You are not connected. Please login or register

Alat Penjejak Kereta [DIY]

Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 3 of 4]

51 Re: Alat Penjejak Kereta [DIY] on Thu Nov 18, 2010 4:17 pm

jerung16


1.8 GSR TURBO
1.8 GSR TURBO
xeratos_85 wrote:
lokmanhakim4798 wrote:bro ko mmg mc gyver malaysia lerr tabik springggggggg Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing


hahah .. xde la bro.. sikit2 je projek ni pun.. nama pun projek hujung minggu kan.. tapi lps ni ada projek besar ni .. maybe tgh bulan ni start .. carPC Very Happy

salam...nmpknya dah lama sgt dari tarikh projek tu...mana dia...car pc tu kira pasang charger sistem utk laptop ke atau mmg buat pc utk dlm kete...apo cito dah siap lom?... bounce


_________________
WC - 430
  jerung16


xox-017-3500970    
umobile-018-2793244

jerung16_yongtaufu@yahoo.com  
http://jerung16.multiply.com/
http://wcnegeri9.blogspot.com/
http://wajaclub.cjb.net/
https://www.facebook.com/jerung16

52 Re: Alat Penjejak Kereta [DIY] on Fri Nov 19, 2010 7:11 pm

xeratos_85


jerung16 wrote:
xeratos_85 wrote:
lokmanhakim4798 wrote:bro ko mmg mc gyver malaysia lerr tabik springggggggg Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing


hahah .. xde la bro.. sikit2 je projek ni pun.. nama pun projek hujung minggu kan.. tapi lps ni ada projek besar ni .. maybe tgh bulan ni start .. carPC Very Happy

salam...nmpknya dah lama sgt dari tarikh projek tu...mana dia...car pc tu kira pasang charger sistem utk laptop ke atau mmg buat pc utk dlm kete...apo cito dah siap lom?... bounce

kalau nak ikutkannya, dah siap da carpc tu .. xpkai laptop pun. pakai motherboard mini itx intel d530 .casing dia tu , besar mcm cd changer je la. tapi skrg dah cabut kejab, sbb tengah nak pasang superlon satu keter tu.

53 Re: Alat Penjejak Kereta [DIY] on Sun Nov 21, 2010 12:00 am

wajakelabu


bro..apesal x masuk program IDEA tv3 tu..kompom menang

54 Re: Alat Penjejak Kereta [DIY] on Tue Feb 22, 2011 5:20 am

jerung16


1.8 GSR TURBO
1.8 GSR TURBO
xeratos_85 wrote:
jerung16 wrote:
xeratos_85 wrote:
lokmanhakim4798 wrote:bro ko mmg mc gyver malaysia lerr tabik springggggggg Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing


hahah .. xde la bro.. sikit2 je projek ni pun.. nama pun projek hujung minggu kan.. tapi lps ni ada projek besar ni .. maybe tgh bulan ni start .. carPC Very Happy

salam...nmpknya dah lama sgt dari tarikh projek tu...mana dia...car pc tu kira pasang charger sistem utk laptop ke atau mmg buat pc utk dlm kete...apo cito dah siap lom?... bounce

kalau nak ikutkannya, dah siap da carpc tu .. xpkai laptop pun. pakai motherboard mini itx intel d530 .casing dia tu , besar mcm cd changer je la. tapi skrg dah cabut kejab, sbb tengah nak pasang superlon satu keter tu.


kasik la tunjuk gambo..nk tgk process,brg2 yg digunakan result eh..


_________________
WC - 430
  jerung16


xox-017-3500970    
umobile-018-2793244

jerung16_yongtaufu@yahoo.com  
http://jerung16.multiply.com/
http://wcnegeri9.blogspot.com/
http://wajaclub.cjb.net/
https://www.facebook.com/jerung16

55 Re: Alat Penjejak Kereta [DIY] on Sun Jun 26, 2011 11:11 pm

goloks


1.6 DOHC N/A
1.6 DOHC N/A
push!!

56 Re: Alat Penjejak Kereta [DIY] on Mon Jun 27, 2011 5:23 am

kamarudin81


idea yang bagus la bro...teringin la nk DIY tp aku ni bab2 wiring n tapping wire ni kureng la sikit.xdk kemahiran...huhuhhu

good job bro...

57 Re: Alat Penjejak Kereta [DIY] on Mon Jul 11, 2011 10:48 pm

goloks


1.6 DOHC N/A
1.6 DOHC N/A
xeratos_85 wrote:
lokmanhakim4798 wrote:bro ko mmg mc gyver malaysia lerr tabik springggggggg Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing


hahah .. xde la bro.. sikit2 je projek ni pun.. nama pun projek hujung minggu kan.. tapi lps ni ada projek besar ni .. maybe tgh bulan ni start .. carPC Very Happy

58 Re: Alat Penjejak Kereta [DIY] on Thu Jul 14, 2011 6:57 am

xeratos_85


jerung16 wrote:
xeratos_85 wrote:
jerung16 wrote:
xeratos_85 wrote:


hahah .. xde la bro.. sikit2 je projek ni pun.. nama pun projek hujung minggu kan.. tapi lps ni ada projek besar ni .. maybe tgh bulan ni start .. carPC Very Happy

salam...nmpknya dah lama sgt dari tarikh projek tu...mana dia...car pc tu kira pasang charger sistem utk laptop ke atau mmg buat pc utk dlm kete...apo cito dah siap lom?... bounce

kalau nak ikutkannya, dah siap da carpc tu .. xpkai laptop pun. pakai motherboard mini itx intel d530 .casing dia tu , besar mcm cd changer je la. tapi skrg dah cabut kejab, sbb tengah nak pasang superlon satu keter tu.


kasik la tunjuk gambo..nk tgk process,brg2 yg digunakan result eh..

nak tunjuk gambar pun, pic tu semua dlm laptop lama, hdd dah kong. so kalau nak tau barang2 dia: nanti ada masa, balik kampung boleh la ambik balik pic ca-pc tu.

1. mobo intel atom d510MO (RM290)
2. kingston DDR800 (RM150)
3. SSD 40G (RM500)
4. APEX mini ITX casing (RM200)
5. Speaker blkg SONY XPLOD XS-GT6958B 6x9 (RM150)
6. Pioneer Mid-range 6.5" (RM180)
7. ALPINE DDT-S30 50W RMS Soft Dome (RM120)
8. Soundstream Lil Wonder III LW1.400 400W Monoblock Amp Class AB (RM700)
9. subwoofer soundstream Xstream Series XW-12/2 12" Dual VC 2 ohm (RM500)(brigde utk subwoofer)
10. Monitor MIMO USB touch screen monitor
11.Hunter 800W power amp (tweeter + semua speaker)

Auto OFF pkai relay utk buat dia auto off bila suis keter off.Mula2 pkai PSU M1-ATX, pastu terpaksa tukar guna psu watt yang lebih besar lps masukkan soundcard sound blaster 7.1 .

59 Re: Alat Penjejak Kereta [DIY] on Thu Jul 14, 2011 8:00 am

goloks


1.6 DOHC N/A
1.6 DOHC N/A
xeratos_85 wrote:
jerung16 wrote:
xeratos_85 wrote:
jerung16 wrote:

salam...nmpknya dah lama sgt dari tarikh projek tu...mana dia...car pc tu kira pasang charger sistem utk laptop ke atau mmg buat pc utk dlm kete...apo cito dah siap lom?... bounce

kalau nak ikutkannya, dah siap da carpc tu .. xpkai laptop pun. pakai motherboard mini itx intel d530 .casing dia tu , besar mcm cd changer je la. tapi skrg dah cabut kejab, sbb tengah nak pasang superlon satu keter tu.


kasik la tunjuk gambo..nk tgk process,brg2 yg digunakan result eh..

nak tunjuk gambar pun, pic tu semua dlm laptop lama, hdd dah kong. so kalau nak tau barang2 dia: nanti ada masa, balik kampung boleh la ambik balik pic ca-pc tu.

1. mobo intel atom d510MO (RM290)
2. kingston DDR800 (RM150)
3. SSD 40G (RM500)
4. APEX mini ITX casing (RM200)
5. Speaker blkg SONY XPLOD XS-GT6958B 6x9 (RM150)
6. Pioneer Mid-range 6.5" (RM180)
7. ALPINE DDT-S30 50W RMS Soft Dome (RM120)
8. Soundstream Lil Wonder III LW1.400 400W Monoblock Amp Class AB (RM700)
9. subwoofer soundstream Xstream Series XW-12/2 12" Dual VC 2 ohm (RM500)(brigde utk subwoofer)
10. Monitor MIMO USB touch screen monitor
11.Hunter 800W power amp (tweeter + semua speaker)

Auto OFF pkai relay utk buat dia auto off bila suis keter off.Mula2 pkai PSU M1-ATX, pastu terpaksa tukar guna psu watt yang lebih besar lps masukkan soundcard sound blaster 7.1 .

aku giler xpaham tpi minat nak wat..lcd jer tebuk dashbord depan kan..asal speker byak sgat..bli subwoofer yang mahal2 trus besar pakai 3 jer ok dah aku rasa layan tecno..

60 Re: Alat Penjejak Kereta [DIY] on Thu Jul 14, 2011 8:07 am

xeratos_85


goloks wrote:
xeratos_85 wrote:
jerung16 wrote:
xeratos_85 wrote:

kalau nak ikutkannya, dah siap da carpc tu .. xpkai laptop pun. pakai motherboard mini itx intel d530 .casing dia tu , besar mcm cd changer je la. tapi skrg dah cabut kejab, sbb tengah nak pasang superlon satu keter tu.


kasik la tunjuk gambo..nk tgk process,brg2 yg digunakan result eh..

nak tunjuk gambar pun, pic tu semua dlm laptop lama, hdd dah kong. so kalau nak tau barang2 dia: nanti ada masa, balik kampung boleh la ambik balik pic ca-pc tu.

1. mobo intel atom d510MO (RM290)
2. kingston DDR800 (RM150)
3. SSD 40G (RM500)
4. APEX mini ITX casing (RM200)
5. Speaker blkg SONY XPLOD XS-GT6958B 6x9 (RM150)
6. Pioneer Mid-range 6.5" (RM180)
7. ALPINE DDT-S30 50W RMS Soft Dome (RM120)
8. Soundstream Lil Wonder III LW1.400 400W Monoblock Amp Class AB (RM700)
9. subwoofer soundstream Xstream Series XW-12/2 12" Dual VC 2 ohm (RM500)(brigde utk subwoofer)
10. Monitor MIMO USB touch screen monitor
11.Hunter 800W power amp (tweeter + semua speaker)

Auto OFF pkai relay utk buat dia auto off bila suis keter off.Mula2 pkai PSU M1-ATX, pastu terpaksa tukar guna psu watt yang lebih besar lps masukkan soundcard sound blaster 7.1 .

aku giler xpaham tpi minat nak wat..lcd jer tebuk dashbord depan kan..asal speker byak sgat..bli subwoofer yang mahal2 trus besar pakai 3 jer ok dah aku rasa layan tecno..

speaker tu sbb nak wat surround, kalau setakat nak dengar lagu , ko wat je 2.1 nanti. skrg pkai setup 2 x depan 1x center 2 x blkg 1 subwoofer. so jadi surround 5.1 lah .suara kuar kat center speaker (bawah dashboard). yang speaker depan n blkg tu utk effect, woofer utk bass.

aku guna monitor ni, xpayah tebuk pun, ngam2 je ngan dashboard panel :

61 Re: Alat Penjejak Kereta [DIY] on Thu Jul 14, 2011 8:19 am

goloks


1.6 DOHC N/A
1.6 DOHC N/A
xeratos_85 wrote:
goloks wrote:
xeratos_85 wrote:
jerung16 wrote:


kasik la tunjuk gambo..nk tgk process,brg2 yg digunakan result eh..

nak tunjuk gambar pun, pic tu semua dlm laptop lama, hdd dah kong. so kalau nak tau barang2 dia: nanti ada masa, balik kampung boleh la ambik balik pic ca-pc tu.

1. mobo intel atom d510MO (RM290)
2. kingston DDR800 (RM150)
3. SSD 40G (RM500)
4. APEX mini ITX casing (RM200)
5. Speaker blkg SONY XPLOD XS-GT6958B 6x9 (RM150)
6. Pioneer Mid-range 6.5" (RM180)
7. ALPINE DDT-S30 50W RMS Soft Dome (RM120)
8. Soundstream Lil Wonder III LW1.400 400W Monoblock Amp Class AB (RM700)
9. subwoofer soundstream Xstream Series XW-12/2 12" Dual VC 2 ohm (RM500)(brigde utk subwoofer)
10. Monitor MIMO USB touch screen monitor
11.Hunter 800W power amp (tweeter + semua speaker)

Auto OFF pkai relay utk buat dia auto off bila suis keter off.Mula2 pkai PSU M1-ATX, pastu terpaksa tukar guna psu watt yang lebih besar lps masukkan soundcard sound blaster 7.1 .

aku giler xpaham tpi minat nak wat..lcd jer tebuk dashbord depan kan..asal speker byak sgat..bli subwoofer yang mahal2 trus besar pakai 3 jer ok dah aku rasa layan tecno..

speaker tu sbb nak wat surround, kalau setakat nak dengar lagu , ko wat je 2.1 nanti. skrg pkai setup 2 x depan 1x center 2 x blkg 1 subwoofer. so jadi surround 5.1 lah .suara kuar kat center speaker (bawah dashboard). yang speaker depan n blkg tu utk effect, woofer utk bass.

aku guna monitor ni, xpayah tebuk pun, ngam2 je ngan dashboard panel :


umah mana bro??lau pree kita kuar minum...

62 Re: Alat Penjejak Kereta [DIY] on Thu Jul 14, 2011 8:35 am

xeratos_85


goloks wrote:
xeratos_85 wrote:
goloks wrote:
xeratos_85 wrote:

nak tunjuk gambar pun, pic tu semua dlm laptop lama, hdd dah kong. so kalau nak tau barang2 dia: nanti ada masa, balik kampung boleh la ambik balik pic ca-pc tu.

1. mobo intel atom d510MO (RM290)
2. kingston DDR800 (RM150)
3. SSD 40G (RM500)
4. APEX mini ITX casing (RM200)
5. Speaker blkg SONY XPLOD XS-GT6958B 6x9 (RM150)
6. Pioneer Mid-range 6.5" (RM180)
7. ALPINE DDT-S30 50W RMS Soft Dome (RM120)
8. Soundstream Lil Wonder III LW1.400 400W Monoblock Amp Class AB (RM700)
9. subwoofer soundstream Xstream Series XW-12/2 12" Dual VC 2 ohm (RM500)(brigde utk subwoofer)
10. Monitor MIMO USB touch screen monitor
11.Hunter 800W power amp (tweeter + semua speaker)

Auto OFF pkai relay utk buat dia auto off bila suis keter off.Mula2 pkai PSU M1-ATX, pastu terpaksa tukar guna psu watt yang lebih besar lps masukkan soundcard sound blaster 7.1 .

aku giler xpaham tpi minat nak wat..lcd jer tebuk dashbord depan kan..asal speker byak sgat..bli subwoofer yang mahal2 trus besar pakai 3 jer ok dah aku rasa layan tecno..

speaker tu sbb nak wat surround, kalau setakat nak dengar lagu , ko wat je 2.1 nanti. skrg pkai setup 2 x depan 1x center 2 x blkg 1 subwoofer. so jadi surround 5.1 lah .suara kuar kat center speaker (bawah dashboard). yang speaker depan n blkg tu utk effect, woofer utk bass.

aku guna monitor ni, xpayah tebuk pun, ngam2 je ngan dashboard panel :


umah mana bro??lau pree kita kuar minum...

duk dlm2 malaysia je bro :p
BTW, kalau nak litar DIY utk auto on/off , aku ley upload kan. litar tu aku buat sendiri and guna litar penyembur myk wangi automatik sbg controller dia. tapi litar ni tuk sape2 yang nak pkai laptop sbg CARPC la. yang litar pkai motherboard intel tu , xdpt dikesan lak dlm pc ni. litar dia lain sbb yang dekstop tu xpakai bateri, so aku ada pkai turbo timer utk hold kan power dia.

63 Re: Alat Penjejak Kereta [DIY] on Thu Jul 14, 2011 8:40 am

xeratos_85


Ni litar untuk auto on/off. tapi litar ni bukan litar yang final yang guna skrg. sbb masa pasang tu , byk berlaku pertukaran idea. so xsempat nak lukis semula.hehe

http://hotfile.com/dl/124044001/8bfc368/litarr.pub.html

64 Re: Alat Penjejak Kereta [DIY] on Fri Jul 15, 2011 12:53 am

goloks


1.6 DOHC N/A
1.6 DOHC N/A
xeratos_85 wrote:Ni litar untuk auto on/off. tapi litar ni bukan litar yang final yang guna skrg. sbb masa pasang tu , byk berlaku pertukaran idea. so xsempat nak lukis semula.hehe

http://hotfile.com/dl/124044001/8bfc368/litarr.pub.html

power supply pakai power apa??amik dari mana??ada ker cpu sebesar radio waja ori tu>"

65 Re: Alat Penjejak Kereta [DIY] on Fri Jul 15, 2011 1:56 am

xeratos_85


goloks wrote:
xeratos_85 wrote:Ni litar untuk auto on/off. tapi litar ni bukan litar yang final yang guna skrg. sbb masa pasang tu , byk berlaku pertukaran idea. so xsempat nak lukis semula.hehe

http://hotfile.com/dl/124044001/8bfc368/litarr.pub.html

power supply pakai power apa??amik dari mana??ada ker cpu sebesar radio waja ori tu>"

power supply pakai yang original dlm APEX mini itx casing tu . dia punya PSU kecik je mcm kredit card. casing di pun kecik je..


ni pic template casing tu. sy wat template ni dulu sblm beli casing yang betul2 utk buat anggaran saiz dia. pic casing tu xde lak. ni pun terjumpa dlm pendrive lama. saiz dia 99.9% hampir tepat dengan casing sebenar.

ni dia website casing tu : http://www.apextechusa.com/products.asp?pID=115

beli dulu dalam rm200 mcm tu la sekali ngan 12V DC-DC PSU.

66 Re: Alat Penjejak Kereta [DIY] on Fri Jul 15, 2011 8:07 am

goloks


1.6 DOHC N/A
1.6 DOHC N/A
xeratos_85 wrote:
goloks wrote:
xeratos_85 wrote:Ni litar untuk auto on/off. tapi litar ni bukan litar yang final yang guna skrg. sbb masa pasang tu , byk berlaku pertukaran idea. so xsempat nak lukis semula.hehe

http://hotfile.com/dl/124044001/8bfc368/litarr.pub.html

power supply pakai power apa??amik dari mana??ada ker cpu sebesar radio waja ori tu>"

power supply pakai yang original dlm APEX mini itx casing tu . dia punya PSU kecik je mcm kredit card. casing di pun kecik je..


ni pic template casing tu. sy wat template ni dulu sblm beli casing yang betul2 utk buat anggaran saiz dia. pic casing tu xde lak. ni pun terjumpa dlm pendrive lama. saiz dia 99.9% hampir tepat dengan casing sebenar.

ni dia website casing tu : http://www.apextechusa.com/products.asp?pID=115

beli dulu dalam rm200 mcm tu la sekali ngan 12V DC-DC PSU.

owh pakai dc12v la..kk dah nak mula paham..hehehe..tdi search ssd tpi mhal gak ea..nie sumpat kat player radio waja jer kan??tau port tempat lain??

67 Re: Alat Penjejak Kereta [DIY] on Fri Jul 15, 2011 8:18 am

xeratos_85


goloks wrote:
xeratos_85 wrote:
goloks wrote:
xeratos_85 wrote:Ni litar untuk auto on/off. tapi litar ni bukan litar yang final yang guna skrg. sbb masa pasang tu , byk berlaku pertukaran idea. so xsempat nak lukis semula.hehe

http://hotfile.com/dl/124044001/8bfc368/litarr.pub.html

power supply pakai power apa??amik dari mana??ada ker cpu sebesar radio waja ori tu>"

power supply pakai yang original dlm APEX mini itx casing tu . dia punya PSU kecik je mcm kredit card. casing di pun kecik je..


ni pic template casing tu. sy wat template ni dulu sblm beli casing yang betul2 utk buat anggaran saiz dia. pic casing tu xde lak. ni pun terjumpa dlm pendrive lama. saiz dia 99.9% hampir tepat dengan casing sebenar.

ni dia website casing tu : http://www.apextechusa.com/products.asp?pID=115

beli dulu dalam rm200 mcm tu la sekali ngan 12V DC-DC PSU.

owh pakai dc12v la..kk dah nak mula paham..hehehe..tdi search ssd tpi mhal gak ea..nie sumpat kat player radio waja jer kan??tau port tempat lain??

power supply tu mmg input dia 12V. yang casing ni xmuat sumbat dalam radio tu, sbb nanti xleh nak letak monitor. haha.. pastu saya alih dia ke tempat duduk belakang. tampal kat seat blkg mcm tampal power amp tu.

68 Re: Alat Penjejak Kereta [DIY] on Fri Jul 15, 2011 10:26 pm

goloks


1.6 DOHC N/A
1.6 DOHC N/A
xeratos_85 wrote:
goloks wrote:
xeratos_85 wrote:
goloks wrote:

power supply pakai power apa??amik dari mana??ada ker cpu sebesar radio waja ori tu>"

power supply pakai yang original dlm APEX mini itx casing tu . dia punya PSU kecik je mcm kredit card. casing di pun kecik je..


ni pic template casing tu. sy wat template ni dulu sblm beli casing yang betul2 utk buat anggaran saiz dia. pic casing tu xde lak. ni pun terjumpa dlm pendrive lama. saiz dia 99.9% hampir tepat dengan casing sebenar.

ni dia website casing tu : http://www.apextechusa.com/products.asp?pID=115

beli dulu dalam rm200 mcm tu la sekali ngan 12V DC-DC PSU.

owh pakai dc12v la..kk dah nak mula paham..hehehe..tdi search ssd tpi mhal gak ea..nie sumpat kat player radio waja jer kan??tau port tempat lain??

power supply tu mmg input dia 12V. yang casing ni xmuat sumbat dalam radio tu, sbb nanti xleh nak letak monitor. haha.. pastu saya alih dia ke tempat duduk belakang. tampal kat seat blkg mcm tampal power amp tu.

owh kita cpu nak kene cari port yang confortable la erk supaya xgegar tuk elak rosal...nanti lau kawan dah ada sen nak wat kawan roger balik..

69 Re: Alat Penjejak Kereta [DIY] on Sat Jul 16, 2011 3:09 am

soned


andaikata aku nak guna laptop (tapi skrin dah pecah) untuk projek carPC ni... boleh ker?

1. monitor guna vga-rca converter. <-- yg ni lecehnya kena tekan butang kombinasi plak Fn+F8 tiap kali on. Ada solution?
2. mesti guna keyboard (kalau xguna touchscreen) .. leh guna USB keyboard.
3. Power? leh modi yg in-car adaptor khas untuk laptop.

Ker camner?

70 Re: Alat Penjejak Kereta [DIY] on Sun Jul 17, 2011 1:23 pm

xeratos_85


soned wrote:andaikata aku nak guna laptop (tapi skrin dah pecah) untuk projek carPC ni... boleh ker?

1. monitor guna vga-rca converter. <-- yg ni lecehnya kena tekan butang kombinasi plak Fn+F8 tiap kali on. Ada solution?
2. mesti guna keyboard (kalau xguna touchscreen) .. leh guna USB keyboard.
3. Power? leh modi yg in-car adaptor khas untuk laptop.

Ker camner?

1)kalau boleh, cari laptop yang ada poer s-video. pastu beli je converter S-video to RCA. so tiap kali on, dia auto je select port tu.
2)kalau xnak guna keyboard, beli satu alat tu. dia besar hp je. ada keyboard and touch pad kat situ. dulu pernah tgk kat mudah , rm99 je satu set tu.
3) power pkai car laptop charger je.

71 Re: Alat Penjejak Kereta [DIY] on Sun Jul 17, 2011 1:26 pm

xeratos_85


goloks wrote:

power supply tu mmg input dia 12V. yang casing ni xmuat sumbat dalam radio tu, sbb nanti xleh nak letak monitor. haha.. pastu saya alih dia ke tempat duduk belakang. tampal kat seat blkg mcm tampal power amp tu.

owh kita cpu nak kene cari port yang confortable la erk supaya xgegar tuk elak rosal...nanti lau kawan dah ada sen nak wat kawan roger balik..
[/quote]

kalau pkai yang motherboard atom and hardisk SSD, xde masalah la pasal gegar2 ni. tapi kalau pkai hdd biasa, tu yang kena cari tempat yang sesuai. lagi pun SSD ni tahan gegar and tahan cuaca sikit. masalahnya mahal and kecik kapasitinya.hehe

72 Re: Alat Penjejak Kereta [DIY] on Sun Jul 17, 2011 10:25 pm

goloks


1.6 DOHC N/A
1.6 DOHC N/A
xeratos_85 wrote:
goloks wrote:

power supply tu mmg input dia 12V. yang casing ni xmuat sumbat dalam radio tu, sbb nanti xleh nak letak monitor. haha.. pastu saya alih dia ke tempat duduk belakang. tampal kat seat blkg mcm tampal power amp tu.

owh kita cpu nak kene cari port yang confortable la erk supaya xgegar tuk elak rosal...nanti lau kawan dah ada sen nak wat kawan roger balik..

kalau pkai yang motherboard atom and hardisk SSD, xde masalah la pasal gegar2 ni. tapi kalau pkai hdd biasa, tu yang kena cari tempat yang sesuai. lagi pun SSD ni tahan gegar and tahan cuaca sikit. masalahnya mahal and kecik kapasitinya.hehe[/quote]

pergh aku dah kira total dia dalam rm1k gak xtermasuk monitor..leh tahan..hehehe...tpi menarik giler la...hahaha..satu hari nanti pasti aku wat...walaupon barang pc drop mendadak tpi ssd nie xreti2 nak murah..paaku usb jer aku inagat..pakai window xp home edision..hahaha

73 Re: Alat Penjejak Kereta [DIY] on Sun Jul 17, 2011 10:34 pm

xeratos_85


goloks wrote:
xeratos_85 wrote:
goloks wrote:

power supply tu mmg input dia 12V. yang casing ni xmuat sumbat dalam radio tu, sbb nanti xleh nak letak monitor. haha.. pastu saya alih dia ke tempat duduk belakang. tampal kat seat blkg mcm tampal power amp tu.

owh kita cpu nak kene cari port yang confortable la erk supaya xgegar tuk elak rosal...nanti lau kawan dah ada sen nak wat kawan roger balik..

kalau pkai yang motherboard atom and hardisk SSD, xde masalah la pasal gegar2 ni. tapi kalau pkai hdd biasa, tu yang kena cari tempat yang sesuai. lagi pun SSD ni tahan gegar and tahan cuaca sikit. masalahnya mahal and kecik kapasitinya.hehe

pergh aku dah kira total dia dalam rm1k gak xtermasuk monitor..leh tahan..hehehe...tpi menarik giler la...hahaha..satu hari nanti pasti aku wat...walaupon barang pc drop mendadak tpi ssd nie xreti2 nak murah..paaku usb jer aku inagat..pakai window xp home edision..hahaha[/quote]


klau nak ikutkan pengalaman, dulu dah test winxp, win vista n win 7. yang paling cepat boot n shut down,win 7 la. ram pakai 2gb, lagi byk pkai barang2 yang guna port USB, Lagi byk ram dia guna.

74 Re: Alat Penjejak Kereta [DIY] on Sun Jul 17, 2011 11:25 pm

goloks


1.6 DOHC N/A
1.6 DOHC N/A
xeratos_85 wrote:
goloks wrote:
xeratos_85 wrote:
goloks wrote:

power supply tu mmg input dia 12V. yang casing ni xmuat sumbat dalam radio tu, sbb nanti xleh nak letak monitor. haha.. pastu saya alih dia ke tempat duduk belakang. tampal kat seat blkg mcm tampal power amp tu.

owh kita cpu nak kene cari port yang confortable la erk supaya xgegar tuk elak rosal...nanti lau kawan dah ada sen nak wat kawan roger balik..

kalau pkai yang motherboard atom and hardisk SSD, xde masalah la pasal gegar2 ni. tapi kalau pkai hdd biasa, tu yang kena cari tempat yang sesuai. lagi pun SSD ni tahan gegar and tahan cuaca sikit. masalahnya mahal and kecik kapasitinya.hehe

pergh aku dah kira total dia dalam rm1k gak xtermasuk monitor..leh tahan..hehehe...tpi menarik giler la...hahaha..satu hari nanti pasti aku wat...walaupon barang pc drop mendadak tpi ssd nie xreti2 nak murah..paaku usb jer aku inagat..pakai window xp home edision..hahaha


klau nak ikutkan pengalaman, dulu dah test winxp, win vista n win 7. yang paling cepat boot n shut down,win 7 la. ram pakai 2gb, lagi byk pkai barang2 yang guna port USB, Lagi byk ram dia guna.[/quote]

tpi win7 byak space memori..winxp dalam 1gb dah cukup...nanti kene study lagi biar jadi murah..baru leh main audio pas nie..hehehe..thx bro for the idea n infomation..nak wat alat penjejak kete dlu..dah beli nokia rm65 skarang ngah test tahan brapa ari sampai bat abis..sebab kete jarang jalan...nie dah 8hari termasuk hari nie baru 2bar turun..heheehhee

75 Re: Alat Penjejak Kereta [DIY] on Sun Jul 17, 2011 11:33 pm

xeratos_85


goloks wrote:
xeratos_85 wrote:
goloks wrote:
xeratos_85 wrote:

owh kita cpu nak kene cari port yang confortable la erk supaya xgegar tuk elak rosal...nanti lau kawan dah ada sen nak wat kawan roger balik..

kalau pkai yang motherboard atom and hardisk SSD, xde masalah la pasal gegar2 ni. tapi kalau pkai hdd biasa, tu yang kena cari tempat yang sesuai. lagi pun SSD ni tahan gegar and tahan cuaca sikit. masalahnya mahal and kecik kapasitinya.hehe

pergh aku dah kira total dia dalam rm1k gak xtermasuk monitor..leh tahan..hehehe...tpi menarik giler la...hahaha..satu hari nanti pasti aku wat...walaupon barang pc drop mendadak tpi ssd nie xreti2 nak murah..paaku usb jer aku inagat..pakai window xp home edision..hahaha


klau nak ikutkan pengalaman, dulu dah test winxp, win vista n win 7. yang paling cepat boot n shut down,win 7 la. ram pakai 2gb, lagi byk pkai barang2 yang guna port USB, Lagi byk ram dia guna.

tpi win7 byak space memori..winxp dalam 1gb dah cukup...nanti kene study lagi biar jadi murah..baru leh main audio pas nie..hehehe..thx bro for the idea n infomation..nak wat alat penjejak kete dlu..dah beli nokia rm65 skarang ngah test tahan brapa ari sampai bat abis..sebab kete jarang jalan...nie dah 8hari termasuk hari nie baru 2bar turun..heheehhee[/quote]

tapi winxp tu suka blue screen. install win7, pastu set semua low la. dekstop pun wat windows classic. start-up dari tekan butang ke ready ambik 15 saat je. win xp dlm 45 saat Shocked

76 Re: Alat Penjejak Kereta [DIY] Today at 2:54 am

Sponsored content


View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 3 of 4]

Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next

Similar topics

-

» Jac on the Cagiva

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum