You are not connected. Please login or register

Alat Penjejak Kereta [DIY]

Go to page : 1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 1 of 4]

1 Alat Penjejak Kereta [DIY] on Thu Dec 17, 2009 12:59 pm

xeratos_85


Xde keje petang tadi . so boleh la buat projek pengesan kereta ni . kebetulan pulak ada jumpa hp yang lama tak digunakan dalam almari tu . so terus je projek ni dijalankan. So cara dia berfungsi ialah dengan menggunakan "friendFinder" daripada maxis/hotlink. satu HP di sembunyikan dalam kereta. n sedikit pengubahsuaian dilakukan pada sistem eletronik (digunakan untuk mengecas).

Work-place,ni la tempat aku buat segala xtvt2 aku AKA bilik tido aku. huhu :


ni untuk test berapa lama bateri ni boleh tahan. hasilnya, bateri ni boleh tahan lebih daripada 4 hari. walaupun henphone ni dah berumur lebih 5 tahun. :


Antara alatan yang digunakan :


Cabut "car charger" untuk buat wiring semula. buang bende yang tidak digunakan .eg : besi yang bentuk "u" tu .


setelah selesai, seal balik "car charger". keluar 2 urat wayar yang disambung dari dalam td.satu utk -ve dan satu untuk +ve.


Close-up wayar. wayar bertanda biru adalah untuk disambung ke terminal +ve.


Untuk coverage GSM lak , aku gunakan "Hotlink Youth Club". sebab dengan plan ni , kita xperlu utk topup tiap2 bulan . Jadi kita cuma perlu topup sekurang2nya rm10 SETAHUN.


Keluarkan Konsol tengah untuk kerja-kerja seterusnya. (Abaikan Toggle suis tu sbb tu utk projek 3 tahun lepas).




Disinila henphone akan disembunyikan.Set kan henphone utk MODE silent ( off kan vibrate, n lain2. tapi onkan "warning Tone").Abaikan LED tu sekali lagi :p




Sambungkan LED tu kepada wayar charger. LED tu berguna untuk kita tgk power ada atau x bila kita dah siap2 pasang nanti. ataupun untuk 2 -3 bulan nanti ,kalau LED tu xnayala, bermakna kemungkinan ada wayar yang putus. ( biasa wayar akan putus sbb terkepit pada handbrake.)


Close-up sambungan wayar.




Heatshrink dan cable sleeve digunakan untuk menambah kekemasan pada wayar nanti.barang2 ni lebihan pada bikin barang komputer dulu.


Masukkan hujung wayar tu kedalam cable sleeve. satu lagi tujuan sleeving wayar adalah bg mengelakkan wayar terluka dan juga wayar akan tahan haba.


selepas siap proses sleeving. pasangkan hujung wayar itu kepada "Male Molex Connector". diambil daripada projek komputer yang lepas2.


selepas siap sambungkan wayar, tape kan sambungan wayar dan tape kan juga hujung sleeving kit bagi mengelakkan sleeving kit berbulu atau terkoyak.


masukkan Heatshrink dan juga plastik Male Molex.


Panaskan Heatshrink dengan menggunakan pemetik api. Heatshrink akan mengecil apabila terkena haba.


Hasil selepas heatshrink dikenakan haba.Heatshrink juga bertujuan bagi mengelakkan tape dan sleeving cable daripada tercabut.


Beginila rupanya bila segala pendawaian telah selesai dilakukan.


Untuk menambahkan lagi kekemasan, aku gunakan hot glue untuk gam kan wayar2 yang berserabut.


Gam kan LED yang diletakkan pada Glove box bagi mengelakkan LED tercabut.


Wayar selepas MOLEX akan disambung kan kepada sumber kuasa. Tujuan aku gunakkan MOLEX ni untuk mudahkan proses nak cabut center console.


Keter agak berselerak :p


kita akan tap kan wayar tadi pada wayar "rokok" iaitu wayar yang duk dekat lubang tali pinggang tu.


Ini proses "tapping" wire. pastikan terminal betul bg mengelakkan berlaku kerosakkan pada charger. wayar putih berjalur biru tadi disambungkan pada wayar biru (+ve) , manakala wayar putih disambungkan pada wayar hitam (-ve).


Kemaskan sambungan tadi dengan menggunakkan black tape.


Testing : telefon menunjukkan ianya dicas. bermaksud segala wayar2, dan pendawaian adalah betul.




Wayar telah disambung pada tempatnya.dan sedia untuk dipasang.




center console telah dipasang.





LED menyala bermaksud telefon dicas dan segala pendawaian adalah dalam keadaan baik:


Setelah selesai, yeayy :
[img]

Hasil cariannya:



Last edited by xeratos_85 on Fri Dec 18, 2009 5:21 am; edited 4 times in total

2 Re: Alat Penjejak Kereta [DIY] on Thu Dec 17, 2009 1:46 pm

izZat_2635


1.8 GSR TURBO
1.8 GSR TURBO
otak ko memang bijak la.. xpayah la aku mengecas lagi tiap 3 hari...so pengecas tu xde pape effect ke bila bateri da penuh?? asyik cas je walau bateri da penuh?

3 Re: Alat Penjejak Kereta [DIY] on Thu Dec 17, 2009 1:47 pm

izZat_2635


1.8 GSR TURBO
1.8 GSR TURBO
bro kalau bley tiap gambar tu masukkan skali keterangan keje.. Very Happy

4 Re: Alat Penjejak Kereta [DIY] on Thu Dec 17, 2009 1:58 pm

botakz


1.8 DOHC N/A
1.8 DOHC N/A
aku rase dia ni anak murid mc gayber la....

5 Re: Alat Penjejak Kereta [DIY] on Thu Dec 17, 2009 2:12 pm

cap_ayam


1.8 DOHC N/A
1.8 DOHC N/A
good job bro...otak ko mmg kreatif...

aku dh lame praktikkan gune FF ni...kalo rs2 parking kt tempat yg berpotensi nak hilang, aku tggl la fon tu...lgpn aku slalu g mane2 naek moto je...senang, praktikal dan mudah...hahha bounce bounce

6 Re: Alat Penjejak Kereta [DIY] on Thu Dec 17, 2009 2:31 pm

mie_aplus


1.8 GSR TURBO
1.8 GSR TURBO
memang mamat diy la die nie hehehehe
Razz Razz Razz Razz Razz

http://www.waja-club.blogspot.com

7 Re: Alat Penjejak Kereta [DIY] on Thu Dec 17, 2009 3:49 pm

izZat_2635


1.8 GSR TURBO
1.8 GSR TURBO
anak didik mc gyver la tu... Very Happy Very Happy .. hati2 dgn kete korang Razz Razz

8 Re: Alat Penjejak Kereta [DIY] on Thu Dec 17, 2009 8:18 pm

xclusives


KETUA KOMUNITI
Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy

9 Re: Alat Penjejak Kereta [DIY] on Thu Dec 17, 2009 9:32 pm

Zhaf_wc 128


1.6 SOHC N/A
1.6 SOHC N/A
adoi...ponin gak tgok mcm ni,huhu...
sng2 suh ko watla...bleh,hehehehe... Laughing Laughing
gud job..!!











WC128

10 Re: Alat Penjejak Kereta [DIY] on Thu Dec 17, 2009 10:32 pm

Kamm Matt


2.0 DOHC N/A
2.0 DOHC N/A
keje jab kesihatan ganu ke bro? 26hb ni sy turun sana..ganu kt ne? sy nkg marang dgn KT ni

11 Re: Alat Penjejak Kereta [DIY] on Thu Dec 17, 2009 10:44 pm

viper5965


bravo bro,nice diy.. cheers cheers cheers cheers

12 Re: Alat Penjejak Kereta [DIY] on Thu Dec 17, 2009 10:58 pm

xeratos_85


Hasil cariannya :p


keje kat pulau pinang. Pejabat kesihatan kat sana . yang jaket tu , tu ayah punya . kerja kat pejabat kesihatan gak Surprised . Saje la kalau bosan2 , mmg buat DIY je. lagi pun cuti ni xtau nak wat pe, asyik ujan je kat ganu ni.

13 Re: Alat Penjejak Kereta [DIY] on Thu Dec 17, 2009 11:03 pm

xeratos_85


izZat_2635 wrote:otak ko memang bijak la.. xpayah la aku mengecas lagi tiap 3 hari...so pengecas tu xde pape effect ke bila bateri da penuh?? asyik cas je walau bateri da penuh?

secara teorinya mmg xde apa2 la yang berlaku. sbb paling jauh bawak keter pun , mesti dalam 8jam-12 jam je . n kadang2 tu , kita cas kat umah pun sampai 8 jam. Henset akan auto stop charging dia bila bateri penuh. Sblm pasang ni dah buat test berapa lama henset blh tahan. dapat la 4 hari . so maknanya kalau hari kereta ni xstart , masih ley kesan lagi. Idea ni datang sbb aritu ada niat nak pasang alarm GPS.tapi lps buat survey n kajian, alarm GPS ni xbagus. kalau kereta duk dlm garaj, mmg xde signal dia. so datangla Homemade GSM.kat bawah parking shopping complex pun ada coverage lagi .huhu

14 Re: Alat Penjejak Kereta [DIY] on Fri Dec 18, 2009 12:57 am

Sandwich


EXCO SUKAN
mmg mat giber ko nih xeratos ... adoi ..banyak masa ko eh ... boleh ko tolong buat kete aku tak ...? aku banyak fon tak guna ni ... apa lagi ko boleh DIY bro ... ? thks for sharing coz sharing is caring ... Very Happy

http://www.eventsecurity.com.my

15 Re: Alat Penjejak Kereta [DIY] on Fri Dec 18, 2009 1:01 am

Sandwich


EXCO SUKAN
xeratos_85 wrote:
izZat_2635 wrote:otak ko memang bijak la.. xpayah la aku mengecas lagi tiap 3 hari...so pengecas tu xde pape effect ke bila bateri da penuh?? asyik cas je walau bateri da penuh?

secara teorinya mmg xde apa2 la yang berlaku. sbb paling jauh bawak keter pun , mesti dalam 8jam-12 jam je . n kadang2 tu , kita cas kat umah pun sampai 8 jam. Henset akan auto stop charging dia bila bateri penuh. Sblm pasang ni dah buat test berapa lama henset blh tahan. dapat la 4 hari . so maknanya kalau hari kereta ni xstart , masih ley kesan lagi. Idea ni datang sbb aritu ada niat nak pasang alarm GPS.tapi lps buat survey n kajian, alarm GPS ni xbagus. kalau kereta duk dlm garaj, mmg xde signal dia. so datangla Homemade GSM.kat bawah parking shopping complex pun ada coverage lagi .huhu

btol ..aku ada guna GPS tracker device ... tapi lokasi gagal dikesan kat beberapa tmpat contohnya dalam bangunan ..signal tak strong ...so bagi aku kalau guna FF ni lagi berkesan ... cuma sebelum ni aku tak terpikir ada cara nak connect HF ni supaya batteri boleh on je ...sbb aku tak pandai bab tapping2 wyre ni ...

ko ni boleh jadi Ketua Exco Kerja DIY ....kekekeke

Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil

http://www.eventsecurity.com.my

16 Re: Alat Penjejak Kereta [DIY] on Fri Dec 18, 2009 1:01 am

xeratos_85


Sandwich wrote:mmg mat giber ko nih xeratos ... adoi ..banyak masa ko eh ... boleh ko tolong buat kete aku tak ...? aku banyak fon tak guna ni ... apa lagi ko boleh DIY bro ... ? thks for sharing coz sharing is caring ... Very Happy

byk hp xguna ke? kalau gitu satu ley letak dlm boot, satu bawah kerusi , satu dalam enjin ..kekekee ... actually , kadang2 mmg xde masa gak , tapi bila dah semangat nak DIY tu datang, semua keje2 len ditinggalkan. Buat2 keter sendiri tau la , keter org len payah siket :p BTW, nama aku Farid . Cool

17 Re: Alat Penjejak Kereta [DIY] on Fri Dec 18, 2009 1:03 am

Sandwich


EXCO SUKAN
xeratos_85 wrote:
Sandwich wrote:mmg mat giber ko nih xeratos ... adoi ..banyak masa ko eh ... boleh ko tolong buat kete aku tak ...? aku banyak fon tak guna ni ... apa lagi ko boleh DIY bro ... ? thks for sharing coz sharing is caring ... Very Happy

byk hp xguna ke? kalau gitu satu ley letak dlm boot, satu bawah kerusi , satu dalam enjin ..kekekee ... actually , kadang2 mmg xde masa gak , tapi bila dah semangat nak DIY tu datang, semua keje2 len ditinggalkan. Buat2 keter sendiri tau la , keter org len payah siket :p BTW, nama aku Farid . Cool

Gud Job farid ... tak pe la ..biasanya orang akan semngat bila buat kete sendiri ..bila buat kete orang ni ..kena bayar ngan upah ...apa kata aku upah ko ... ngeh ngeh ... ko dok mana bro?

http://www.eventsecurity.com.my

18 Re: Alat Penjejak Kereta [DIY] on Fri Dec 18, 2009 2:59 am

jawe62


1.8 GSR TURBO
1.8 GSR TURBO
perghhh...power tul.... konsep elektronik tu mmg best... ko pon IK jugak cam kamarul ke Very Happy Very Happy Very Happy

19 Re: Alat Penjejak Kereta [DIY] on Fri Dec 18, 2009 4:26 am

izZat_2635


1.8 GSR TURBO
1.8 GSR TURBO
farid harap idea ni ko tak cite kt org lain atau kelab lain kecuali family xpe la... bukan kedekut ilmu tkt bende ni da tersebar susah jugak.. mane tau malaun malaun dapat tau xseronok jugak...

kamu duduk mane farid pe kate kami kumpulkan beberapa org yg nak buat bende ni kt kete masing2 n kami byr upah kepada kamu?

20 Re: Alat Penjejak Kereta [DIY] on Fri Dec 18, 2009 4:27 am

izZat_2635


1.8 GSR TURBO
1.8 GSR TURBO
harap tiap2 gmbar tu tulis la keterangan keje.. tgk gmbr tu xberape paham

21 Re: Alat Penjejak Kereta [DIY] on Fri Dec 18, 2009 4:39 am

andrea


bgs la si pereka ni. Very Happy

22 Re: Alat Penjejak Kereta [DIY] on Fri Dec 18, 2009 4:43 am

xeratos_85


Sandwich wrote:
xeratos_85 wrote:
Sandwich wrote:mmg mat giber ko nih xeratos ... adoi ..banyak masa ko eh ... boleh ko tolong buat kete aku tak ...? aku banyak fon tak guna ni ... apa lagi ko boleh DIY bro ... ? thks for sharing coz sharing is caring ... Very Happy

byk hp xguna ke? kalau gitu satu ley letak dlm boot, satu bawah kerusi , satu dalam enjin ..kekekee ... actually , kadang2 mmg xde masa gak , tapi bila dah semangat nak DIY tu datang, semua keje2 len ditinggalkan. Buat2 keter sendiri tau la , keter org len payah siket :p BTW, nama aku Farid . Cool

Gud Job farid ... tak pe la ..biasanya orang akan semngat bila buat kete sendiri ..bila buat kete orang ni ..kena bayar ngan upah ...apa kata aku upah ko ... ngeh ngeh ... ko dok mana bro?

aku duk terengganu . kampung mmg kat terengganu.

jawe62 : a'ah, IK gak .. kamarul pun Ik gak ke? huhu

izZat_2635: mmg xbgtau pun kelab len n org lain . lagi pun mmg tiap kali buat keje, mmg suka ambik gambar. wat reference n kenangan .lagi satu , gambar tu mmg nak tulis keterangan pun , tapi xsempat nak tulis sbb pic tu byk sgt. lagipun dah lewat malam time tu. tgk la, nanti aku edit balik.

23 Re: Alat Penjejak Kereta [DIY] on Fri Dec 18, 2009 5:14 am

jawe62


1.8 GSR TURBO
1.8 GSR TURBO
ko dh join wajaclub blum...??? kalau blom meh ler join..ramai budak kesihatan kat sini Very Happy Very Happy Very Happy

bulan 7 tahun depan aku ade kat kedah kursus pos basik 6 bulan Very Happy Very Happy Very Happy

24 Re: Alat Penjejak Kereta [DIY] on Fri Dec 18, 2009 5:25 am

xeratos_85


jawe62 wrote:ko dh join wajaclub blum...??? kalau blom meh ler join..ramai budak kesihatan kat sini Very Happy Very Happy Very Happy

bulan 7 tahun depan aku ade kat kedah kursus pos basik 6 bulan Very Happy Very Happy Very Happy

aku? aku belum join lagi club. ko pun kesihatan gak ke? kerje pe?

25 Re: Alat Penjejak Kereta [DIY] on Fri Dec 18, 2009 1:45 pm

jawe62


1.8 GSR TURBO
1.8 GSR TURBO
xeratos_85 wrote:
jawe62 wrote:ko dh join wajaclub blum...??? kalau blom meh ler join..ramai budak kesihatan kat sini Very Happy Very Happy Very Happy

bulan 7 tahun depan aku ade kat kedah kursus pos basik 6 bulan Very Happy Very Happy Very Happy

aku? aku belum join lagi club. ko pun kesihatan gak ke? kerje pe?

aku atenden je.. Very Happy Very Happy

26 Re: Alat Penjejak Kereta [DIY] Today at 10:35 am

Sponsored content


View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 1 of 4]

Go to page : 1, 2, 3, 4  Next

Similar topics

-

» Jac on the Cagiva

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum