You are not connected. Please login or register

Grounding Cable 5 Point - Ade Kawan2 Yg Boleh Bantu?

Go to page : 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 1 of 2]

sabrium


Saya sedang mencari manual cara2 pemasangan kabel grounding 5 point utk waja saya...kalau kawan2 ade yg dh buat.leh la attachkan aturan beserta gambar kt sini......pertolongan amat2 di harapkan..t.kasih..

soned


sabrium


soned wrote:

t.kasih bro soned

mnnuht


ada cable extra gie gearbox ... ada member kata elok untuk tranmisi auto ... klu salah tul kan .... tapi voltage stabilizer penting gak ...

AraMyiEz


bro gud info installation,but..nape ye klu kita tekan suis cermin dia tangkap lampu meter,headlamp segala lampula.padahal da psng grounding.. confused confused

soned


check tahap kesihatan bateri anda..juga check motor power window tu..takut dah nak kong..dia pun load current tggi daripada asal

jerung16


1.8 GSR TURBO
1.8 GSR TURBO
soned wrote:check tahap kesihatan bateri anda..juga check motor power window tu..takut dah nak kong..dia pun load current tggi daripada asal


apo size yg sesuai utk waya eh...klu utk power amp kabel setau den kocik yo...
den nk cubo buek sendiri la natang ni...bape kos ek...klu kurang lebih baek boli yo kot


_________________
WC - 430
  jerung16


xox-017-3500970    
umobile-018-2793244

jerung16_yongtaufu@yahoo.com  
http://jerung16.multiply.com/
http://wcnegeri9.blogspot.com/
http://wajaclub.cjb.net/
https://www.facebook.com/jerung16

cap_ayam


1.8 DOHC N/A
1.8 DOHC N/A
jerung16 wrote:

apo size yg sesuai utk waya eh...klu utk power amp kabel setau den kocik yo...
den nk cubo buek sendiri la natang ni...bape kos ek...klu kurang lebih baek boli yo kot

den tak ingat size yg den pakai. bosar skek kot dari cable grounding yg byk orang jual. den beli rm30 2 meter kek kodai letrik. bulih buek 3 point jo, center body, throttle body dgn head. ko buek guno cable welding. tu lagi terbaik yo. hahaha

jerung16


1.8 GSR TURBO
1.8 GSR TURBO
cap_ayam wrote:
jerung16 wrote:

apo size yg sesuai utk waya eh...klu utk power amp kabel setau den kocik yo...
den nk cubo buek sendiri la natang ni...bape kos ek...klu kurang lebih baek boli yo kot

den tak ingat size yg den pakai. bosar skek kot dari cable grounding yg byk orang jual. den beli rm30 2 meter kek kodai letrik. bulih buek 3 point jo, center body, throttle body dgn head. ko buek guno cable welding. tu lagi terbaik yo. hahaha


kabel welding ado 300 samo 500 ampere...klu tali porut mmg lancar yo lopeh tu....lawas..


_________________
WC - 430
  jerung16


xox-017-3500970    
umobile-018-2793244

jerung16_yongtaufu@yahoo.com  
http://jerung16.multiply.com/
http://wcnegeri9.blogspot.com/
http://wajaclub.cjb.net/
https://www.facebook.com/jerung16

a.d.a.m


kawe baru tengok kat diagram tu... apsal ke terminal negative ek?
kat internet diagram semua ke terminal +.... confuse lak Question Question

jerung16


1.8 GSR TURBO
1.8 GSR TURBO
a.d.a.m wrote:kawe baru tengok kat diagram tu... apsal ke terminal negative ek?
kat internet diagram semua ke terminal +.... confuse lak Question Question

yg den tau psl grounding tu mmg utk negetif terminal...


_________________
WC - 430
  jerung16


xox-017-3500970    
umobile-018-2793244

jerung16_yongtaufu@yahoo.com  
http://jerung16.multiply.com/
http://wcnegeri9.blogspot.com/
http://wajaclub.cjb.net/
https://www.facebook.com/jerung16

a.d.a.m


jerung16 wrote:
a.d.a.m wrote:kawe baru tengok kat diagram tu... apsal ke terminal negative ek?
kat internet diagram semua ke terminal +.... confuse lak Question Question

yg den tau psl grounding tu mmg utk negetif terminal...

semua ke - terminal (kaler merah) ler ek...?
apsal kawe tengok guide kat google / autoshow semua ke + terminal...

Kamm Matt


2.0 DOHC N/A
2.0 DOHC N/A
negatif bukan itam ke

zamzama


Kamm Matt wrote:negatif bukan itam ke

saya sebagai jurutera elektrik mengesahkan yg warna itam tu ialah wayar terminal negatif!! lol!

jerung16


1.8 GSR TURBO
1.8 GSR TURBO
zamzama wrote:
Kamm Matt wrote:negatif bukan itam ke

saya sebagai jurutera elektrik mengesahkan yg warna itam tu ialah wayar terminal negatif!! lol!


saya x dapek nk mengesahkan apo2...wahahahaha


_________________
WC - 430
  jerung16


xox-017-3500970    
umobile-018-2793244

jerung16_yongtaufu@yahoo.com  
http://jerung16.multiply.com/
http://wcnegeri9.blogspot.com/
http://wajaclub.cjb.net/
https://www.facebook.com/jerung16

zamzama


cheers

gONe1479


nak mencelah...kalau kite bli standed waya grounding ni ade 5 point connection kan..seelok2nye 5 point ni mane yg patut kite sambung kan?aku tgk org ni buat kat kete aku sumenye bersambung kat body je..xde yg mcm dlm gamba tu..tolong~ Mad

rauna


gONe1479 wrote:nak mencelah...kalau kite bli standed waya grounding ni ade 5 point connection kan..seelok2nye 5 point ni mane yg patut kite sambung kan?aku tgk org ni buat kat kete aku sumenye bersambung kat body je..xde yg mcm dlm gamba tu..tolong~ Mad

kasi tunjuk gambo lah..boleh share

gONe1479


rauna wrote:
gONe1479 wrote:nak mencelah...kalau kite bli standed waya grounding ni ade 5 point connection kan..seelok2nye 5 point ni mane yg patut kite sambung kan?aku tgk org ni buat kat kete aku sumenye bersambung kat body je..xde yg mcm dlm gamba tu..tolong~ Mad

kasi tunjuk gambo lah..boleh share

gambo xde buat masa ni abam rauna..dlm opis bru bace rply ni..hehe..nnt sy uplod..tp senang citer nye la kan,grounding tu klau dr bateri,semua ngadap ke body..xde langsung yg ke enjen la ape la mcm gbr katun ni tunjuk..

rauna


gONe1479 wrote:
rauna wrote:
gONe1479 wrote:nak mencelah...kalau kite bli standed waya grounding ni ade 5 point connection kan..seelok2nye 5 point ni mane yg patut kite sambung kan?aku tgk org ni buat kat kete aku sumenye bersambung kat body je..xde yg mcm dlm gamba tu..tolong~ Mad

kasi tunjuk gambo lah..boleh share

gambo xde buat masa ni abam rauna..dlm opis bru bace rply ni..hehe..nnt sy uplod..tp senang citer nye la kan,grounding tu klau dr bateri,semua ngadap ke body..xde langsung yg ke enjen la ape la mcm gbr katun ni tunjuk..

dia tak reti pasang kut...klu dah semua kat body,, baik beli wayer beso terus letak kat bateri ke body. nak buat apa plk wayer tu ade pecahan sampai 5 ..

gONe1479


rauna wrote:
gONe1479 wrote:
rauna wrote:
gONe1479 wrote:nak mencelah...kalau kite bli standed waya grounding ni ade 5 point connection kan..seelok2nye 5 point ni mane yg patut kite sambung kan?aku tgk org ni buat kat kete aku sumenye bersambung kat body je..xde yg mcm dlm gamba tu..tolong~ Mad

kasi tunjuk gambo lah..boleh share

gambo xde buat masa ni abam rauna..dlm opis bru bace rply ni..hehe..nnt sy uplod..tp senang citer nye la kan,grounding tu klau dr bateri,semua ngadap ke body..xde langsung yg ke enjen la ape la mcm gbr katun ni tunjuk..

dia tak reti pasang kut...klu dah semua kat body,, baik beli wayer beso terus letak kat bateri ke body. nak buat apa plk wayer tu ade pecahan sampai 5 ..

hahaha yela tu kedai tu dasar tak reti pasang..kaut duit org je lebey..abam rauna katne..meh la singgah kasi betul2kan wayar ni..stakat teh o ais ngan roti kosong tu xdehal la.. Razz

jerung16


1.8 GSR TURBO
1.8 GSR TURBO
gONe1479 wrote:
rauna wrote:
gONe1479 wrote:
rauna wrote:

kasi tunjuk gambo lah..boleh share

gambo xde buat masa ni abam rauna..dlm opis bru bace rply ni..hehe..nnt sy uplod..tp senang citer nye la kan,grounding tu klau dr bateri,semua ngadap ke body..xde langsung yg ke enjen la ape la mcm gbr katun ni tunjuk..

dia tak reti pasang kut...klu dah semua kat body,, baik beli wayer beso terus letak kat bateri ke body. nak buat apa plk wayer tu ade pecahan sampai 5 ..

hahaha yela tu kedai tu dasar tak reti pasang..kaut duit org je lebey..abam rauna katne..meh la singgah kasi betul2kan wayar ni..stakat teh o ais ngan roti kosong tu xdehal la.. Razz


kn ado diagram tu..ko polo yo la..blh tu..


_________________
WC - 430
  jerung16


xox-017-3500970    
umobile-018-2793244

jerung16_yongtaufu@yahoo.com  
http://jerung16.multiply.com/
http://wcnegeri9.blogspot.com/
http://wajaclub.cjb.net/
https://www.facebook.com/jerung16

gONe1479


jerung16 wrote:
gONe1479 wrote:
rauna wrote:
gONe1479 wrote:

gambo xde buat masa ni abam rauna..dlm opis bru bace rply ni..hehe..nnt sy uplod..tp senang citer nye la kan,grounding tu klau dr bateri,semua ngadap ke body..xde langsung yg ke enjen la ape la mcm gbr katun ni tunjuk..

dia tak reti pasang kut...klu dah semua kat body,, baik beli wayer beso terus letak kat bateri ke body. nak buat apa plk wayer tu ade pecahan sampai 5 ..

hahaha yela tu kedai tu dasar tak reti pasang..kaut duit org je lebey..abam rauna katne..meh la singgah kasi betul2kan wayar ni..stakat teh o ais ngan roti kosong tu xdehal la.. Razz


kn ado diagram tu..ko polo yo la..blh tu..

den goang sket nak main2 ngan wayar ni abam jerung..nak kene tgk gbr betol baru konfiden sket kot..hahaha..ilmu x cukup lg ni..

jerung16


1.8 GSR TURBO
1.8 GSR TURBO
gONe1479 wrote:
jerung16 wrote:
gONe1479 wrote:
rauna wrote:

dia tak reti pasang kut...klu dah semua kat body,, baik beli wayer beso terus letak kat bateri ke body. nak buat apa plk wayer tu ade pecahan sampai 5 ..

hahaha yela tu kedai tu dasar tak reti pasang..kaut duit org je lebey..abam rauna katne..meh la singgah kasi betul2kan wayar ni..stakat teh o ais ngan roti kosong tu xdehal la.. Razz


kn ado diagram tu..ko polo yo la..blh tu..

den goang sket nak main2 ngan wayar ni abam jerung..nak kene tgk gbr betol baru konfiden sket kot..hahaha..ilmu x cukup lg ni..


hehehe...xpo pelan2..x blajo x tau...dah tau blh eksen sikit...ekekeke


_________________
WC - 430
  jerung16


xox-017-3500970    
umobile-018-2793244

jerung16_yongtaufu@yahoo.com  
http://jerung16.multiply.com/
http://wcnegeri9.blogspot.com/
http://wajaclub.cjb.net/
https://www.facebook.com/jerung16

gONe1479


jerung16 wrote:
gONe1479 wrote:
jerung16 wrote:
gONe1479 wrote:

hahaha yela tu kedai tu dasar tak reti pasang..kaut duit org je lebey..abam rauna katne..meh la singgah kasi betul2kan wayar ni..stakat teh o ais ngan roti kosong tu xdehal la.. Razz


kn ado diagram tu..ko polo yo la..blh tu..

den goang sket nak main2 ngan wayar ni abam jerung..nak kene tgk gbr betol baru konfiden sket kot..hahaha..ilmu x cukup lg ni..


hehehe...xpo pelan2..x blajo x tau...dah tau blh eksen sikit...ekekeke

apo kato abam jerung bukak bonet depan tu sikit kasi sy intai cemana rupenye tu..hahaha..bukan nak curik resipi..skadar nak blajo je~ Cool Razz

Sponsored content


View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 1 of 2]

Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum