You are not connected. Please login or register

DIY Foglight Waja

Go to page : Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 2 of 2]

26 Re: DIY Foglight Waja on Sun Dec 13, 2009 11:10 pm

xeratos_85


viperz wrote:steady lampu tu bro. mcm lmpu PIAA jugak gayanya...heheh

hehe .. thx ya bro .. ni free hujung minggu ni rasa nak buat "car locator" lak la. guna handphone sebagai alat dia.so kte leh locate keter yang pasang alat ni dengan FriendFinder. huhu

27 Re: DIY Foglight Waja on Sun Dec 13, 2009 11:16 pm

izZat_2635


1.8 GSR TURBO
1.8 GSR TURBO
xeratos_85 wrote:
viperz wrote:steady lampu tu bro. mcm lmpu PIAA jugak gayanya...heheh

hehe .. thx ya bro .. ni free hujung minggu ni rasa nak buat "car locator" lak la. guna handphone sebagai alat dia.so kte leh locate keter yang pasang alat ni dengan FriendFinder. huhu

Ko nk sorok hp tu celah mane??

28 Re: DIY Foglight Waja on Sun Dec 13, 2009 11:20 pm

xeratos_85


izZat_2635 wrote:
xeratos_85 wrote:
viperz wrote:steady lampu tu bro. mcm lmpu PIAA jugak gayanya...heheh

hehe .. thx ya bro .. ni free hujung minggu ni rasa nak buat "car locator" lak la. guna handphone sebagai alat dia.so kte leh locate keter yang pasang alat ni dengan FriendFinder. huhu

Ko nk sorok hp tu celah mane??

uik..tanya soalan gitu lak. ada la nak sorok mana. kalau dah bgtau awal2 , xsyok la nanti.tunggu n lihat je .. nak kena cari nombor dulu ni . ssh betul nak dpt kat sini .adei..

29 Re: DIY Foglight Waja on Thu Apr 01, 2010 9:20 pm

mnnuht


projek lampu ni tak pakai Relay ekk ????

30 Re: DIY Foglight Waja on Sat Apr 03, 2010 5:34 am

xeratos_85


mnnuht wrote:projek lampu ni tak pakai Relay ekk ????

xpakai relay pun .. sbb lampu ni guna power sikit je. asalnya kan dia guna 3x bateri AA je. so kalau guna relay pun , ttp sama jugak. just tapkan wayar lampu ni kat wayar fog light asal tu (wayar tu mmg dah tersambung ngan fius).

31 Re: DIY Foglight Waja on Mon Apr 05, 2010 9:24 pm

mnnuht


dalam pic DIY tu ada pic perintang ... apa size perintang tu ???

32 Re: DIY Foglight Waja on Mon Apr 05, 2010 9:39 pm

mnnuht


hehe nak bagi idea untuk projek baru ....


mana tahu bro ada idea nak buat projek ni ....

SMART TAG tak yah pakai bateri dah ... boleh terus guna pakai power dari tempat cucur rokok tu .... ada idea tak bro ???

33 Re: DIY Foglight Waja on Tue Apr 06, 2010 1:19 am

xeratos_85


soalan 1:
dalam pic tu mmg ada pkai perintang pun . tapi tu untuk testing je. sbnrnya xbagus guna peringtang untuk projek kereta. sbb bateri kalau standby mmg la 12v je. tapi kalau kita rev keter kita, voltan nya ley samapi 14v. so perintang ni kita boleh katakan just 'menurunkan voltan pada tahap peratus'. contohnya 20% ke, 30% ke dari volt sbnr.

contonhya, kalau kita gunakan led yang max volt dia support tu 6v (lebih dari tu dia terbakar) . so kita gunala perntang yang 50% rintangan(12v/2=6v).so led tu nyala la kan. katakan kita bawak2 kereta n voltan bateri dah naik jadi 14v. jadi 14v/2 = 7v dah. so led tu akan terbakar betul x?

jadi untuk buat bende ni lebig praktikal, saya xgunakan perintang dlm projek ni. tapi gunakan charger telefon ( yg kat rokok tu) n modified dia. rasionalnya sbb bende tu akan turunkan voltan kepada 5v walau banyak mana pun voltan pada bateri tu n arus akan lebih stabil sbb dlm tu ada regulator.

soalan 2:
projek smart tag tu simple sgt la :p ..
kalau ada masa nanti tunjuk la ye. actually ley guna konsep yang sama mcm foglight tu jugak.

34 Re: DIY Foglight Waja on Tue Apr 06, 2010 1:32 am

mnnuht


xeratos_85 wrote:soalan 1:
dalam pic tu mmg ada pkai perintang pun . tapi tu untuk testing je. sbnrnya xbagus guna peringtang untuk projek kereta. sbb bateri kalau standby mmg la 12v je. tapi kalau kita rev keter kita, voltan nya ley samapi 14v. so perintang ni kita boleh katakan just 'menurunkan voltan pada tahap peratus'. contohnya 20% ke, 30% ke dari volt sbnr.

contonhya, kalau kita gunakan led yang max volt dia support tu 6v (lebih dari tu dia terbakar) . so kita gunala perntang yang 50% rintangan(12v/2=6v).so led tu nyala la kan. katakan kita bawak2 kereta n voltan bateri dah naik jadi 14v. jadi 14v/2 = 7v dah. so led tu akan terbakar betul x?

jadi untuk buat bende ni lebig praktikal, saya xgunakan perintang dlm projek ni. tapi gunakan charger telefon ( yg kat rokok tu) n modified dia. rasionalnya sbb bende tu akan turunkan voltan kepada 5v walau banyak mana pun voltan pada bateri tu n arus akan lebih stabil sbb dlm tu ada regulator.

soalan 2:
projek smart tag tu simple sgt la :p ..
kalau ada masa nanti tunjuk la ye. actually ley guna konsep yang sama mcm foglight tu jugak.


uikk ... voltage dalam kereta leh jadi sampai 14v ... wahh baru tau ... so voltage stabilizer penting aaa ....

tq for info ....

35 Re: DIY Foglight Waja on Tue Apr 06, 2010 1:39 am

xeratos_85


mnnuht wrote:
xeratos_85 wrote:soalan 1:
dalam pic tu mmg ada pkai perintang pun . tapi tu untuk testing je. sbnrnya xbagus guna peringtang untuk projek kereta. sbb bateri kalau standby mmg la 12v je. tapi kalau kita rev keter kita, voltan nya ley samapi 14v. so perintang ni kita boleh katakan just 'menurunkan voltan pada tahap peratus'. contohnya 20% ke, 30% ke dari volt sbnr.

contonhya, kalau kita gunakan led yang max volt dia support tu 6v (lebih dari tu dia terbakar) . so kita gunala perntang yang 50% rintangan(12v/2=6v).so led tu nyala la kan. katakan kita bawak2 kereta n voltan bateri dah naik jadi 14v. jadi 14v/2 = 7v dah. so led tu akan terbakar betul x?

jadi untuk buat bende ni lebig praktikal, saya xgunakan perintang dlm projek ni. tapi gunakan charger telefon ( yg kat rokok tu) n modified dia. rasionalnya sbb bende tu akan turunkan voltan kepada 5v walau banyak mana pun voltan pada bateri tu n arus akan lebih stabil sbb dlm tu ada regulator.

soalan 2:
projek smart tag tu simple sgt la :p ..
kalau ada masa nanti tunjuk la ye. actually ley guna konsep yang sama mcm foglight tu jugak.


uikk ... voltage dalam kereta leh jadi sampai 14v ... wahh baru tau ... so voltage stabilizer penting aaa ....

tq for info ....

mmg kena sampai 14V pun kalau jalan jauh2. kalau xnaik tu , maknanya ada rosak something la, altenator ke , apa ke.

36 Re: DIY Foglight Waja on Sun Aug 15, 2010 11:17 pm

xeratos_85


mafiafran wrote:GPX 2.0 tu ..


tgk depan je dah tau GPX ke?huhu

37 Re: DIY Foglight Waja on Fri Sep 10, 2010 11:42 am

LeeRain


hehehe tahu xper...respek u,bb idea yg bijak.

38 Re: DIY Foglight Waja Today at 4:19 pm

Sponsored content


View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 2 of 2]

Go to page : Previous  1, 2

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum