re: Pintu Belakang Tak Boleh Bukak Dr Luar.. on Thu Sep 15, 2011 12:11 pm

jerung16


1.8 GSR TURBO
1.8 GSR TURBO
salah satu solution yg paling sonang...anta kodai 1 pintu...tgk camno dio buek...jadik pintu2 yg lain tu dah tentu blh buek sendri lopeh tu...bereh..


_________________
WC - 430
  jerung16


xox-017-3500970    
umobile-018-2793244

jerung16_yongtaufu@yahoo.com  
http://jerung16.multiply.com/
http://wcnegeri9.blogspot.com/
http://wajaclub.cjb.net/
https://www.facebook.com/jerung16

24 Re: Pintu Belakang Tak Boleh Bukak Dr Luar.. on Thu Sep 15, 2011 7:35 pm

mivectebo


bondo nie tgk mcm senang jerrrrrr,time buko memng sonang,tpi time pasang mak aiiiii,pedih2 tngn,keno pulok otohandle bkn ori pnyerrr confirm payah nak masuk,jenuh nk tolak,tolak jer keluar balikkkkkk,dia pnyooo slot gigi dia x samo ngan stenderd pnyer
panjang jer gigi dia,kena grender cikittt......memang nangisss laaaa....bru rm 10 jer kodai sparepart..colour itammm.......pakai elenkey jaaaa,x yah buko set power windoww..

25 Re: Pintu Belakang Tak Boleh Bukak Dr Luar.. on Sat Sep 17, 2011 4:08 pm

adjust


Kamm Matt wrote:pintu belakang den pun samo.. jarang guno..tapi tetibe je takleh buka..dari lua mahupun dalam..camno nk buek ek?? tulun

pernah terjadi kt kete den gak.
luar dlm x leh bukak.
luar tu pasal mende kt dlm door handle tu patah.
yg belah dalam plak pasal child lock.
ntah tgn sapo yg janda gi ejas mnda tu pn taktau ler.

disebabkn door handle dh patah dari luar,
den pi beli door handle baru kt kedai spare part.
pastu balik umah den patahkan je door handle lame tu.
pastu dok cungkil2 gune jari dgn skru driver.
setelah 5-10 minit maka pintu pn bole bukak.
igtkn cabel dlm putus tp child lock.

pastu bwk la door handle lame dgn baru tu pi kedai spray utk dispray. terbang la duit den overall rm68 hengget.

p/s: 18 hengget door handle. 50hengget utk spray.
den x ingat code kaler den tu yg terpaksa antar kedai spray.
klau ekau ingat code kaler tu, sonang je. x smpai 30hengget rasanya. selamat mencuba Very Happy

Sponsored content


View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 1 of 2]

Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum