You are not connected. Please login or register

DIY plate number

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 1 of 1]

1 DIY plate number on Mon Nov 15, 2010 11:07 pm

soned


Ahaaa... ni pada sesapa yang minat nak jadikan plet keta anda macm signboard kedai (berlampu pada waktu malam Razz ). Untuk yang minat jer..

Bahan utama:
1. Housing plate berlampu (leh didapati di apkat dengan lingkungan harga 80-150 sepasang - harga pun ikut mood runner nak jual berapa)
2. Plastic screen (acrylic) 2 keping - beso mesti muat nak masuk kat housing plate tuh
3. Stiker itam (xkisah yang kilat ataupun flat)
4. No plet (cari yang telus cahaya - rujuk gambo nnt)

5. Gam 30 seconds (kedai 2 hengget byk jual)
6. Basic tools (pisau, pembaris, pensil etc)

Step 1.
Ambik plastic screen pastu bersihkan permukaan pastu lekat la dengan stiker itam kat sebelah permukaan sahaja.

Step 2.
Ambik nombor tadi, susun ikut kesesuaian dan kemahiran korang (balance kiri kanan atas bawah kene sama la). Pastu tekap nombor2 tu guna pensil. Pastikan susunan nmbor tu terbalik (Rujuk gambo).


Dah dapat hasil tekapan..


Potong tekapan tadi..buang bahagian nombor sahaja..macam ni


Bila terbalikkan plastic screen tadi jadi camni. Abaikan bubble2 tuh..lama2 nnt dia ilang dengan sendirinya.


Guna gam 30sec pastu lekatkan nombor2 tadi dibahagian hadapan (yang xbertampal stiker) ikut bentuk nombor yang dipotong tadik



Ok dah siap..


Pandangan sebelah belakang..


Bila dah siap proses tadi..masukkan ke dalam housing plate berlampu tuh. Ejas cantik2 punya. Nampak macam plate biasa jer kan?


Haaa... yang ni bila lampu dalam housing tu bila bernyala (abaikan DRL biru tuh).. Masa bila korang nak idupkan plate ni..ikut la suka (kena buat suis lain la..kalau malas, tap jer kat wayo lampu kecik). Nak lagi kelainan..tukar la bulb dalam tu guna lampu merah ker, ijau ker, pepel ker..ikut kesesuaian tema kete korang ler


Yang asal aku cuma guna kaedah tampal stiker jer (step 2 tadik)..tapi nampak macam fancy sangat..boleh mengundang kemarahan pihak berkuasa dengan cepat. Rolling Eyes


So bila buat camni..kiranya teknik mengelirukan pihak musuh la.. xpun serampang 2 mata. :mrgreen: ..lagipun ini kereta bukan aku yang punyerrrrrrrrr Laughing


Sekian..Salam AidilAdha

2 Re: DIY plate number on Tue Nov 16, 2010 1:52 am

sparrowglock


1.6 DOHC N/A
1.6 DOHC N/A
nice n gud job bro...

3 Re: DIY plate number on Tue Nov 16, 2010 1:58 am

*


2.0 TURBO
2.0 TURBO
lg senang kena tembak speed trap bila mlm nih Laughing

4 Re: DIY plate number on Tue Nov 16, 2010 5:31 am

soned




off suis jer..trus jadik macam plet pekak biasa Laughing

5 Re: DIY plate number on Tue Nov 16, 2010 5:33 am

*


2.0 TURBO
2.0 TURBO
oooo ader suis ker...best nih...

sumer modal dlm baper yer....

6 Re: DIY plate number on Tue Nov 16, 2010 5:44 am

soned


leh tahan gak modai Laughing

1. housing plate ada lampu sepasang aku dpt rege rm90 (skrg xtau la)
2. Stiker itam rm8-rm10 (utk cover 2 keping)
3. Plestik screen tu murh jer
4. Nombor ni jer yg agak mahal la sbb ni jer yang aku tgk mcm ikut spec pastu telus cahaya..satu rm5 x 14 nombor (2 set) = rm70.

sebab benda buat berperingkat2..so xrasa sgt ler mcm byk kuar modai..hahahaha.. Kalau beli lamsam sekali..pikir 2-3 kal gak nak buat Razz

7 Re: DIY plate number Today at 2:57 pm

Sponsored content


View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum